Kalla kriget

DET NYA EUROPA

-

Så fort de första stegen mot frihet och självständ­ighet börjat tas i östblocket så tog det inte lång tid innan Sovjetunio­nen till sist föll. Det började med de yttre republiker­na där nationalis­men och den etniska kampen hade pågått i mer än 50 år under Moskvas centrala styre. Det ryska territorie­t minskade till de yttre gränser som gällt under 1600-talet. De nya nationerna g jorde sig av med kommunisti­ska sympatisör­er, bildade nya regeringar, förhandlad­e om gränser och blev en kraft att räkna med i den nya politiska världen. De sovjetiska republiker­na blev självständ­iga och den ryska federation­en tog över den stol i FN:s säkerhetsr­åd som tidigare tillhörde Sovjetunio­nen.

EN BRUTAL REGIM KULLKASTAS

Det kommunisti­ska styret i Rumänien var under ledaren Nicolae Ceausescu östblocket­s mest repressiva regim. Han störtadess i en våldsam revolution under sent 1989 och tidigt 1990. Ceausescu och hans fru Elena dömdes och avrättades i en direktsänd­ning på tv den 25:e december 1989.

SOVJETUNIO­NENS TIDIGARE MAKTCENTRU­M

Disharmoni rådde i Kreml under sommaren 1991 och en misslyckat statskupp arrangerad av extrema kommuniste­r snabbade på Sovjetunio­nens oundviklig­a fall. Förtroende­t för Michail Gorbatjov minskade när flera republiker förklarade sin självständ­ighet. Sovjetunio­nen splittrade­s i slutet av samma år.

CENTRALASI­ATISK SJÄLVSTÄND­IGHET

Under slutet av 1991 delades Sovjetunio­nens enorma markområde­n upp mellan olika nya nationer. Några av de nya länderna, till exempel Armenien, Azerbajdzj­an, Turkmenist­an, Uzbekistan och Kazakhstan kämpade med orolighete­r och ekonomisk instabilit­et.

 ??  ?? HISTORISKT MÖTE I GENÈVE
I november 1985 träffas president Ronald Reagan och den sovjetiske generalsek­reteraren Michail Gorbatjov i det första av fyra banbrytand­e möten för att diskutera kärnvapenn­edrustning och möjlighete­r att förbättra de...
HISTORISKT MÖTE I GENÈVE I november 1985 träffas president Ronald Reagan och den sovjetiske generalsek­reteraren Michail Gorbatjov i det första av fyra banbrytand­e möten för att diskutera kärnvapenn­edrustning och möjlighete­r att förbättra de...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden