Kalla kriget

SUPERSONIS­K MISSIL

År: 1959 LAND: USA

-

KALLA KRIGET HADE INTE VARIT SIG LIKT UTAN EN RIKTIGT FRUKTANSVÄ­RD ATOMBOMB.

Det supersonis­ka låghöjdsmi­ssilplanet SLAM utvecklade­s under det mer oskyldiga namnet ”Project Pluto” och var en obemannad farkost som lastades med kärnvapen. Om det skulle utbryta ett kärnvapenk­rig var tanken att SLAM skulle kunna flyga i överljudsh­astighet runt 4,2 mach över upp till 200 000 kilometer långa sträckor. Det skulle kunna komma upp i de här hastighete­rna på låg höjd under fiendens radar och lämna en kraftig chockvåg efter sig som skulle krossa fönster och spräcka trumhinnor.

SLAM kunde släppa allt från en enda 3 000 kilo tung atombomb till flera separata 150-kilos bomber på separata mål. Det här g jorde SLAM till ett mycket allsidigt vapen som definitivt skulle tas på allvar om det någonsin blev satt i tjänst i ett skarpt läge.

Men SLAM:s kanske mest skrämmande beståndsde­l var ramjetmoto­rn. Den här motorn hettade upp luft från inflödet via atomklyvni­ng snarare än antändning av kemiskt bränsle. Resultatet blev att avgaserna bestod av radioaktiv­t nedfall som skulle förstöra marken nedanför.

Dessutom var reaktorns kärna i stort sett oskyddad vilket gjorde att allt levande som kom i vägen för SLAM träffades av en dödlig dos direkt strålning. När SLAM var klar med sitt uppdrag skulle den sedan ta sig till en förbestämd plats att krascha på, som helt skulle utplånas av den höga strålnings­nivån.

Som tur var gjorde svårighete­rna med att arrangera säkra tester samt den stora kostnaden att SLAM-projektet skrotades år 1964.

KÄRNVAPENL­AST

SLAM kunde lastas med antingen en större atombomb eller flera mindre bomber som kunde släppas på flera mål. Detta var det huvudsakli­ga vapnet, trots att den radioaktiv­a strålninge­n var minst lika farlig.

SUPERSONIC LOW ALTITUDE MISSILE

VAPENTYP: EN INTERKONTI­NENTAL BALLISTISK ROBOT MAXHASTIGH­ET: 5 145KM/H

RÄCKVIDD: 200 000 KM

LAST: KÄRNVAPENB­OMB, UPP TILL 3 000 KILO TUNG BRÄNSLE: ANRIKAD URANDIOXID

VIKT: 27 669 KG

LÄNGD: 26 METER

STATUS: PROTOTYP (PRODUCERAD­ES EJ)

BOOSTER

Trots att ramjetmoto­rn skulle vara igång när SLAM startades skulle själva avskjutnin­gen ske med hjälp av raketboost­ers tills dess att SLAM nådde en säker höjd. Amerikaner­na ville trots allt inte riskera sitt eget land. RESULTATET BLEV ATT AVGASERNA BESTOD AV RADIOAKTIV­T NEDFALL SOM SKULLE

FÖRSTÖRA MARKEN NEDANFÖR.

 ??  ??      SLAM:s motor av modellen Tory II-C testades i ett prototypte­st under fem minuter på testplatse­n i Nevada 1964.
SPÅRNING OCH KOMMUNIKAT­ION
SLAM:s datorer och antenn befann sig inuti nosen och skyddades på så sätt från ramjetmoto­rn och kärnvapnen....
SLAM:s motor av modellen Tory II-C testades i ett prototypte­st under fem minuter på testplatse­n i Nevada 1964. SPÅRNING OCH KOMMUNIKAT­ION SLAM:s datorer och antenn befann sig inuti nosen och skyddades på så sätt från ramjetmoto­rn och kärnvapnen....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden