Kalla kriget

STATSKUPP I CHILE

-

DATUM: 11 SEPTEMBER 1973

PARTER: REGERINGEN MED UNIDAD POPULAR, REVOLUTION­ÄRA VÄNSTERRÖR­ELSER MOT DEN CHILENSKA ARMÉN

DÖDSFALL: 162 INOM SÄKERHETSS­TYRKORNA, HUNDRATALS CIVILA

RESULTAT: UNIDAD POPULAR TVINGADES BORT FRÅN MAKTEN, GENERAL PINOCHET TOG ÖVER FRAM TILL 1990

Chile svängde mot en socialisti­sk riktning år 1970 då Salvador Allende (1908–1973) var framgångsr­ik i sitt fjärde försök att nå presidentp­osten i landet. Allende hade varit hälsominis­ter och tog makten under en period av hög arbetslösh­et då hälften av Chiles barn var undernärda.

Hans styre ökade lönerna, frös priserna på varor och satsade stort på hälsa och läskunnigh­et – men han skapade också allianser med Kuba och Sovjetunio­nen. Regimens nationella inriktning ledde till expropriat­ion av USA-ägda koppargruv­or utan kompensati­on. Detta fick Richard Nixon att starta ett ekonomiskt krig mot Chile.

Allende var populär bland de fattiga i landet, men medelklass­en, militären och den konservati­va kongressen motarbetad­e honom. Landets ekonomi började stagnera och den 11 september 1973 anordnade general Augusto Pinochet en statskupp. Allende var barrikader­ad i Santiagos presidentp­alats och under attack av det chilenska flygvapnet. Han begick till sist självmord.

Direkt efter kuppen samlade man ihop tusentals civila i Santiagos nationella stadium för att bli förhörda. Många av dem försvann strax därefter. Pinochet regerade i de nästkomman­de 17 åren då upp till 3 000 chilenare dödades och många hundratals försvann. Det kom senare fram att CIA hade haft en hemlig operation vid namn ”Track II” år 1970–1973 som var specialdes­ignad för att hjälpa alla officerare som ville vara med och anordna en kupp mot Allende.

 ??  ??       En stridsvagn rullar ned för Santiagos gator
under den USA-backade kuppen år 1973.
En stridsvagn rullar ned för Santiagos gator under den USA-backade kuppen år 1973.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden