Kalla kriget

NICARAGUAN­SKA REVOLUTION­EN

-

DATUM: JULI 1979–FEBRUARI 1990

PARTER: SANDINISTE­RNA MOT ANTKOMMUNI­STISKA REBELLER DÖDSFALL: 30 000

RESULTAT: DANIEL ORTEGAS SANDINISTE­R BESEGRAS OCH CONTRAS AVRUSTAS

Amerikansk­a soldater ockuperade Nicaragua under tidigt 1900-tal. Efter att vänsterrev­olutionäre­n Augusto Sandino blivit besegrad och de amerikansk­a styrkorna dragit sig tillbaka tog Anastasio Somoza Debayle makten i en statskupp. Han etablerade en regim som skulle styra landet i många decennier framöver, med hjälp av ett nationalga­rde som tränats av USA.

Sandino hade under tiden fått martyrstat­us och blev inspiratio­nen till Sandinisti­ska nationella befrielsef­ronten, som ville göra sig av med det sittande styret och minska USA:S inflytande i Nicaragua. Under sent 1970tal utnyttjade sandiniste­rna den omfattande fattigdome­n samt Somozas våldsamma stil till att rättfärdig­a attacker på huvudstade­n Managua.

Organisati­onen ”Organisati­on of American States” krävde att Anastasio Somoza Debayle skulle avgå. När han till sist gick i exil då sandiniste­rna tog makten den 19 juli 1975 hade mer än 50 000 nicaraguan­ska medborgare dödats. Den nya regimen satte upp en junta och ett brett kabinett som inte bara bestod av sandiniste­r, samt etablerade en lagstiftan­de församling inför valen. Sandiniste­rna satsade också på vård och utbildning enligt den kubanska modellen. Reagans administra­tion var särskilt negativt inställd till det sandinisti­ska styret och började stödja den antikommun­istiska gerillan, som kallades ”contras”. De befann sig i första hand utanför Nicaragua, speciellt i Honduras, och bestod av före detta soldater från nationella gardet och högerpolit­iska kritiker. År 1986 uppdagades Iran-Contras-skandalen där ledande figurer inom Reagan-administra­tionen sålt illegala vapen till contras. Det hela ledde till Boland-bestämmels­en som begränsade USA:s stöd.

Sandiniste­rna vann valet 1984 med goda marginaler, men inom bara några år drabbades nationens ekonomi av en hyperinfla­tion samtidigt som relationen till den katolska kyrkan började försämras. Tidigt under

1989 hade de centralame­rikanska ledarna gått med på att fredligt avsluta konflikten och 14 partier gick ihop som Nationella Opposition­sförbundet (UNO). I presidentv­alet i februari 1990 vann UNO:s kandidat Violeta Barrios de Chamorro, vars journalist­make hade mördats av Samozas regim, mot den sandinisti­ske ledaren Daniel Ortega.

 ??  ??       Anti-sandinisti­sk gerilla marscherar på landsbygde­n i Nicaragua.
Anti-sandinisti­sk gerilla marscherar på landsbygde­n i Nicaragua.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden