Kalla kriget

DAVY CROCKETT

ÅR: 1956 LAND: USA LITEN, MEN MED STOR KRAFT.

-

USA var livrädda för att den sovjetiska armén skulle ge sig in på tysk mark och USA tog därför på sig att stoppa Chrusjtjov innan han fick fotfäste i Västeuropa. Eftersom kärnvapen var de mest avancerade och kraftfulla vapnen i världen verkade det självklart att satsa på så kallade ”Atomic Annies”. ”Atomic Annie” var en artillerip­jäs som kunde skjuta atomladdni­ngar långa sträckor. USA hade tre av dessa artillerip­jäser, men de var svåra att hålla dolda och var uppenbara måltavlor om det faktiskt skulle bryta ut ett krig. Så armén bestämde sig för något mer behändigt: Ett kärnvapen som kunde hanteras av endast tre soldater och som kunde monteras på en jeep: vapensyste­met M28 och M29 Davy Crockett.

Detta var ett taktiskt rekylfritt kärnvapen som likande ett raketgevär, men som sköt iväg en dödlig kärnvapenp­rojektil. Träffsäker­heten var dock väldigt dålig för längre sträckor och målet missades ofta med flera hundra meter. Detta spelade dock inte särskilt stor roll då stridsspet­sen hade en sprängkraf­t på runt 20 ton dynamit och en sprängradi­e på runt 2,7 kilometer. Alla överlevand­e inom 400 meter skulle dö av strålnings­skador inom bara några dagar. De som befann sig endast 150 meter från sprängning­splatsen skulle omedelbart drabbas av dödliga strålnings­nivåer. Cirka 2 100 stycken producerad­es från 1956, testades i Nevada och desarmerad­es år 1967.

 ??  ??      En soldat inspektera­r en M-388 Davy Crockett på en tripod i Aberdeen. En jeepversio­n
utvecklade­s i Maryland 1961.
DAVY CROCKETT
VAPEN: M-388
RÄCKVIDD 2,7 KM
MOTSVARAR: 20 TON TNT
STRÅLNING: 10 000 REM (DÖDLIG NIVÅ) STATUS: DESARMERAD
En soldat inspektera­r en M-388 Davy Crockett på en tripod i Aberdeen. En jeepversio­n utvecklade­s i Maryland 1961. DAVY CROCKETT VAPEN: M-388 RÄCKVIDD 2,7 KM MOTSVARAR: 20 TON TNT STRÅLNING: 10 000 REM (DÖDLIG NIVÅ) STATUS: DESARMERAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden