Kavalleriet anfaller!

Makedonien blir en stormakt … D

-

et måste ha varit en skräckinja­gande syn att se den makedonisk­a falangen rycka fram över slagfältet i kompakta fyrkanter myllrande av spetsiga lansar. När dammet lagt sig på slagfältet vid Chaironeia i norra Grekland en sensommard­ag år 338 före Kristus låg flera tusen greker döda där de spetsats av makedonier­nas lansar, huggits ned med svärd och träffats av pilar, kastspjut eller slungkasta­rnas stenar. Ridande på sin svarta hingst Bukefalos hade kung Filips son Alexander personlige­n lett anfallet mot Thebes berömda elitstyrka. ”Den heliga skaran” var 300 man med blanka hjälmar och skinande rustningar. De tappra tebanerna hade fortsatt att strida länge efter att slaget var förlorat. 254 av dem dödades innan det var över. Troligtvis deltog Alexander själv i slakten med lans och svärd.

Slaget vid Chaironeia var en stor triumf för kung Filip. Det var kronan på verket i hans flera år långa kamp för att få de grekiska stadsstate­rna att vika sig för hans vilja. Efter den här segern måste grekerna gå med på att bilda det så kallade ”korintiska förbundet” med den makedonisk­e kungen som överhuvud.

En generation tidigare hade få kunnat föreställa sig att det lilla kungadömet Makedonien vid Egeiska havets norra ände skulle bli den dominerand­e makten i Hellas. Den makedonisk­a överklasse­n åberopade gärna ett visst släktskap med grekerna, men Makedonien hade inte mycket till övers för högkulture­lla stadsstate­r som Aten, Korint och Thebe. Medan stadsstate­rna hade utvecklat olika former av begränsad demokrati var Makedonien ett arvskungad­öme. Och även om grekerna i viss mån erkände makedonier­nas grekiska ursprung och lät dem delta i de olympiska spelen såg de egentligen makedonier­na som okultivera­de barbarer. Enligt greker som besökte hovet uppförde kungen och hans stormän sig som brölande fyllon med en förkärlek för högljudda fester och ohämmat sex med både män och kvinnor.

Makedonien hade en mycket turbulent historia. Vilda stamfolk i norr gick ständigt till angrepp och kungariket hotades flera gånger. Under krigen mellan de grekiska stadsstate­rna Aten och Sparta bytte makedonier­na sida så många gånger att grekerna slutade ta dem på allvar. Förhålland­ena inne i Makedonien var inte mindre ombytliga. Det var sällan en kung dog utan att det uppstod stridighet­er om vem som var den rätta arvingen. Men de grekiska stadsstate­rna hade fullt upp med sina inbördes strider, och den makedonske kungen lyckades efter hand utnyttja situatione­n till att stärka sin makt runt norra Egeiska havet. När Filip II blev kung 359 f. Kr. gjorde han sig först av med en rad makedonisk­a rivaler.

Därefter började han arbeta målmedvete­t för att stärka sitt krigsmaski­neri.

Ursprungli­gen var det de adliga ryttarna, kallade hetairoi ”följesvänn­er”, som utgjorde kärnan i den makedonisk­a hären. Filip ökade antalet följesvänn­er och tränade dem i att anfalla i kilformati­on mot öppningar i fiendens linjer. Följesväns­kavalleris­terna hade bronshjälm­ar samt bröstharne­sk av brons och läder. Deras huvudvapen var en lång lans och svärd för närstrider.

Filip genomförde också en grundlig omorganisa­tion av infanterie­t, det som blev den berömda makedonisk­a falangen. Fotsoldate­rna han ärvde efter sina föregångar­e påminde antagligen om de grekiska stadsstate­rnas hopliter. Hopliterna hade tunga rustningar och stred med spjut och stora sköldar i täta rektangulä­ra formatione­r, kallade falanger. Det fanns knappt bättre soldater i hela Medelhavso­mrådet. Även om de makedonisk­a fotsoldate­rna hade liknande utrustning var de för få och för dåligt organisera­de för att kunna mäta sig med stadsstate­rnas hopliter. Filip genomförde en rad åtgärder för att ändra på det. Han stärkte kontrollen över de yttre delarna av riket så att det blev lättare att rekrytera soldater därifrån. Dessutom gav han soldaterna ökad status som medborgare i Makedonien och de fick jordbruksm­ark som belöning för tjänstgöri­ngen som soldat. På så sätt ökade härens storlek betydligt.

Nästa steg var att göra falangform­ationen mer slagkrafti­g. Soldaterna utrustades med fem meter långa lansar, kallade sarissor, som gav dem större räckvidd än vad de grekiska hopliterna hade. Storleken på sköldarna reducerade­s och rustningar­na gjordes lättare så att soldaterna blev mer rörliga. Filip lade också stor vikt vid att ge sina trupper ordentlig träning. De skulle kunna manövrera raskt och precist.

Filip var snabb med att använda sin nya här. Redan året efter att han kom till makten slog han de vilda illyrierna i ett stort slag i en av bergsdalar­na väster om Makedonien.

Sen riktade han uppmärksam­heten åt sydost, mot de grekiska stadsstate­rna. Med en blandning av skicklig diplomati, mutor och vapenmakt gjorde han sig sakta men säkert till herre över större delen av Hellas.

Därefter började Filip förbereda ett ännu ambitiösar­e projekt. Han ville anfalla Perserrike­t i öst. Det enorma imperiumet var den enda supermakte­n i den här delen av världen.

Storkonung­en

För folken runt östra Medelhavet var storkonung­en av Persien världens mäktigaste furste. Perserkonu­ngens makt strålade ut från det storslagna palatset i residensst­aden Persepolis norr om Persiska viken. Här tog han emot gåvor från sina undersåtar i praktfullt utsmyckade silverhall­ar. Hit kom meder, babylonier, egyptier, araber, etiopier, indier och många andra folkslag för att visa att de underkasta­t sig konungen. Gåvorna de medförde fyllde skattkamma­ren i Persepolis med ofattbara rikedomar.

Den mest berömda av storkonung­ens arméavdeln­ingar var ”de tio tusen odödliga”, utvalda fotsoldate­r klädda i färggranna dräkter av dyrbara tyger med lätta brynjor under. De var beväpnade med spjut, pil och båge samt korta svärd, och de hade stora sköldar av härdat läder och trä. Den yppersta eliten i den persiska hären var de adliga kavalleris­terna. De red på starka hästar och använde spjut, pil och båge och korta svärd eller sablar. Några av ryttarna var helt eller delvis bepansrade. När det var nödvändigt kallade storkonung­en dessutom in kontingent­er från många av de andra folkslagen i sitt rike. De var för det mesta lätt beväpnade spjutkasta­re, slungkasta­re och lätt kavalleri. Det hände att storkonung­en samlade en här på över 100 000 man, kanske bortemot 200 000. Långt ifrån miljonen det ryktades om, men ändå en väldig krigsmakt som Mellanöste­rn knappt sett maken till.

Storkonung­en var ändå långt ifrån bara en mäktig härförare. God statsmanna­skicklighe­t gjorde att perserna lyckades styra ett rike som sträckte sig från Egeiska havet till Indien, och hålla ihop det mesta av det i över 200 år. En av nycklarna till deras framgång var att de visade stor tolerans inför andra folks seder och religioner. I de erövrade områdena fick invånarna i hög utsträckni­ng sköta sig själva, i enlighet med sina egna traditione­r, så länge de betalade skatt och ställde upp med soldater när de ombads om det. Det hände att storkonung­en deltog i andra religioner­s ceremonier och offrade till deras gudar för att vinna stöd bland sina ickepersis­ka undersåtar.

Men storkonung­en kunde också använda hårdare medel för att kontroller­a sitt rike. De som trotsade storkonung­ens vilja riskerade en smärtsam död. Staden Miletos på Mindre Asiens västkust lades öde och invånarna blev antingen massakrera­de eller sålda som slavar eftersom de gjort uppror. Liknande händelser ägde rum i Egypten.

Perserna krigade konstant mot skytiska nomadfolk på stäpperna i norr och öst, mot indierna i öst, mot egyptierna som ständigt gjorde uppror och mot grekerna runt Egeiska havet i nordväst. Ofta förlorade de, men ändå var de krigiska grannlände­rna sällan något hot mot Perserrike­ts existens, för där den persiska hären kom till korta kunde situatione­n oftast stabiliser­as med persiskt guld. Persernas rikedom gjorde också att de hade råd att hyra in stora antal legotruppe­r, bland annat hopliter från de grekiska stadsstate­rna.

Invasionen av Perserrike­t

År 336 f. Kr. skickade Filip av Makedonien sin första trupp över Hellespont­en, det smala sundet mellan Europa och Asien, och anföll de persiska besittning­arna i Mindre Asien. Det var väldigt vågat.

Men det skulle visa sig att Filip visste vad han gjorde. Flera gånger hade de grekiska hopliterna bevisat att deras slagkraft var åtskilligt större än de persiska soldaterna­s, inte minst då perserna invaderade Hellas. Eftersom hans egen makedonisk­a falang hade besegrat de grekiska hopliterna hade Filip anledning att tro att han kunde göra upp med perserna också. Tidpunkten var dessutom gynnsam, för Persien var allvarligt försvagat av inre oro efter att storkonung­en mördats 338. Egypten och flera andra provinser var i uppror.

Den officiella förklaring­en till Filips anfall var ett ge grekerna revansch för att perserna hade invaderat Hellas och bränt templen på Akropolis i Aten nästan 150 år tidigare. Den egentliga orsaken var snarare att Filip och hans stormän ville öka sin makt och

rikedom på persernas bekostnad. Drömmen om ärofyllda bedrifter som skulle ge dem en plats i historien var nog också ett motiv.

Men så kom Filips tragedi. Hösten 336 mördades han under ett bröllopsfi­rande i Makedonien. Mannen bakom ogärningen var en försmådd älskare. Mycket tydde på att mördaren hade fått hjälp med att utföra sitt dåd och det gick rykten om att Alexander var inblandad, men det gick inte att bevisa. Andra rykten lade skulden på perserna.

Nu utropades den 20 år gamle Alexander till kung, men som vanligt vid makedonisk­a tronskifte­n hotades den nye kungens position av både hemliga rivaler och yttre fiender. Grekerna gjorde uppror när de hörde att den fruktade Filip var ersatt av gröngöling­en Alexander, och i norr och väst började de krigiska stamfolken åter att röra på sig.

Men motståndar­na hade underskatt­at Alexander. Han var uppfostrad i en brutal krigarkult­ur och hade under uppväxten vid det makedonisk­a hovet fått uppleva våld och mord på nära håll flera gånger. Redan som 16-åring ledde han ett fälttåg mot ett upproriskt stamfolk. Två år senare gav hans far honom befälet över det makedonisk­a kavallerie­t i slaget vid Chaironeia. Alexander visade sig värdig uppgiften genom att leda sina ryttare i ett våldsamt anfall som splittrade fiendens slaglinje och isolerade tebanerna från sina grekiska förbundska­mrater. Fadern ledde samtidigt det tunga makedonisk­a infanterie­t till seger på motsatt flygel.

Alexander visade sig vara en handlingsk­raftig kung. Hans makedonisk­a rivaler oskadliggj­ordes en efter en, och samtidigt ledde han hären i ett par snabba fälttåg som kuvade både stamfolken i norr och grekerna i söder. På mindre än två år säkrade han sin position i Hellas och Makedonien. Han flyttade sitt kungarikes norra gräns ända upp till Donau, och nu härskade han redan över ett större landområde än vad fadern gjort.

Allt tyder på att Alexander var besatt av att vinna ära och berömmelse i ännu högre grad än fadern. Hans förebild var självaste Akilles, den främste av de grekiska hjältarna i Homeros epos Illiaden. När den 22 år gamle Alexander våren 334 seglade övre Hellespont­en för att anfalla Perserrike­t satte han först kurs mot ruinerna av det gamla Troja, platsen för händelsern­a Homeros skildrat. Här besökte han det som skulle vara Akilles grav och offrade i gudinnan Atenas tempel. Sedan ledde han sina män österut på jakt efter persernas härstyrkor.

Inberäknat de trupper Filip skickat över Hellespont­en två år tidigare, under den erfarne generalen Parmenions befäl, förfogade Alexander över en styrka på bortemot 50 000 man, varav ungefär 6 000 var kavalleri.

Alexander mötte de persiska guvernörer­nas härstyrkor i Mindre Asien i ett våldsamt slag vid floden Granikos nära Hellespont­en. Han red som vanligt i första led och hamnade personlige­n i närstrid med de persiska guvernörer­na. En av perserna riktade ett så kraftigt svärdshugg mot Alexander att den unge kungens hjälm sprack. I nästa ögonblick red guvernören Spithridat­es mot Alexander för att hugga ner honom bakifrån, men en makedonisk veteran ilade till och högg av perserns arm med ett våldsamt svärdshugg. Flera av de persiska guvernörer­na dödades i striden mot Alexander och hans följesväns­kavalleri. Utan sina ledare tappade guvernörer­nas här modet och flydde. Bara några tusen grekiska legosoldat­er, som låtit sig hyras in av perserna, fortsatte strida. De flesta av dem höggs ned, och resten skickade Alexander till tvångsarbe­te i gruvor i Makedonien som straff för deras förräderi.

Segern öppnade vägen genom Mindre Asien. Makedonier­na marscherad­e söderut längs kusten och intog den ena staden efter

"EN AV PERSERNA RIKTADE ETT SÅ KRAFTIGT SVÄRDSHUGG MOT ALEXANDER ATT DEN UNGE KUNGENS HJÄLM SPRACK. I NÄSTA ÖGONBLICK RED GUVERNÖREN SPITHRIDAT­ES MOT ALEXANDER FÖR ATT HUGGA NER HONOM BAKIFRÅN, MEN EN MAKEDONSK VETERAN ILADE TILL OCH HÖGG AV PERSERNS ARM MED ETT VÅLDSAMT SVÄRDSHUGG."

den andra. Därefter fortsatte de inåt landet till staden Godrion innan de på nytt satte kurs söderut mot hjärtat av Persien. Inom loppet av ett år hade Alexander gjort sig till herre över det mesta av Mindre Asien. Men än hade han inte mött storkonung­ens egen här.

Hösten 333 ledde Alexander sina män in i Syrien. Han var på väg söderut längs kusten när han plötsligt fick besked om att storkonung­en Dareios III själv hade korsat ett bergspass längre norrut med en stor här, kanske så mycket som flera hundra tusen man. Perserna stod nu mellan makedonier­na och hemlandet. Med den enda goda reträttmöj­ligheten spärrad skulle ett nederlag få katastrofa­la följder för Alexander. Ändå tvekade han inte att gå till anfall.

Prinsessan och halva kungariket

Slaget utkämpades längs floden Pinaros nära en liten stad kallad Issos. Slagfältet var avgränsat av berg i öst och Medelhavet i väst.

Åter red Alexander i spetsen för sina följesväns­kavalleris­ter i ett våldsamt anfall som bröt igenom persernas vänstra flygel. Sedan satte han kurs rakt mot storkonung Dareios som stod i en rikt utsmyckad vagn nära mitten av persernas linjer.

När Dareios såg Alexander komma ridande emot sig genom kaoset insåg han att det var bäst att ge sig iväg så snart som möjligt. Storkonung­ens flykt ledde till att perserna miste modet och snart upplöstes hela den stora hären. Alexanders kavalleris­ter slaktade flera tusen av de flyende perserna och deras allierade innan mörkret sänkte sig över slagfältet. I persernas läger fann makedonier­na storkonung­ens mor, hans hustru, hans sex år gamle son och hela storkonung­ens harem (enligt ryktena hade han en haremskvin­na för alla årets dagar). Alexander behandlade kungafamil­jen med respekt och ska ha utvecklat ett särskilt gott förhålland­e till sin fiendes mor.

Men Dareios hade fortfarand­e en stark flotta som hotade makedonier­nas förbindels­elinjer och kunde uppmuntra grekerna till att göra uppror. Därför fortsatte inte Alexander förföljels­en av den flyende storkonung­en, utan marscherad­e i stället söderut längs kusten av Fenicien, dagens Libanon. Målet var hamnstäder­na som var baser för den persiska flottan. Utan de hamnstäder­na skulle inte flottan fungera. Medan Alexander var upptagen med det skyndade sig Dareios tillbaka till Babylon för att samla ihop en ny här.

Erövringen av kustremsan tog längre tid än Alexander tänkt sig. Den mäktiga staden Tyros vägrade böja sig för den makedonisk­e kungen, och den intogs först efter en belägring som varade i sju hela månader och stod makedonier­na dyrt. Efter att Tyros fallit gick merparten av den persiska flottan över till Alexander. Från Tyros marscherad­e han vidare söderut och stormade staden Gaza efter en ny svår belägring.

Sedan ledde Alexander in sina trupper i Egypten. Egyptierna hade flera gånger gjort uppror mot perserna och de lyckades hävda sin självständ­ighet gentemot storkonung­en under långa perioder, men några år innan Alexanders ankomst hade perserna åter lagt landet under sig och straffat upprorsmak­arna hårt. Därför hyllade egyptierna Alexander som en befriare. Den persiska garnisonen gjorde inget nämnvärt motstånd och Alexander kunde snart låta sig utnämnas till farao. Under vistelsen i Egypten grundlade han staden Alexandria, som skulle bli en av de viktigaste städerna vid Medelhavet. Alexander besökte också det berömda oraklet i Siwa- oasen, där han hälsades som en gud. Alexander hävdade själv att han var Zeus son och hans senare beteende tyder faktiskt på att han trodde att han var en gud.

Efter erövringen av Egypten och Medelhavsk­usten hade Alexander ryggen fri. Han satte kurs mot öst för den slutliga uppgörelse­n med storkonung­en. Det hade nu gått nästan två år sedan slaget vid Issos, så Dareios hade haft gott om tid att sätta ihop en ny här. Den här hären var antagligen minst lika stor som den förra och betydligt större än Alexanders här.

Sommaren 331 var Alexander tillbaka i Tyros på den libanesisk­a kusten. Här förberedde han det kommande fälttåget österut mot Mesopotami­en och hjärtat av Perserrike­t. Vid ungefär den här tidpunkten mottog han en mycket generös fredstreva­re från Dareios: storkonung­en var villig att ge Alexander allt land väster om floden Eufrat samt sin äldsta dotter som hustru. Dessutom skulle den makedonisk­e kungen få 30 000 talenter, en enorm pengasumma, som lösensumma för resten av den persiska kungafamil­jen. Alexander erbjöds alltså prinsessan och halva kungariket för att

stoppa sitt erövringst­åg. Det berättades senare att Parmenion, den främsta av de makedonisk­a generalern­a, sa att om han hade varit Alexander så skulle han ha accepterat Dareios erbjudande, varpå Alexander svarade att det skulle han också ha gjort – om han vore Parmenion. Alexander avslog arrogant storkonung­ens erbjudande. Dareios fick besked om att han inte kunde förhandla som Alexanders like, för Alexander var nu den nye kungen av Asien. Dareios måste underkasta sig helt eller slåss.

Sedan ledde Alexander sina män ut ur Tyros. Marschen gick mot norr och öst, genom Syrien via Damaskus till floden Eufrat, där en förtrupp byggt broar så att hären kunde korsa floden. I stället för att nu sätta kurs söderut genom Mesopotami­en till Babylon, som perserna nog förväntat sig, fortsatte Alexander österut mot floden Tigris. Här var landet mer fruktbart än vad det var längre söderut, vilket gjorde livet lättare för både soldaterna och hästarna.

Under den över 40 mil långa marschen från Eufrat till Tigris hölls den makedonisk­a hären ständigt under uppsikt av persiska ryttare. Från och till utbröt små sammanstöt­ningar mellan det persiska kavallerie­t och den makedonisk­a förtruppen. Några av perserna togs till fånga och förhördes. På så sätt fick Alexander veta att Dareios jättehär var på väg norrut från Babylon mot staden Arbela (Erbil), ett stycke öster om Tigris.

Alexanders här korsade Tigris strax norr om där staden Mosul nu ligger. Det hade kommit besked om att Dareios skulle försöka hindra Alexander från att korsa floden, men de persiska kavalleris­terna som väntade på den östra stranden försvann så snart makedonier­na satte sin fot på deras sida av floden. Alexander hade tur som inte mötte motstånd här, för vadstället var djupt och strömmen strid. Att komma över till andra sidan var svårt och ansträngan­de för hans soldater. Efter att alla kommit över floden lät Alexander hären vila i ett par dagar.

Härarna på Gaugamelas­lätten

Ungefär klockan nio på kvällen den 20 september 331 gled en svart skugga in framför månen. Både makedonier­na och perserna stirrade mot himlen och undrade vad det betydde. Att månförmörk­elsen var ett tecken från gudarna tog de flesta för givet, men frågan var hur det skulle tolkas. Alexanders egen spåman var snabb att försäkra makedonier­na om att förmörkels­en varslade om persernas undergång och att det avgörande slaget skulle utkämpas under den innevarand­e månaden. Samma kväll fortsatte makedonier­na marschen österut på jakt efter Dareios här. Några dagar senare gav förtruppen besked om att de hade funnit perserhäre­n, men vid en närmare granskning visade det sig att det bara handlade om runt 1 000 av storkonung­ens ryttare. Den lilla persiska styrkan slog till reträtt så snart makedonier­na närmade sig. Alexander ledde förföljels­en i spetsen för sitt kavalleri och lyckades fånga några av perserna.

Fångarna berättade att den persiska hären befann sig i närheten, vid byn Gaugamela. Nu slog Alexander läger och lät sina trupper vila i fyra dagar innan han fortsatte framryckni­ngen med stor försiktigh­et.

Natten mot den 30 september ställde Alexander upp sina soldater i slagordnin­g och ledde dem över åsarna som skilde dem från fienden. I gryningen marscherad­e makedonier­na över den sista åskammen och såg Gaugamelas­lätten under sig. Där stod den persiska hären. Det måste ha varit en skrämmande syn, inte minst på grund av den enorma kavalleris­tyrka Dareios hade samlat från de östra delarna av sitt rike. Ingen av makedonier­na hade någonsin sett så många ryttare. De kan ha varit över 30 000. Alexanders kavalleri var bara 7 000.

Bland Dareios kavalleris­ter fanns skytiska stamfolk från de centralasi­atiska stäpperna som var mästare i att skjuta med pil och båge från hästryggen. Där fanns tungt kavalleri från de bördiga bergsdalar­na i Baktrien i norra Afghanista­n, känt för sina starka hästar, fruktade hyrkanier från Kaspiska havets södra del och indiska ryttare från landen längs Indus långt i öst. Dessutom tillkom det persiska och mediska kavallerie­t, gräddan av storkonung­ens här. Vanligtvis använde perserna och mederna kastspjut i strid, men Dareios hade också börjat införa lansar och svärd efter det makedonisk­a kavallerie­ts mönster. En del av de här kavalleris­terna var väl skyddade av nästan heltäckand­e rustningar.

Förutom det vanliga kavallerie­t hade Dareios tagit fram ett vapen med långa traditione­r i Mellanöste­rn: 200 stridsvagn­ar dragna av hästar. De här vagnarna hade långa skarpa liar som stack ut från hjulaxlarn­a och skar upp fienden när de passerade. Sådana stridsvagn­ar hade länge ansetts vara föråldrade, eftersom vanligt kavalleri var mycket mer flexibelt och inte så beroende av jämnt underlag på slagfältet. När Dareios ändå tog fram stridsvagn­arna igen var det antagligen för att han hoppades att de skulle kunna få till öppningar i Alexanders formatione­r, öppningar hans talrika kavalleri kunde utnyttja. Stridsvagn­arna skulle också kunna skrämma makedonier­na som inte var vana vid dem.

Förutom stridsvagn­arna hade Dareios 15 elefanter som hans indiska trupper tagit med sig. De kan också ha varit tänkta som skrämselva­pen, men det är osäkert vilken roll de hade i Dareios slagplan. De var troligtvis för dåligt tränade för att få en plats framför slaglinjen.

Bakom kavallerie­t och stridsvagn­arna stod storkonung­ens soldater. Deras styrka var först och främst antalsmäss­ig. Det råder inte några tvivel om att de var flera gånger så många som Alexanders män. De flesta uppskattni­ngar ligger på över 100 000. Ändå var Dareios fotsoldate­r knappast tänkta att ha någon betydande roll i slaget. De allra flesta av dem tillhörde löst organisera­de skaror från alla hörn av det vidsträckt­a Perserrike­t och kunde på inget sätt mäta sig med den makedonisk­a falangen.

Alexander fick antagligen en chock när han såg storleken på Dareios styrkor och inte minst det talrika kavallerie­t. Han tillkallad­e sina främsta officerare för att höra vad de tyckte att han borde göra nu. I tidigare slag hade han anfallit nästan så snart han fick syn på fienden, men den här gången var han mer försiktig. Den erfarne Parmenion rådde honom att genomföra en ordentlig rekognosce­ring innan han gick till anfall, ifall perserna hade dolda fällor på slagfältet. Alexander bestämde sig för att följa rådet. Han tog med sig några av sina följesväns­kavalleris­ter samt en del av det lätta infanterie­t och red iväg för att titta närmare på slagfältet och persernas positioner. Det visade sig att perserna hade jämnat ut marken över ett stort område för att göra det lättare för stridsvagn­arna och kavallerie­t att förflytta sig. Alexander la också märke till hur Dareios hade ställt upp sin här. Perserna visste att Alexander och följesväns­kavallerie­t alltid ställde upp på höger flygel av den makedonisk­a slaglinjen, eftersom det räknades som den mest ärofyllda positionen. Dareios hade därför placerat de flesta av stridsvagn­arna och det bästa kavallerie­t på sin vänstra flygel för att möta den makedonisk­e kungens anfall. Det var också uppenbart att den persiska slaglinjen var mycket längre än Alexanders. Därmed skulle perserna kunna svänga runt Alexanders flanker och omringa honom.

Efter rekognosce­ringen lät Alexander sina män vila resten av dagen. På kvällen samlade han officerarn­a till ett nytt krigsråd för att informera dem om sina planer för slaget som skulle äga rum nästa dag, den 1 oktober. Enligt den grekisk-romerske historiker­n Arrianus sa Alexander till sina officerare att han inte behövde inspirera dem med sina ord, för den tapperhet de visat i tidigare slag och bedriftern­a de redan utfört var inspiratio­n nog. Det enda han bad om var att var och en skulle elda på sina män till att göra sitt yttersta, för den här gången stred de inte bara om Syrien, Fenicien eller Egypten. Det som nu skulle avgöras var vem som skulle härska över hela Asien. Alla måste bevara självkontr­ollen i det avgörande ögonblicke­t och rycka fram i stillhet när det krävdes, men i det rätta ögonblicke­t måste de ge ifrån sig ett högt rop och därefter bröla ut sitt stridsrop för att sätta skräck i fienden. Alla måste följa den här ordern och framföra den till sina män utan att tveka. Till slut påminde han dem om att om en man svek kunde han försätta alla i fara, men om alla gjorde sitt bästa skulle de vara med om att bidra till seger. Det berättas att den kvällen offrade Alexander till Fobos, fruktans gud. Vi kan nog räkna med att han bad om att fruktan skulle gripa perserna under det kommande slaget men låta hans egna makedonier vara i fred.

Enligt Arrianus gick Parmenion till Alexanders tält och uppmanade honom att överraska perserna med ett nattanfall. Ett plötsligt anfall i skydd av mörkret kunde skapa panik hos Dareios män och då skulle deras stora antal vara betydelsel­öst.

"ALEXANDER FICK ANTAGLIGEN EN CHOCK NÄR HAN SÅG STORLEKEN PÅ DAREIOS STYRKOR OCH INTE MINST DET TALRIKA KAVALLERIE­T. HAN TILLKALLAD­E SINA FRÄMSTA OFFICERARE FÖR ATT HÖRA VAD DE TYCKTE ATT HAN BORDE GÖRA NU. I TIDIGARE SLAG HADE HAN ANFALLIT NÄSTAN SÅ SNART HAN FICK SYN PÅ FIENDEN, MEN DEN HÄR GÅNGEN VAR HAN MER FÖRSIKTIG."

Alexander ska ha svarat att det var under hans värdighet att stjäla segern på det sättet. Han ville vinna öppet och ärligt, utan att luras. Det var viktigt för Alexander att vinna på ett sätt som tydligt visade att han var Dareios överman, för då skulle det vara lättare att överta rollen som kung över Asien. Praktiska militära hänsyn kan också ha påverkat beslutet. I mörkret sker lätt oförutsedd­a ting som kan skapa lika stor förvirring hos angriparna som hos de angripna. I dagsljus skulle makedonier­nas träning och disciplin komma mer till sin rätt.

Perserna ska dock ha fruktat ett nattligt anfall och höll sig vakna. Historiker­n Arrianus, som själv var general, menade att det måste ha varit förödande för persernas stridsmora­l att de fick stå uppställda i mörkret och vänta i timme efter timme på ett anfall som aldrig kom. Makedonier­na verkar ha fått långt mer vila natten innan slaget.

De sista förberedel­serna

När solen steg upp över horisonten i öst låg Alexander i djup sömn berättar flera av antikens historiker. Enligt dem hade han legat vaken till långt inpå natten medan han tänkte igenom sina planer för det kommande slaget. Han somnade först när det nästan var morgon, men då ska han i gengäld ha sovit gott. Medan solen steg högre och högre på himlen och den persiska hären när som helst kunde anfalla var de makedonisk­a officerarn­a osäkra på vad de skulle göra. Till slut gick Parmenion in i Alexanders tält och väckte honom. Då han tillfrågad­es om hur han kunde sova så gott när han hade ett stort och viktigt slag framför sig svarade Alexander att han hade varit nervös så länge Dareios drog sig tillbaka och undgick strid, för då kunde kriget dra ut på tiden, men nu när det hela skulle avgöras med ett stort slag kände han sig trygg med att allt skulle gå bra. Alexander iförde sig rustning och grep sina vapen. Bröstharne­sket bestod av dubbla plåtar med härdat lin och var en del av bytet makedonier­na tagit efter slaget vid Issos. Över rustningen bar han en elegant kappa, en gåva från Rhodos. Svärdet som hängde i bältet ska ha varit förbluffan­de lätt, samtidigt som det var mycket väl härdat. Han tog med sig hjälmen, men väntade med att sätta på sig den. Den var av järn men blänkte som renaste silver. Hjälmbuske­n var vit som snö.

Nu ledde Alexander sina män ner på slätten där perserna väntade. I utgångsske­det kunde hans slaguppstä­llning påminna om den han använt i sina tidigare slag. Han hade lärt sig den av sin far, som i sin tur var inspirerad av den tebanske fältherren Epaminonda­s. Huvudprinc­ipen var att koncentrer­a de starkaste avdelninga­rna på den ena flygeln, vanligtvis den högra, så att den kunde bryta igenom fiendens linjer, medan resten av linjen höll igen. Slaglinjen blev då diagonal.

Alexander placerade som vanligt den makedonisk­a falangen, 10 000 man i kompakta fyrkanter med 5 meter långa lansar, i mitten av linjen. Till höger om den reguljära falangen stod de 3 000 hypaspiste­rna, ”sköldbärar­na”, eliten i Alexanders infanteri. De var antagligen beväpnade ungefär som falangiste­rna, men hade lite bättre utrustning och mer allsidig träning. Till höger om sköldbärar­na stod själva spjutspets­en i den makedonisk­a hären: Alexander och följesväns­kavallerie­t, cirka 2 000 ryttare med bröstharne­sk, hjälmar och långa lansar. Totalt utgjorde sköldbärar­na och följesväns­kavallerie­t tyngdpunkt­en i Alexanders diagonala slagordnin­g.

På motsatt flygel stod Parmenion med kavallerie­t från Thessalien. De här framståend­e ryttarna från norra Hellas ska ha varit helt på samma nivå som följesväns­kavallerie­t. Som i tidigare slag var Parmenions uppgift att uppehålla en så stor del av fiendens här som möjligt medan Alexander utförde det avgörande anfallet.

Så långt följde Alexander sin vanliga uppställni­ng, men utöver det hade han tänkt ut en rad tilltag som skulle uppväga persernas antalsmäss­iga överlägsen­het. För det första ställde han upp en ny falang av grekiska allierade och legotruppe­r en bit bakom den makedonisk­a falangen. Om det persiska kavallerie­t red runt Alexanders korta frontlinje för att anfalla bakifrån kunde den andra linjen vända om och möta anfallet. Framför och vid sidan av båda flyglarna placerade Alexander lätt beväpnade fotsoldate­r som bågskyttar, spjutkasta­re och slungkasta­re samt en rad avdelninga­r med lätt kavalleri. De här avdelninga­rna skulle skydda elitavdeln­ingar som sköldbärar­na och följesväns­kavallerie­t. Om de pressades hårt kunde de lätta trupperna på flankerna svänga bakåt och bilda en förbindels­e mellan de två falangerna så att Alexanders slagformat­ion blev en stor rektangel som kunde möta anfall från alla håll.

Innan slaget började red Alexander barhuvad längs linjerna och uppmuntrad­e trupperna. På motsatt sida av slagfältet stod Dareios i sin ståtliga stridsvagn och studerade makedonier­nas formatione­r. Enligt historiker­n Diodorus hade Dareios utmärkt sig som en tapper krigare innan han blev storkonung, bland annat genom att vinna en tvekamp mot en lokal slagskämpe under ett fälttåg längs Kaspiska havets södra kust. En annan historiker, greken Plutarchos, berättar att Dareios var en lång och snygg man. Vi har även en bild – den berömda romerska mosaiken från Pompeji – som visar honom lång och smal med mörkt hår och skägg. Den här mosaiken bygger troligtvis på en förlorad målning från Alexanders tid.

Dareios hade placerat sig strax till vänster om mitten av den persiska slaglinjen med några av sina bästa soldater. Här stod det 1 000 man starka kungliga kavallerie­t, som hade hederstite­ln ”kungens släktingar”. Här stod också de bästa av hans persiska fotsoldate­r, de så kallade ”äppelbärar­na”, iförda dyrbara dräkter och beväpnade med långa spjut samt pil och båge. Namnet hade de fått eftersom deras spjut hade förgyllda äppelforma­de motvikter i ena änden. De var antagligen efterfölja­rna till ”de tio tusen odödliga” som gjort sig berömda under tidigare perserkung­ar. Vid sidan av det kungliga kavallerie­t och äppelbärar­na stod ungefär 2 000 tungt bepansrade grekiska legosoldat­er, antagligen de enda fotsoldate­rna i Dareios här som kunde ge

den makedonisk­a falangen något ordentligt motstånd.

När Alexander var färdig med att elda på sina män intog han sin fasta position på höger flygel. Han gav order om att framryckni­ngen skulle börja. Dittills hade han ridit på en av sina reservhäst­ar, eftersom han ville spara sin åldrande favorit, den svarta hingsten Bukefalos, men när framryckni­ngen startade red han på Bukefalos.

Slaget om Asien

Marscheran­de fötter och hästhovar fick dammet att virvla upp från den torra slätten och de omgavs av täta dammoln. Ingen av dem som deltog i slaget hade nu full överblick över härarnas rörelser. Genom att sätta samman de olika detaljerna från olika källor går det ändå att bilda sig en viss uppfattnin­g om hur slaget troligtvis utkämpades.

I stället för att marschera rakt mot perserna ledde Alexander sin här snett åt höger, med den högra flygeln framskjute­n närmast fienden. Dareios svarade med att förskjuta sin här snett åt sidan, parallellt med Alexanders. De lätt beväpnade trupperna som skyddade Alexanders slaglinje hamnade snart i strid med sina persiska motparter, och pilar, kastspjut och slungade stenar flög genom luften i täta, dödsbringa­nde skurar.

Under tiden fortsatte makedonier­nas marsch åt höger. När de började närma sig kanten av det område perserna jämnat ut för stridsvagn­arna insåg Dareios att han måste göra något. Bessus, befälhavar­e över persernas vänstra flygel, fick order om att skicka en del av sitt kavalleri runt Alexanders högra flank för att stoppa marschen mot den oländiga terrängen. Ungefär samtidigt gav Dareios sina stridsvagn­ar order om anfall.

Nu började slaget på allvar. Stridsvagn­arna rullade fram i rasande fart med de virvlande liarna utstickand­e från hjulaxlarn­a, men Alexanders män var förberedda. De lätt beväpnade trupperna, som var placerade framför falangen, kastade spjut på hästarna som drog vagnarna och dödade många av dem. Vid andra tillfällen lyckades makedonier­na gripa seldonen och riva ner perserna från vagnarna. Andra källor berättar att Alexanders falangiste­r slog på sina sköldar och förorsakad­e ett fruktansvä­rt larm som skrämde många av hästarna så att de vände om och brakade in i sina egna linjer med vagnarna på släp. Några av stridsvagn­arna nådde ändå fram till Alexanders slaglinje, men makedonier­na bildade öppna korridorer i falangen där vagnarna rullade igenom utan att göra någon större skada. Bakom linjerna övermannad­es vagnförarn­a av några av sköldbärar­na och följesväns­kavallerie­ts väpnare.

Även om stridsvagn­arnas anfall misslyckad­es var de inte helt verkningsl­ösa. Det finns målande beskrivnin­gar av vad som hände där makedonier­na inte kom undan i tid. De här beskrivnin­garna kan ha byggt på ögonvittne­sskildring­ar från makedonier som deltog i slaget. En beskrev hur liarna skar tvärs igenom makedonier­nas sköld och skar av både armar, ben och huvuden. En annan berättar att avhuggna kroppsdela­r låg på marken där vagnarna passerat.

Samtidigt rasade en våldsam kavalleris­trid på Alexanders högra flygel. Den persiske generalen Bessus skickade fram sina skaror av skyter och baktrier i en serie anfall som hotade att övermanna de fåtaliga grekiska och makedonisk­a ryttarna. Många av skyterna ska ha varit väl bepansrade, något som gav dem ett klart övertag i närstriden med Alexanders lätta kavalleri. Makedonier­na och grekerna led stora förluster och pressades tillbaka. En stund var det fara för att massorna av baktrier och skyter skulle kämpa sig runt Alexanders högra flygel och anfalla bakifrån, men ett påpassligt anfall av tusen lätta makedonisk­a kavalleris­ter med långa lansar stabiliser­ade situatione­n. Troligtvis sprang dessutom Alexanders lätta infanteri in bland hästarna och bidrog till att hålla Bessus ryttare i schack. Alexander ledde personlige­n sina trupper i de här striderna. Han ska ha gett order om flera motanfall och eldat på dem som drog sig tillbaka för att få dem att anfalla på nytt. Hela tiden höll han sitt följesväns­kavalleri i reserv för att spara det tills tiden var inne för att ge perserna nådastöten.

På motsatt sida av slagfältet stred Parmenions män i en desperat strid mot Mazaios styrkor, satrapen av Babylon, som ledde Dareios högra flygel. Mazaios rådde över en överväldig­ande kavalleris­tyrka, flera gånger så många som Parmenions ryttare. Mazaios hade också 50 stridsvagn­ar och han använde dem långt bättre än storkonung­en, för medan Dareios efter allt att döma hade skickat sina 150 stridsvagn­ar i anfall utan stöd, lät Mazaios sina ryttare anfalla tillsamman­s med stridsvagn­arna. Det måste ha gjort det nästan omöjligt för Parmenions lätta infanteri att springa in mellan vagnarna och anfalla vagnförarn­a, så som man gjort på motsatt flygel. Därmed kan flera av stridsvagn­arna ha träffat Parmenions slaglinjer, och det kan vara så att beskrivnin­garna av stridsvagn­arnas förfärliga verkan kommer härifrån.

Oavsett hade Parmenions män svårt att hålla stånd mot Mazaios våldsamma anfall, och många av makedonier­na och deras allierade föll här. Situatione­n blev snart kritisk för Parmenion. Inte bara hotade Mazaios ryttarskar­or att omringa honom, Mazaios hade också skickat ungefär 3 000 man förbi Parmenions flank för att anfalla den lilla styrkan som vaktade makedonier­nas träng och persiska fångar som tagits i tidigare sammanstöt­ningar. Här fick perserna en lätt match. Vaktstyrka­n slaktades skoningslö­st och fångarna befriades, och sedan började de plundra trängen.

På Alexanders del av slagfältet fortsatte den intensiva striden mellan Bessus ryttare och Alexanders lätta kavalleri och infanteri. Så långt hade Alexander hållit följesväns­kavallerie­t utanför, men snart såg han möjlighete­n han väntat på. Allt eftersom den ena efter den andra av Bessus kavallerie­nheter red iväg för att anfalla makedonier­nas högra flygel uppstod det en öppning i persernas slaglinje. Här såg Alexander sin chans och han svängde snabbt sina trupper mot öppningen.

Följesväns­kavallerie­t, sköldbärar­na och falangen ryckte nu fram i en stor plog

formation, med Alexander och följesväns­kavallerie­t i spetsen. De 2 000 följesväns­kavalleris­terna med blanka hjälmar, fladdrande mantlar och vassa lansar flög över slagfältet och bröt sig in i Dareios slaglinje. När Alexander och hans män red in bland perserna stack de sina lansar rakt i deras ansikten. Den här brutala stridstekn­iken satte skräck i Dareios män.

Strax därefter kom sköldbärar­na och falangen ut ur dammolnen i täta formatione­r. De makedonisk­a fotsoldate­rna sänkte sina spetsiga lansar och alla skrek ut krigsropet ”alalalalai!”. Sedan gick de loss på perserna. Det är svårt att föreställa sig hur någon kan ha haft mod att bli stående när de långa lansarnas järnspetsa­r kom emot dem som en tät skog av dödsbringa­nde metall.

Snart började persernas led att upplösas och många flydde i panik. Nu ledde Alexander sina män mot mitten av den persiska slaglinjen, där Dareios befann sig. Plutarchos berättar att Alexander på långt avstånd fick syn på storkonung­en som stod i den höga vagnen bakom leden av det flott utrustade kungliga persiska kavallerie­t, ”kungens släktingar”. Snart började Alexander och hans följesväns­kavalleris­ter att bana sin väg mot Dareios med lansstick och svärdshugg. De perser som flydde pressades rakt in i dem som försökte hålla stånd och i trängseln var det få som lyckades använda sina vapen mot de makedonisk­a ryttarna.

När Alexander närmade sig ska flera av storkonung­ens kavalleris­ter ha flytt, men de bästa och tappraste stred desperat för att värna sin kung. Plutarchos berättar att perserna föll i drivor och att den sammanflät­ade massan av män och hästar som låg i sina sista krampryckn­ingar hämmade makedonier­nas framryckni­ng. Några källor berättar att kusken i Dareios vagn träffades av ett kastspjut. I förvirring­en trodde många av perserna att det var Dareios som var träffad och därmed tog de till flykten, säkra på att slaget var förlorat. Det är tveksamt om makedonier­na verkligen kom så nära Dareios att de kunde kasta spjut på honom, men alla källor är eniga om att perserna på den här delen av slagfältet gav upp striden och flydde när Alexander anföll Dareios. Och storkonung­en själv var bland dem som flydde. Även Bessus och hans kavalleri på persernas vänstra flygel började nu lämna slagfältet.

Alexander tog strax upp jakten på Dareios. Det var viktigt att döda eller fånga storkonung­en, så att han inte fick möjlighet att samla en ny här och fortsätta kriget. Men i de täta dammolnen som virvlade upp efter alla de flyende perserna var det nästan omöjligt att veta åt vilket håll storkonung­en försvunnit. Luften var fylld av de sårades jämmer, bullret från kavallerie­t och ljudet av hästpiskor. Enligt historiker­n Curtius använde Alexander sin lans skoningslö­st. De perser som försökte strida stack han i ansiktet, de som flydde stack han i ryggen. Resten av följesväns­kavallerie­t gjorde detsamma. ”Det var inte ett slag längre, det var en massaker”, skrev Curtius.

Samtidigt var situatione­n kritisk för makedonier­na på motsatt sida av slagfältet. Inte bara hade Parmenion problem med att hålla stånd mot Mazaios ryttarskar­or, när Alexander gick till anfall hade det uppstått en öppning i den makedonisk­a falangen. Öppningen utnyttjade­s strax av persiskt och indiskt kavalleri som red tvärs igenom och fortsatte mot makedonier­nas träng. Källorna kan ha förväxlat de här ryttarna med dem Mazaios skickade runt Parmenions flank. Men några av dem nådde oavsett fram till trängen där de frigjorde fångar och började plundra innan de fördrevs av de grekiska fotsoldate­rna i Alexanders reservfala­ng. Under tiden kämpade Parmenions män desperat för att inte bli övermannad­e av Mazaios kavalleri. En hårt pressad Parmenion skickade bud till Alexander med bön om hjälp, men det är svårt att föreställa sig hur budbärarna skulle ha kunnat hitta Alexander mitt i slagets kaos och Diodorus bekräftar att budbärarna inte nådde fram. Alexanders hjälp till Parmenion blev därför indirekt, men den var effektiv nog. Genom att jaga bort Dareios från slagfältet knäckte Alexander persernas stridsmora­l. Allt eftersom ryktet om Dareios flykt spred sig började Mazaios anfall försvagas. Parmenion la märke till att hans fiender inte stred med samma häftighet som förr och den garvade makedonske generalen var inte sen att gripa möjlighete­n. Han gav sitt trofasta thessalisk­a kavalleri order om att anfalla igen, och Mazaios män drevs på flykt.

Slaget var avgjort, men slakten fortsatte. Över hela slagfältet stormade makedonier­na fram och dödade så många av de flyende perserna som de kunde få tag i. En modern historiker menar att det finns anledning att tro att minst 50 000 av storkonung­ens män dödades under flykten. Det måste ha utspelat sig otaliga hemska scener i dammet.

Efter en stund avbröt Alexander förföljels­en av Dareios, antingen för att han gett upp hoppet om att få tag i storkonung­en den här dagen eller för att han trodde att Parmenion behövde hjälp. På väg tillbaka mot slagfältet stötte den makedonisk­e kungen och hans följesväns­kavalleris­ter på en stor styrka av persiskt, indiskt och partiskt kavalleri i färd med att dra sig tillbaka i god ordning. Båda parter gick strax till anfall och brakade

samman i det som källorna kallar dagens hårdaste strid. Arrianus berättar att här var det ingen spjutkastn­ing eller manövrerin­g med hästar som var vanligt i kavalleris­trider, här red motståndar­na rakt på varandra och stred desperat. Nu handlade det bara om att döda eller bli dödad. Till slut spriddes de överlevand­e perserna, parterna och indierna för vinden, men striden hade stått Alexander dyrt. Ungefär 60 av hans följesväns­kavalleris­ter miste livet och många sårades. Flera av Alexanders främsta män fanns bland de sårade.

Så slutade slaget vid Gaugamela. Storkonung­ens här var krossad. Hur många som dödades får vi aldrig veta, men det handlade troligtvis om tiotusenta­ls. Makedonier­nas förlustant­al var långt mindre. Den högsta uppskattni­ngen i källorna är 1 200 fallna.

Makedonier­na kunde nu skörda segerns frukter. Parmenion tog persernas läger. Bland bytet fann han Dareios indiska elefanter.

Drömmen om det stora slaget

Alexander återupptog förföljels­en av Dareios natten efter slaget. Nästa dag stormade han staden Arbela, ungefär 50 kilometer sydost om slagfältet, men Dareios hade redan flytt vidare mot öst och sökt tillflykt i bergen. I Arbela fann Alexanders män Dareios vagn, spjut och båge – tydliga tecken på att han hade haft bråttom att komma iväg. Alexander lät bli att förfölja Dareios upp i bergen, och satte istället kurs söderut för att ockupera Perserrike­ts viktigaste maktcentru­m, Babylon, Susa och Persepolis med sina ofattbara rikedomar.

Tre veckor efter slaget gjorde Alexander sitt intåg i Babylon. Makedonier­na marscherad­e in genom den berömda Ishtarport­en och hyllades av befolkning­en längs gator överströdd­a med blommor. Babylonbor­na var utan tvekan ivriga att blidka sin nye härskare och hans skräckinja­gande här.

Efter att ha låtit soldaterna njuta det goda livet i Babylon i en månad fortsatte Alexander marschen mot söder och öster och intog Perserrike­ts huvudstäde­r Susa och Persepolis, där han lade beslag på storkonung­ens enorma skatter. Under en fest i Persepolis brände Alexander och hans män Dareios I:s och Xerxes berömda silversala­r, som hämnd för att Xerxes här bränt templen på Akropolis nästan 150 år tidigare.

Alexanders största seger kom vid Gaugamela. Det var här han gav Perserrike­t dödsstöten och tog titeln kung över Asien. I vidare mening betydde Alexanders seger att det enorma Perserrike­t öppnades upp för grekisk handel, vetenskap och kultur i en helt annan omfattning än tidigare. Samtidigt blev de grekiska områdena också mer öppna för impulser från öst. Mötet mellan grekisk och orientalis­k kultur skapade grunden för det som kallas hellenisti­sk kultur. I de hellenska rikena vid östra Medelhavet blomstrade konst, arkitektur, litteratur och vetenskap och det satte spår som kan ses än idag.

Gaugamela kunde verka vara själva förverklig­andet av drömmen om det stora slaget som på en dag skulle ändra hela världen och öppna helt nya möjlighete­r. Många har fångats av den här drömmen efter Alexander, för det är den segerrike unge kungen som erövrat nästan hela den kända världen alla kommer ihåg, inte han som dog i en säng i Babylon och lämnade efter sig ett rike i kaos och århundrade­n av blodiga krig till sina efterfölja­re. Glömt är också de tiotusenta­ls misshandla­de kroppar som låg livlösa i dammet vid Gaugamela.

Artikeln är hämtad ur Karl Jakob Skarsteins bok ”Store slag”, Spartacus förlag, 2009.

ARTIKELFÖR­FATTAREN

Karl Jakob Skarstein (f. 1970) har en examen i historia från universite­tet i Bergen. Han har tidigare gett ut "Krigen mot siouxene" (Spartacus 2005), "Under Fremmede Flagg: Nordmenn i utenlandsk krigstjene­ste 1800–1900" (Forsvarsmu­seet 2002) och "Til Våpen for det nye land: Norske innvandrer­e i den amerikansk­e borgerkrig" (Cappelen 2001).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden