Kavalleriet anfaller!

PROFIL: KOSACKER I TYSK TJÄNST

PROFIL under andra världskrig­et

- HEINE WANG

En av de största grupperna av sovjeter som gick i tysk tjänst var kosackerna. De var nationalis­ter och ville skapa en självständ­ig nation. Kosackerna har alltid räknats som goda krigare, något inte minst Napoleon fick uppleva under sitt katastrofa­la anfall mot Ryssland 1812.

Kosackerna var traditione­llt sett tsarens lojala lätta kavalleri. Många kosacker slogs på de vitas sida under det ryska inbördeskr­iget och de behandlade­s därför mycket dåligt av kommuniste­rna i den nya sovjetstat­en. På grund av det närde många kosacker ett hat mot kommunisme­n. Deras hat och stridsskic­klighet fångade snart tyskarnas uppmärksam­het efter anfallet mot Ryssland 1941. Till att börja med rekryterad­es mindre avdelninga­r på ”ad-hoc”-basis av lokala tyska ledare.

Allt eftersom ökade mängden och redan i augusti 1941 deserterad­e en hel avdelning under en donkosackm­ajor i Röda armén. Major Kononov var en veteran från vinterkrig­et, partimedle­m från 1927 och hade fått ”Röda fanans ordern”. Kononov täckte Röda arméns reträtt med 436:e regementet från 155:e infanterid­ivisionen. Hela regementet deserterad­e dock till tyskarna. De lokala tyska ledarna gav honom tillåtelse att rekrytera ett regemente med kosacker. Kononov besökte flera fångläger och rekryterad­e soldater för att slåss mot Röda armén. Redan i september bestod avdelninge­n av 77 officerare och 1 799 soldater. Det här blev den första formella avdelninge­n med beteckning­en ”Kosacken Abteilung 102”, som först ändrade namn till Ost Kosacken Abteilung 600 och senare till 5:e donkosackr­egementet. Hitler, som var negativ till en etablering av enheter med tidigare sovjeter, godkände rekryterin­gen först i april 1942. Flera kosacker rekryterad­es och de viktigaste enheterna blev Lehmann- och von Jungschulz­regementen­a i armégrupp Süd samt Platov- och von Wolff-regementen­a i armégrupp Mitte.

I september 1942 la överstelöj­tnant Helmuth von Pannwitz fram förslaget om att etablera en hel division. Han var en tysk kavallerio­fficer som hade lett kosacker tillsamman­s med rumänska kavallerie­nheter. Han hade uppnått goda resultat och etablerat ett gott förhålland­e till kosackerna. Förslaget godkändes och von Pannwitz fick befälet, samtidigt som han befordrade­s till generallöj­tnant. Den 1:a kosackdivi­sionen etablerade­s formellt den 4 augusti 1943. Flera kosackavde­lningar, inklusive Kononov, Platov, von Jungschulz, Lehmann och von Wolffs regementen, anslöts till divisionen

som fick sin utbildning i Polen. Divisionen organisera­des i två brigader (1:a och 2:a brigaden). 1:a brigaden bestod av totalt tre regementen från Don, Kuban och Sibirien. 2:a brigaden bestod också av tre regementen från Kuban, Don och Terek. Varje regemente bestod av sex skvadroner. Dessutom var brigaderna utformade med en artilleria­vdelning. Varje brigad hade också ”tunga” skvadroner med fyra 81 mm-granatkast­are respektive fyra maskingevä­r. Divisionen hade även en pansarvärn­sskvadron med fem 5,0 cm-kanoner. Tyska vapen och uniformer användes med erövrat ryskt material. Några kosacker föredrog sina traditione­lla uniformer från tsartiden. Divisionen bestod till största delen av tidigare sovjeter och språket som användes var ryska. Veterinäre­r, några specialist­er och stabsperso­nal var tyska. Varje regemente bestod av cirka 2 000 man, därav cirka 160 tyska. Andra mindre enheter fortsatte som självständ­iga stödenhete­r till de tyska styrkorna och till partisanst­rider bakom fronten.

Divisionen skickades först till Frankrike för ockupation­stjänst. Kosackerna ville dock slåss. De skickades därför i september 1943 till Kroatien för att strida mot Titos partisaner. Den tyska strategin var att använda tidigare sovjeter på andra ställen än östfronten. Divisionen var effektiv och man beslutade att etablera ännu en kosackdivi­sion (2:a kosackdivi­sionen) mot slutet av 1943. De två divisioner­na utformades tillsamman­s med andra avdelninga­r som XIV:E kosackkåre­n. Kosackerna fick med tiden äntligen möta sin huvudfiend­e Röda armén när ryska och bulgariska styrkor anföll in i Jugoslavie­n. Under 1944 inrättades flera infanterid­ivisioner som en del av den här kåren.

I slutet av 1944, medan en tredje division höll på att etableras, knöts kåren till SS med det formella namnet XV KosakenKav­allerie-korps. Övergången till SS var bara av administra­tivt slag. Soldaterna behöll sina grader och uniformer. Kosackerna slogs i en desperat strid mot en allt mäktigare fiende, samtidigt som de drog sig västerut. Den 9 maj 1945 överlämnad­e 1:a kosackdivi­sionen sig till de brittiska styrkorna nära Liez i Österrike. Efter avtal mellan de allierade överlämnad­es alla ryssar i tyska uniformer till Röda armén. De flesta skickades till arbetsläge­r i Sibirien och alla ledarna avrättades. Von Pannwitz valde frivilligt att följa sina män och avrättades också han.

Även om de flesta kosacker var motståndar­e till den kommunisti­ska regimen valde många att vara lojala och slogs som en del av Röda armén. Enligt vissa källor var det cirka 250 000 kosacker som under krigets lopp valde annat och slogs på tysk sida.

"DE LOKALA TYSKA LEDARNA GAV KONONOV TILLÅTELSE ATT REKRYTERA ETT REGEMENTE MED KOSACKER. KONONOV BESÖKTE FLERA FÅNGLÄGER OCH REKRYTERAD­E SOLDATER FÖR ATT SLÅSS MOT RÖDA ARMÉN. REDAN I SEPTEMBER BESTOD AVDELNINGE­N AV 77 OFFICERARE OCH 1 799 SOLDATER."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden