Kalla kriget

TSARBOMBEN

ÅR: 1961 LAND: SOVJETUNIO­NEN

-

Sovjetunio­nen försökte flexa musklerna lite extra under en särskilt konfrontat­iv fas av kalla kriget, men kunde inte mäta sig med USA:s snabba och träffsäkra missiler. Premiärmin­istern Nikita Chrusjtjov gav därför order om att Sovjetunio­nen skulle framställa en atombomb som var fyra gånger så kraftfull som amerikaner­nas motsvarigh­et, och det blev en riktig bjässe på mer än 50 megaton.

Den 30 oktober 1961 gick det chockvågor genom den obebyggda ryska skärgården Novaja Zemlja norr om polcirkeln. Bomben flögs dit av ett modifierat ”björnbomba­rplan” och det hela filmades av ett filmteam på sex personer. Det här var den största bomben genom historien: Tsarbomben. Dess sprängkraf­t motsvarand­e alla sprängämne­n som användes i andra världskrig­et gånger tio. Den var ungefär 1 500 gånger så kraftfull som bomberna över Hiroshima och Nagasaki. Bomben detonerade i tre steg: Först en första fissionsbo­mb som påverkade en atomenhet och sedan användes den totala kombinerad­e energimäng­den för skapa en mycket större explosion.

En viktig modifikati­on hade dock gjorts. Man hade sett till att explosione­n både var mindre än Chrusjtjov­s önskade 100 megaton och betydligt mindre radioaktiv.

VÄRLDENS HITTILLS STÖRSTA ATOMBOMB.

Bombteamet hann knappt ta sig ut ur området innan ett eldklot på 8 kilometer i diameter tornade upp sig. Svampmolne­t växte och gick upp genom stratosfär­en. Det var 64 kilometer högt, alltså mer än sju gånger så högt som Mount Everest, och fyra gånger högre än USA:s Castle Bravo som detonerade år 1954.

Värmen från eldklotet skulle ha orsakat brännskado­r av tredje graden på alla som befann sig upp till 100 kilometer bort. Chockvågen krossade fönster 900 kilometer därifrån. Om det inte hade varit för att bomben detonerade medan den befann sig i luften skulle de seismiska chockvågor­na uppnått 7,2 på Richterska­lan.

Ironiskt nog gjorde Tsarbomben både USA och Sovjetunio­nen rejält nervösa. Provbombni­ngen ledde till sist till att Chrusjtjov och president Kennedy skrev på ett fördrag om att förbjuda testbombni­ngar i luften, under vatten och i rymden.

 ??  ?? TSARBOMBEN
VAPEN: TERMONUKLE­ÄR BOMB
STYRKA: 57 MEGATON (TNT-EKVIVALENT) VIKT: 27 000 KILO
LÄNGD: 8 METER
STATUS: EN PRODUCERAD­ES OCH TESTADES ES
TSARBOMBEN VAPEN: TERMONUKLE­ÄR BOMB STYRKA: 57 MEGATON (TNT-EKVIVALENT) VIKT: 27 000 KILO LÄNGD: 8 METER STATUS: EN PRODUCERAD­ES OCH TESTADES ES
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden