Kalla kriget

INVASIONEN AV GRENADA

-

DATUM: OKTOBER–DECEMBER 1983 PARTER: FOLKETS REVOLUTION­ÄRER OCH KUBANSKA STYRKOR MOT USA OCH DESS KARIBISKA ALLIERADE

DÖDSFALL: 19 AMERIKANER,

25 KUBANER, 45 FRÅN GRENADA

OCH 24 CIVILA

RESULTAT: REGIMEN KULLKASTAD­ES, TILLFÄLLIG REGERING OCH SEDAN VALVINST AV GRENADAS NATIONELLA PARTI

Grenada var en ganska okänd karibisk ö fram till den 25 november 1983 då det blev USA:s första militära operation sedan Vietnamkri­get åtta år tidigare.

I mars 1979 tog Maurice Bishop makten med sin revolution­ära folkrörels­e och började genast att alliera sig med Kuba, till Washington­s förtret. Han hamnade dock snart i konflikt med sin militär och i oktober 1983 mördades Bishop och 13 andra på order av hans hårdnackad­e närmaste man, Bernard Coard.

Många hundra amerikaner befann sig på Grenada samtidigt som den amerikansk­a invasionen med kodnamnet ”Urgent Fury” ägde rum. De flesta av dem studerade medicin på ön. Deras säkerhet och det ökade kubanska inflytande­t var de främsta anledninga­rna till invasionen. Det faktum att 220 amerikansk­a soldater hade dödats i en bilbombnin­g av baracker i Beirut bara några dagar tidigare ansågs också vara en trolig anledning till angreppet. Reagan ville kanske försöka rädda sitt anseende. De här teorierna till trots finns det bevis som visar att invasionen hade planerats länge.

På morgonen på dagen för invasionen anlände 6 000 amerikansk­a soldater och ytterligar­e 300 soldater från allierade karibiska nationer till Grenadas flygplats. De mötte ett förvånansv­ärt starkt motstånd. Stridighet­er utbröt med kubanska soldater och arbetare som höll på att bygga en omstridd landningsb­ana. Invasionen var över på två dagar. Bernard Coard och ett dussintal till fälldes för mordet på Bishop och dömdes till döden, ett straff som ändrades till livstids fängelse.

 ??  ??    Ett sovjetiskt frimärke som föreställe­r
ledaren i Grenada, Maurice Bishop.
Ett sovjetiskt frimärke som föreställe­r ledaren i Grenada, Maurice Bishop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden