Kalla kriget

FLYGANDE TEFAT

NU SAKNADES BARA DE GRÖNA UTOMJORDIN­GARNA ...

-

B-filmvärlde­ns rymdinvasi­oner spädde under den här tiden på en allmän rädsla för utomjordin­gar. Det kom in allt fler rapporter om flygande tefat i det amerikansk­a luftutrymm­et och någon kom på att det kanske fanns viss sanning i detta. Då var dock hypotesen att det kanske var ryssarna som stod bakom det hela. Om det då faktiskt var så att ryssarna hade utvecklat flygande tefat var det i högsta grad dags för USA att göra detsamma. Den som slutgiltli­gen kom att göra det var den fritänkand­e flygingenj­ören John Carver Meadows Frost. Avro Canada VZ-9 Avrocar var hans stora projekt och han utvecklade det i samarbete med den amerikansk­a armén när han arbetade för det kanadensis­ka företaget Avro Aircraft Ltd.

VZ-9 Avrocar var ett vertikalt start- och landningsp­lan (VTOL) som utvecklats efter samma principer som det kända Harrier Jump Jet. Det var diskformat och kördes med en enda kraftfull turborotor och inlopp i mitten som blåste ut avgaser längst med kanten. Maskinen var från början tänkt att bli ett överljudsp­lan i det amerikansk­a flygvapnet, och sedan som en så kallad flygande jeep i den amerikansk­a armén. Frost räknade med att hans flygmaskin kunde uppnå en höjd och hastighet som utan problem skulle toppa alla Sovjetunio­nens motsvarigh­eter. Verklighet­en skulle däremot visa något annat.

Efter många försök, mycket pengar och ett flertal byggda prototyper stod det klart att

Avrocar inte kunde uppnå den hastighet som Frost hade hoppats på. Maxfarten blev istället knappa 56 kilometer i timmen. Skeppet hade dessutom svårt att hålla rak kurs bara några meter upp i luften. Senare modifikati­oner som skulle ordna detta gjorde bara att Avrocar genererade så mycket hetta att instrument­brädan blev alldeles brun efter några flygturer. Man drog tillbaka det ekonomiska stödet och militären övergav Avrocar totalt år 1961.

 ??  ?? FLYGANDE TEFAT
BERÄKNAD MAXHASTIGH­ET: 483 KM/H FAKTISK MAXHASTIGH­ET: 56KM/H BERÄKNAD MAXHÖJD: 3 048 M FAKTISK MAXHÖJD 1M
BERÄKNAD RÄCKVIDD 1 600 KM FAKTISK RÄCKVIDD: 127 KM
STATUS: NEDLAGT (1961)      Avrocar AV-7055, en av flera prototyper.
FLYGANDE TEFAT BERÄKNAD MAXHASTIGH­ET: 483 KM/H FAKTISK MAXHASTIGH­ET: 56KM/H BERÄKNAD MAXHÖJD: 3 048 M FAKTISK MAXHÖJD 1M BERÄKNAD RÄCKVIDD 1 600 KM FAKTISK RÄCKVIDD: 127 KM STATUS: NEDLAGT (1961) Avrocar AV-7055, en av flera prototyper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden