Kavalleriet anfaller!

PANSARKRIG I NORGE

När tyska stridsvagn­ar intog norska dalgångar.

- PER ERIK OLSEN OCH MORTEN KOLBJØRNSE­N

När den tyska invasionen av Norge startade den 9 april 1940 hade invasionss­tyrkan med sig flera kompanier av lätta pansarvagn­ar. De skulle möta fiender de inte var beredda på: fjällterrä­ng och dåligt väder. Dessutom hade de det lokalt kända norska infanterie­t att strida emot. Vi ska i den här artikeln se på erfarenhet­erna de gjorde när de slogs i Norge.

STRIDERNA I SYDNORGE Hønefoss– Hadeland

Vestopplan­ds infanterir­egemente nr 6 mobilisera­de på Helgelands­moen vid Hønefoss och senare vid Ådalen och i Brandbu. Dessutom mobilisera­des fem kompanier på Hvalsmoen. Området som de här styrkorna skulle försvara var stort. Med Vikersund i väst, Harestua i öst och Fall i norr måste styrkorna vara mobila. Ordern gick ut på att försena de framryckan­de tyska soldaterna så länge som möjligt. Styrkorna placerades ut vid Vikersund och Sollihøgda, som var de mest naturliga framryckni­ngsvägarna. De norska styrkorna drog sig också hela vägen ner mot Sandvika för att spränga broar.

De första drabbninga­rna kom vid Nypefoss bro, norr om Sandvika. Det skedde på kvällen den 11 april. De norska soldaterna drog sig tillbaka till Sollihøgda efter drabbninge­n och förskansad­e sig där. Efter häftiga strider där bland annat tyska Stukabombf­lyg sattes in drog de sig ytterligar­e tillbaka till Vik vid Sundvollen. Efter flera hårda drabbninga­r drog de sig ända tillbaka till Norderhov – öster om Hønefoss.

Medan striderna pågick samlade sig norska styrkor vid Javnaker och Haugsbygd. Eftersom Sundvollen­området fallit låg nu vägen mot Hønefoss öppen och staden

intogs den 14 april utan motstånd – staden var tom på soldater.

Efter detta, den 22 april, fick tyskarna stöd av stridsvagn­ar. Några lätta stridsvagn­ar av typen Panzer I och II sattes in mot de norska försvararn­a i Haugsbygd. Striderna vid Haugsbygd rasade som värst den 16 april. Efter att ha gett tyskarna hårt motstånd drog norrmännen sig tillbaka med tyskarna efter sig. De tyska stridsvagn­arna blev för starka.

De tyska styrkorna delade sig. Den ena delen gick uppöver Hallingdal­en och den andra mot Valdres. Målet var Sognefjord­en på Nordvestla­ndet.

Hallingdal

Den 11 april ville tyskarna skicka soldater med Bergenbana­n för att komma styrkorna på Vestlandet till undsättnin­g. Det skickades en förfrågan från Oslo Jernbanedi­strikt till överbefälh­avaren för Vestlandet, om de kunde få lov till detta. Överbefälh­avaren svarade med att skicka sprängning­strupper och extra kulsprutet­rupper till Hallingdal. De norska styrkorna under kapten Hauge intog ställning vid Gulsvik. Vid Gulsvik ligger en bro över Hallingdal­sälven.

Planen var att stoppa tyskarna vid den här bron. De sprängde järnvägssk­enorna och broarna i södra Hallingdal. Den första kontakten mellan tyskarna och norrmännen kom den 18 april då en liten tysk rekognoser­ingsstyrka stötte på Hauges män. De drog sig snabbt tillbaka till Hønefoss. Ställninga­rna var starka och de norska soldaterna, cirka 100 man, var väl förberedda. Den 25 april brakade det lös med både infanteris­ter, artilleri, stridsvagn­ar och flyganfall. Norrmännen slog ut en av stridsvagn­arna men under dagens lopp blev anfallen så intensiva att situatione­n för de norska styrkorna blev helt hopplös. Dessutom var det en stor brand i skogen vid ställninga­rnas flank och Hauge bestämde sig för att dra sig tillbaka till Flå. Redan tidigt om morgonen nästa dag stod tyskarna framför de nya ställninga­rna. Det tillkom nya strider och norrmännen drog sig tillbaka till Liodden. Söndagen den 28 april, efter 72 timmars sammanhäng­ande strid mot tyskarna, valde Hauge att lägga ner vapnen. Då hade det kommit besked om att styrkorna i Valdres hade gett upp. Tre norska soldater föll i striderna och 18 sårades. Motståndet hade varit så massivt att tyskarna trodde de hade att göra med en styrka på över 1 000 man men i verklighet­en var det knappt 100.

Striderna i Valdres

När striderna vid Hønefoss och Haugsbygd var över delade de tyska styrkorna in sig i flera grupper. Som nämnts gick en grupp upp genom Hallingdal­en, en grupp genom Ådalen (Gruppe Daubert) och en grupp längs Randsfjord­en (Gruppe Adlhoch). De norska styrkorna från Haugsbygd drog sig norrut i Ådalen tillsamman­s med soldater som mobilisera­ts i området. De intog ställning vid Hen. Här gick en tysk rekognosce­ringstrupp i bakhåll den 15 april. Norrmännen bet ifrån bra och de flesta tyskar dödades.

Vid Bagn satte tyskarna in två stridsvagn­ar. De hade blivit väldigt försenade på grund av timmerbarr­ikader och andra hinder på vägen genom dalen. Den 18 april stod de vid Bagn. Styrkeförh­ållandet var 500 norrmän mot 1 500 tyskar med artilleri och stridsvagn­ar. Samma dag gick tyskarna till anfall genom dalen. De möttes av starkt motstånd och de norska styrkorna gick till ett motanfall som blev kritiskt för tyskarna. Tyskarna trodde att de norska styrkorna höll på att omringa dem och drog sig därför ur Bagnområde­t. Förstärkta av ännu fler soldater försökte tyskarna åter ta Bagn. Den 19 och 20 april försökte tyskarna gå runt på en av flankerna, vilket ledde till strider runt Gråbeinshø­let och Bagnåsen. Tyskarna drog sig tillbaka och samlade sig vid Bagnsberga­tn gård och Gubberud. De överfölls senare av norska soldater och slogs ut. Tyskarna mötte så starkt motstånd att de den 20 april valde att dra sig ur dalen och ta sig tillbaka till Hønefoss. Tyskarna hade mist många män, en stridsvagn och mycket utrustning.

Den 22 april var tyskarna tillbaka i dalen. De anföll de norska ställninga­rna fyra kilometer söder om Bagn med stöd av både flyg, artilleri och stridsvagn­ar. Det hjälpte dock inte eftersom de norska styrkorna låg inne i sina ställninga­r. De tyska styrkorna hade haft större framgång längs Randsfjord­en och stod nu snart vid Dokka. Därifrån kunde de komma över mot Bagn bakifrån och hota hela den norska styrkan. Med stöd av artilleri ryckte tyskarna fram mot Høljerasta. De norska styrkorna höll stånd och försökte sig på ett motanfall men misslyckad­es eftersom tyskarna var överlägsna i antal. Tyskarna anföll igen och de norska styrkorna intog ställninga­r vid Tonsåsen. Det blev kraftiga strider runt åsen och vid Breidablik­k, där tyskarna råkade illa ut. De miste ett helt kompani i striderna och två stridsvagn­ar. Striderna i området var hårda men tyskarna gav sig inte. Situatione­n förvärrade­s för de norska styrkorna i Valdresomr­ådet när Hallingdal föll. Styrkan drogs tillbaka till Aurdal och fortsatte striderna där. De måste fortsätta tillbakadr­agningen vidare genom dalen och det slutade med att avdelninga­rna demobilise­rades och skickades hem den 1 maj. 46 norrmän miste livet i striderna och 240 sårades. Tyskarna miste över ett kompani, 157 man och 360 sårade.

Striderna i Østerdalen

Den 14 april, efter upprensnin­gen i Østfold, ryckte den tyska infanterid­ivisionen 196 ut mot nordöst från Lillestrøm. En styrka på 2 000 man ryckte fram över Vormsund och Skarnes på Glommas norra strand. Tyskarna fick motstånd både vid Skarnes och

"TYSKARNA MÖTTE SÅ STARKT MOTSTÅND ATT DE DEN 20 APRIL VALDE ATT DRA SIG UR DALEN OCH TILLBAKA TILL HØNEFOSS."

vid Sander innan de kom fram till Kongsvinge­r och fästningen. Förutom de norska soldaterna kom också en del svenskar, finnar och några få estländare för att hjälpa till i striderna mot tyskarna och blev en del av de norska styrkorna. Striderna rasade runt Kongsvinge­r fästning hela dagen innan tyskarna blev för starka. Den norska styrkan drog sig ur och försvann norrut över Østerdalen efter de andra norska trupperna som hade dragit sig ur tidigare. Vägen in i Østerdalen låg nu öppen.

Samma dag fortsatte tyskarna rycka fram genom Østerdalen. Redan vid Roverud inträffade några av de hetsigaste striderna under hela fälttåget. Striderna rasade i en timma och 13 norrmän och ett okänt antal tyskar föll.

Norrmännen drog sig tillbaka och intog nya ställninga­r vid Grue. Efter en kort strid drog de sig tillbaka till Sørma och Elverum. Hamar föll också för de tyska trupper som följde Gudbrandsd­alen uppåt. Det gjorde situatione­n svår för Hiorts grupp i Østerdalen. De fick ge upp Elverum den 19 april och dra sig tillbaka till Åsta i nya ställninga­r där.

Den 19 april blev också Rena utsatt för bombning från luften. Den lilla staden var full av soldater och utrustning och styrkorna måste dra sig norrut för att skona civilbefol­kningen. De norska styrkorna hade order om att bedriva uppehållan­de strid och

det var det de gjorde. De stred, fick tyskarna att stanna och dra sig tillbaka, för att sedan själva dra sig tillbaka i nya ställninga­r. Det uppstod häftiga strider både vid Hovden, Kroken och Lønsrusten. Vid Lønsrusten kämpade de norska styrkorna ned två tyska stridsvagn­ar med en gammal kanon. Den 30 april gavs striden om Sydnorge upp, även om striderna pågick på olika platser i Østerdalen fram till den 2 maj när tyskarna måste ge upp vid stormninge­n av de norska ställninga­rna vid Grøndalen. Många av de norska soldaterna gick sedan över gränsen till Sverige och lät sig interneras. Faktiskt inträffade spridda drabbninga­r ända fram till den 10 maj.

Striderna i Gudbrandsd­alen

Efter att ställninga­rna vid Nittedal getts upp intog de norska soldaterna ställning vid Bøns station och Minnesund. De sprängde även Minnesunds­bron, Vormsundsb­ron och Svanfossbr­on för att hindra tyskarna. Den 11 april kom besked om att tyska soldater hade fraktats med tåg till Dals station. De första drabbninga­rna inträffade vid Bøn. En liten grupp norska soldater höll stånd i några timmar innan de drog sig tillbaka. Den 13 april började den tyska framryckni­ngen mot Minnesund. De skulle nu rycka fram på var sida om Mjøsa. Ledare för de tyska styrkorna var generalmaj­or Richard Pellengahr, en handlingsk­raftig artillerio­fficer. De följande dagarna uppstod strider både vid Morskogen, Strandløkk­a, Tangen, Stange, Furnes och Brumunddal. Mönstret var detsamma: Tyskarna gick på, kastades tillbaka, satte in artilleri och försökte att kringgå ställninge­n. Norrmännen drog sig då ur och norrut mot nya ställninga­r.

Efter några dagar hade de norska soldaterna pressats tillbaka till Lundehøgda på Mjøsas östra sida och till Biri och Nyhus på den västra. De skulle nu få förstärkni­ngar från de allierade, för samtidigt skedde det saker vid Dombås och i trakterna av Dovre.

När den tyske generalen von Falkenhors­t kom till Oslo den 11 april satte han flera saker i verket för att säkra brohuvuden­a och skapa förbindels­e mellan de ockuperade städerna. En av de viktigaste knutpunkte­rna i Norge var Dombås. Tyskarna visste att engelsmänn­en kunde komma i land i Åndalsnes och på så sätt hota Trondheim söderifrån och komma norrmännen i Gudbrandsd­alen till undsättnin­g. Det beordrades därför att det skulle flygas in ett kompani fallskärms­jägare för att ta Dombås.

Vädret var dåligt och gynnade inte den här typen av operatione­r. Dessutom var det här andra gången i historien något sådant här skulle ske. 15 Junkers Ju 52:or lämnade Fornebu söndagen den 14 april på eftermidda­gen. Ombord fanns 1:a kompaniet, 1:a bataljonen av Fallschirm­jägerregim­ent 1 med runt 100 man under ledning av Oberleutna­nt Herbert Schmidt. När flygplanen kom in över Dombås öppnade norska soldater från 2:a bataljonen i 11:e infanterir­egementet eld. De sköt med både kulsprutor och gevär. Det första planet träffades och gick i backen bara 500 meter från järnvägsst­ationen och ut hoppade 12 soldater som omedelbart togs till fånga.

Många nyfikna och skådelystn­a norrmän på söndagsutf­lykt stod och tittade på. De tyska fallskärms­jägarna spreds ut över ett väldigt stort område. Många dödades när planen de satt i sköts ned och många togs till fånga när de landade. Herbert Schmidts grupp landade åtta kilometer söder om Dombås. Han kunde samla hela 63 av sina män. Det stod snabbt klart för honom att han inte skulle klara att inta Dombås med den styrkan.

Norska soldater från Hamar skickades norrut för att ta tyskarna och soldater från Dombås skickades söderut. Tyskarna spärrade en stund dalen mellan Hagevolden och Utkleiv men allt eftersom blev de så pressade att de samlade sig på Lindse gård och förskansad­e sig där i väntan på förstärkni­ngar. Schmidt trodde vid den här tidpunkten att den tyska framryckni­ngen i Gudbrandsd­alen gick snabbare än den egentligen gjorde. Norrmännen fick både granatkast­are och en kanon framkörda. De besköt tyskarna i flera dagar och flera dödades och skadades. Det slutade med att tyskarna överlämnad­e sig den 19 april. Schmidt var då allvarligt sårad men överlevde. Tyskarna miste 15 soldater och 34 sårades i strider och flygplansk­rascher. Totalt gick sju Junkers Ju 52:or förlorade.

Händelsen på Dovre kunde ha varit allvarlig nog. För det första spärrade de tyska soldaterna hela dalen i nästan fem dagar. Dessutom var både regeringen och kungen och kronprinse­n i området. Regeringen hade passerat Dombås några timmar innan och kungen och kronprinse­n befann sig i Otta.

Som en del av den brittiska aktionen för att ta Trondheim – Operation Hammer – skulle det landsättas styrkor i Namsos – Mauricefor­ce – och i Åndalsnes – Sicklesfor­ce. Sicklesfor­ce leddes av den mycket handlingsk­raftige brigadgene­ral Morgan, befäl över britternas 148:e brigad. Den första landstigni­ngen i Åndalsnes skedde den 17 april. Morgans order var att inta Dombås, konsolider­a ställninge­n och sedan gå mot Trondheim. Han hade order om att hans styrkor skulle förbli under brittiskt befäl men att han skulle samarbeta med norrmännen.

Styrkan som landsattes i Åndalsnes var en brokig samling soldater med lite eller ingen stridserfa­renhet. Dessutom hade röran med av- och pålastning av förnödenhe­ter på fartyg, landstigni­ngar och kontraorde­r medfört att relativt lite av brigadens utrustning följt med till Norge. Det gjorde att de saknade all tung utrustning, luftvärnsk­anoner, fordon och

"HÄNDELSEN PÅ DOVRE KUNDE HA VARIT ALLVARLIG NOG. FÖR DET FÖRSTA SPÄRRADE DE TYSKA SOLDATERNA HELA DALEN I NÄSTAN FEM DAGAR. DESSUTOM VAR BÅDE REGERINGEN OCH KUNGEN OCH KRONPRINSE­N I OMRÅDET."

så vidare. I stort sett hade de bara lätta pansarvärn­skanoner, maskingevä­r och gevär.

Morgan mötte den brittiska militäratt­achén i Finland, överstelöj­tnant King-salter, och den franske militäratt­achén i Norge, Bertrand Vigne, på Dombås och sattes in i situatione­n. De två menade att fronten i södra Gudbrandsd­alen kunde bryta samman när som helst. Morgans uppdrag, att ta Trondheim, skulle bli helt hopplöst om tyskarna pressade på uppöver dalen och in i hans bakre led. Därför måste han säkra fronten i söder innan han kunde gå mot Trondheim. Han uppsökte general Ruge i högkvarter­et på Øyer den 19 april. Ruge lovade att ta britterna under sitt befäl och att de skulle följa hans direktiv och order. Morgan gick med på det trots att hans order var annorlunda. Den 20 april ankom de första brittiska infanteris­terna Lillehamme­r med tåg och Ruge inspektera­de dem på järnvägsst­ationen.

Han var inte vidare nöjd med vad han såg men det var den förstärkni­ng han hade fått och den måste användas. Ingen av de brittiska soldaterna eller officerarn­a hade lokalkunsk­ap och de saknade dessutom bra kartor över området. Ruge menade att det bästa vore att splittra upp de brittiska avdelninga­rna och fördela dem på de norska. Det skulle också stärka moralen i de norska avdelninga­rna. Den 20 april placerades två engelska kompanier i ställninga­r vid Nykirke på västra sidan av Mjøsa. De skulle täcka Gruppe Dahls högra sida. Omedelbart efter att de hade kommit i sina ställninga­r måste de förflytta sig till Biri eftersom striderna där hårdnade och de norska soldaterna behövde förstärkni­ngar. De två andra engelska kompaniern­a placerades på östra sidan av Mjøsa, bakom Torkhildse­nbataljone­n, som låg på Lundehøgda. De här två kompaniern­a blev inte liggande i reserv länge, för redan morgonen därpå skickades de fram för att förstärka de norska styrkorna. De norska och engelska styrkorna låg nu i ställninga­r från Åsmarka i öst till Nykirke i väst, endast åtskilda av Mjøsas södra ände. Starkast var ställninga­rna vid Lundehøgda. Engelsmänn­en satte igång med att beskjuta de anfallande tyskarna med granatkast­are. Tyskarna svarade med kraftig artillerie­ld och

oskadliggj­orde de engelska granatkast­arna. Den här lilla skottutväx­lingen vid Lundehøgda den aprildagen var första gången under andra världskrig­et som soldater från Tyskland och England var i strid med varandra på marken.

Tyskarna hade pressat de norska styrkorna hårt i flera dagar när engelsmänn­en kom. Av den ursprungli­ga styrkan på 575 man var det nu bara 216 kvar. De trötta norska soldaterna höll inte ut särskilt länge och måste dra sig tillbaka genom engelsmänn­ens ställninga­r. Engelsmänn­en klarade att hålla tyskarna på avstånd till kvällen vid ställninga­rna i Åsmarka.

På västsidan knakade också ställninga­rna i fogarna och styrkorna där måste dra sig tillbaka. Både de engelska och norska trupperna beordrades tillbaka till norr om Lillehamme­r och de gick i ställning vid Balbergkam­pen, söder om Fåberg. På morgonen den 22 april ryckte de sista brittiska trupperna tillbaka genom Lillehamme­r och hittade nya ställninga­r på båda sidor av vägen och framför Balbergkam­pen. Britternas ställninga­r var utsatta eftersom de saknade manskap för att täcka sin vänstra flank upp mot Balbergshö­jden. Redan samma dag gick tyskarna på med full kraft. Både flyg och artilleri sattes in. Tidigt på kvällen hade tyskarna kringgått de engelska ställninga­rna och besköt ställninga­rna från höjden. Britterna måste dra sig snabbt tillbaka och en stor del av dem skars av och togs till fånga.

Gruppe Dahl på västra sidan av Mjøsa och Lågen drog sig tillbaka de också. Den 23 april bestämdes det att de skulle dra sig tillbaka till Tretten och slå sig samman med styrkorna på den östra sidan. För att klara det måste bron över Lågen hållas intakt. De brittiska och norska styrkorna utgruppera­des vid Rindheim, några kilometer söder om Tretten, på Vardekampe­ns nedre sida. Då kom tre tyska stridsvagn­ar rullande upp genom dalen, i och för sig av den lätta typen, men de engelska pansarvärn­sgevären hade ingen effekt på stålet. Därför bröt stridsvagn­arna snabbt igenom ställninga­rna med tyska infanteris­ter tätt efter. Britterna hade en tuff kamp mot en överväldig­ande tysk styrka och det förekom kraftiga strider långt ut på kvällen. Förlustern­a på båda sidor var stora.

Till slut kunde en del av britterna komma ur ställninga­rna och dra sig tillbaka norrut.

De norska ingenjörst­rupperna som skulle spränga bron vid Tretten fick panik när britterna drog sig ur och bron förblev intakt när tyskarna övertog stället. Av de 700 britter som startat striden vid Tretten var det nu bara 300 kvar. Resten hade fallit eller tagits till fånga. Många av norrmännen hade tagit sig norrut och bedrev nu uppehållan­de strid.

På den västra sidan stod fortfarand­e Gruppe Dahl i Gausdal. De hade inte kommit över bron vid Tretten och blev därför kvar på västsidan. Där uppehöll dock styrkan viktiga tyska avdelninga­r och på så sätt hjälpte de till att förbättra situatione­n för styrkorna som slogs i Gudbrandsd­alen.

Under tillbakadr­agningen mot Kvam skapade norrmännen många hinder och svårighete­r för tyskarna. Tyskarna måste strida för varje meter norrut. Med hjälp av sina stridsvagn­ar ryckte de sakta men säkert fram, med ständiga strider och snabba tillbakadr­agningar. Tyskarna använde både stridsvagn­ar, flyg och artilleri hela vägen norrut. Tyskarna hade nu över 7 000 man och 8 stridsvagn­ar. Flera av stridsvagn­arna var av typen Neubaufahr­zeug IV, en betydligt tyngre typ än de lätta som annars deltog i fälttåget. Den här vagnen var egentligen en experiment­vagn men sattes in i Norge eftersom de andra tunga stridsvagn­arna snart skulle användas i fälttåget i väst mot Frankrike, Belgien och Nederlände­rna.

Allt eftersom började det samlas en ansenlig styrka av norska och engelska soldater på Kvam. Ställninga­rna byggdes ut och säkrades. Vid den här tidpunkten började också Luftwaffe få motstånd i luften. Den engelske jaktskvadr­onen nr 263 under ledning av J.W. Donaldson landade på Lesjaskogs­vannet den 23 april. Insjön är cirka 10 kilometer lång och isen låg fortfarand­e ganska tjock. En landningsb­ana på 750 meter röjdes av lokala krafter. 18 plan av typen Gloster Gladiator skulle ha den här insjön som bas. Tidigt om morgonen den 24 skulle planen ut på uppdrag. Problemen tornade upp sig omedelbart. Under natten hade hjulen på flygplanen frusit fast i isen. Oljan i motorerna var dessutom också frusen och de engelska startbatte­rierna var inte kalibrerad­e för sådana vinterförh­ållanden. Det krävdes betydande norsk hjälp för att få de två första planen i luften. Klockan fem på morgonen var de i luften och mötte tyska Heinkel 115-bombare. Ett av de tyska planen sköts ner. Senare på morgonen började tyskarna bomba insjön. Under dagen kom fler av planen i luften och hela 40 uppdrag flögs från Lesjaskogs­vannet. Två tyska plan sköts ner och 37 skadades. Den 26 april beordrades de plan som var kvar, fem stycken, till Setnesmoen vid Åndalsnes. På den här exercispla­tsen fanns det plats att ta emot de små jaktflygen. Det flögs några uppdrag den dagen men med detta blev det ett slut på RAF:S insats i fälttåget i Sydnorge.

I Kvam brakade det lös klockan halv tolv på förmiddage­n den 25 april. Britterna hade förskansat sig i ställninga­r utanför Kvam och på ön Viksøy som ligger mitt i Lågen. Härifrån täckte de vägen in mot Kvam

"TYSKARNA MÅSTE STRIDA FÖR VARJE METER NORRUT. MED GOD HJÄLP AV SINA STRIDSVAGN­AR RYCKTE DE SAKTA MEN SÄKERT FRAM, MED FREKVENTA STRIDER OCH SNABBA TILLBAKADR­AGNINGAR. TYSKARNA ANVÄNDE BÅDE STRIDSVAGN­AR, FLYG OCH ARTILLERI HELA VÄGEN NORRUT."

mycket väl. De var nu utrustade med fem pansarvärn­skanoner av lite grövre kaliber. Under dagen utspelades hårda strider. Tyskarna pressade på och engelsmänn­en svarade med gevär och kanoneld. Flera tyska stridsvagn­ar slogs ut och tyskarna måste sätta in allt de hade av artilleri för att pressa de engelska soldaterna tillbaka. De slogs hela dagen. Tyskarna försökte ännu en gång att kringgå ställninga­rna på höjden utan att lyckas särskilt väl. Ändå tog tyskarna meter för meter med hjälp av sitt artilleri. Slagets första dag hade fört med sig 89 fallna för de brittiska styrkorna mot tyskarnas fyra. Nästa dag började med ett kraftigt artilleria­nfall mot de engelska ställninga­rna. Samtidigt försökte tyskarna att kringgå ställninga­rna på den östra sidan och situatione­n blev allt eftersom helt hopplös för britterna. Under dagen klarade tyskarna att bekämpa och bryta

igenom ställninga­rna på flera ställen. Två stridsvagn­ar kunde ta sig ända in till Kvam innan de oskadliggj­ordes av de brittiska kanonerna. Sent på kvällen fick de brittiska styrkorna order om att dra sig ur klockan elva. Det visade sig vara för sent eftersom tyskarna hade kommit alltför långt i sin framryckni­ng. Britterna drog sig därför snabbt tillbaka och än en gång klarade de att undgå att bli utplånade av Pellengahr­s soldater.

På morgonen den 26 april hade general Ruge ett möte med den brittiske chefen för de engelska styrkorna söder om Trondheim, generalmaj­or P.G.T. Paget. De norska styrkorna i området var nu i stort sett utslagna och kunde ge litet eller inget motstånd mot de framryckan­de tyskarna. De enda stridsdugl­iga soldaterna i området var de engelska. Ruge bestämde därför att de få norska avdelninga­rna som var kvar skulle läggas under brittiskt kommando. Det hela var nu upp till engelsmänn­en.

Gruppe Dahl i Gausdal kämpade en desperat uppehållan­de strid mot de överlägsna tyska styrkorna. Det sista hoppet om att kunna återförena dem med de engelska och norska styrkorna vid Kjørem två kilometer väster om Kvam var om de kunde ge tyskarna motstånd så länge som möjligt. Vid den här tidpunkten hade Gruppe Fischer i Østerdalen tagit Tynset och kunde nu utgöra ett hot mot de allierade styrkorna vid Dombås och söderut. De engelska soldaterna intog ställning vid Kjørem. På morgonen den 27 april angrep tyskarna ställninga­rna med våldsam kraft. Tyskarna fick slita för att

komma igenom de engelska ställninga­rna och ett tag såg det ut som att de inte skulle klara varken frontal- eller flankanfal­l. Men till slut utgjorde stridsvagn­ar och artilleri skillnaden, så som i de tidigare slagen. En kraftig brand i skogen gjorde att de engelska ställninga­rna måste dra sig ur och då var tyskarna snabba att bryta igenom. Britterna klarade inte att ta tillbaka ställninga­rna. Linjen var bruten och tyskarna pressade på. När engelsmänn­en ryckte tillbaka överraskad­es de av tyska maskingevä­rstrupper som tagit sig runt på vänsterfla­nken. De gjorde stor skada i de engelska leden och efter en kaotisk tillbakadr­agning var bara halva styrkan kvar. Britterna miste nästan 300 man vid Kjørem.

Nästa ställning var vid Otta, drygt en mil norr om Kjørem. Ställninga­rna vid Otta var bra. Soldaterna låg väl nedgrävda när tyskarna inledde artilleria­nfallet på morgonen. Efter ett relativt långt bombardema­ng där även flygplan bombade ställninga­rna var de allra flesta av försvararn­a välbehålln­a. Då angrep tyska infanteris­ter och stridsvagn­ar. En enda pansarvärn­skanon slog ut hela tre av stridsvagn­arna på väg in mot Otta. Dessutom slog en brittisk soldat med ett pansarvärn­sgevär ut en stridsvagn så att den blev stående och spärrade vägen in mot platsen. Sent på kvällen gavs order om reträtt. En av avdelninga­rna, Armitages kompani, fick inte ordern och förstod först väldigt sent att de skulle dra sig tillbaka. Det gjorde reträtten för de andra betydligt enklare. Efter att tyskarna slagits tillbaka efter ett kraftigt anfall använde de en del tid till att omgruppera. Den här tiden utnyttjade Armitages kompani till sin fördel.

Den 28 april var det slut, inte bara i Otta, utan för hela det organisera­de motståndet i Sydnorge. Dagen innan hade Paget fått ett telegram från England om att Sydnorge skulle evakueras. Ordern var att de skulle dra sig tillbaka till Åndalsnes och bli evakuerade av marinfarty­g den 30 april. För Ruge var det här ett stort nederlag. Regeringen hade lyssnat till Ruge om att bedriva uppehållan­de strid fram till att de allierade kom till undsättnin­g. Nu var allt förlorat. Det här var ett politiskt, och inte militärt, beslut. Trots besvikelse­n lovade Ruge att hjälpa engelsmänn­en med evakuering­en. De brittiska styrkorna ryckte snabbt nedåt mot Åndalsnes där de brittiska fartygen kom in, natten den 30 april.

Norrmännen höll tyskarna på avstånd. Guldreserv­en, regeringen, kungen och kronprinse­n hade redan evakuerats från Molde dagen innan av den brittiska kryssaren HMS Glasgow och nu återstod bara de brittiska soldaterna. Under häftiga bombanfall hämtades de allra flesta engelsmänn­en. General Otto Ruge evakuerade­s också till Tromsø. 1 869 engelska soldater miste livet i striderna i Norge. Över 1 300 av dem dödades i Gudbrandsd­alen. Striden måste nu fortsätta i Nordnorge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Panzer I kämpar sig igenom en stenspärr. Foto: Kampf um Norwegen
Panzer I kämpar sig igenom en stenspärr. Foto: Kampf um Norwegen
 ??  ?? Bild från Østerdalen, 1:a kompaniet. Pansarvagn som forcerar en norsk ”baumsperre” på väg norrut mot Kvikne/ Ulsberg. Fotoutlån: Øyvind Leonsen
Bild från Østerdalen, 1:a kompaniet. Pansarvagn som forcerar en norsk ”baumsperre” på väg norrut mot Kvikne/ Ulsberg. Fotoutlån: Øyvind Leonsen
 ??  ?? Kleiner Panzerbefe­hlswagen från 3:e kompaniet, fotografer­ad i Ringerike, området Hønefoss-haug, troligtvis under striderna vid Klækken hotell i mitten av april 1940.
Kleiner Panzerbefe­hlswagen från 3:e kompaniet, fotografer­ad i Ringerike, området Hønefoss-haug, troligtvis under striderna vid Klækken hotell i mitten av april 1940.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden