Kentaur

Gör succé som outfluence­r

Från superfotog­rafens modell i glassiga hästmagasi­net till nerklädd ”outfluence­r” med tejpad dynggrep – fälttävlan­sstjärnan från 90-talet blir kändis igen på Facebook.

- Text catharina hansson

för 25 år sedan var Ulf Johansson stylad utviknings­pojke i Kentaur, förevigad av då glödheta fotografen Helene Schmitz. då var han fälttävlan­sstjärnan nummer ett, med bland annat en Sm-seger på makalösa hästen cyklon.

1998 satte en svår olycka stopp för ulf johanssons karriär. ulf fick hästen över sig i ett svårt fall och i tjugo års tid kunde han knappt rida alls utan att drabbas av yrsel och huvudvärk. med hjälp av en thaiboxnin­gstränare lyckades han träna bort symptomen och idag tävlar han igen.

idag gör han succé som övermogen ”outfluence­r” på Facebook. med en känga åt konsumtion­sfixerade influencer­s som visar dagens outfit på Instagram poserar han i solkiga ridbyxor och sliten jacka på sin facebooksi­da. idag är han uppe i 29000 likes på albumet med ”outfluence­rbilder”.

– Jag har fått en del arga brev från folk som tycker att jag är gnällig, säger han.

Vad är det du kritiserar?

– Det finns många influencer­s som gör bra grejor, men också många som inte gör det. jag vän

der mig mot fixeringen vid prylar och kläder.

– Mina döttrar följde en bloggare som skrev att ”när jag ser den och den använda såna benskydd tappar jag lusten att använda dem”. Den influencer­n har gått vidare i karriären nu, utan att någonsin egentligen ha presterat något.

Kanske har du också sett den här undersökni­ngen som visar att ryttare lägger mest pengar på utrustning och mycket mindre på träning?

– Javisst, det kommer ungar i hjälmar som kostar 5 000 kronor. stallet har förut varit en skyddad zon där man inte brytt sig om märken och prylar, men nu är det annorlunda.

Du vänder dig mot konsumtion­shetsen?

– När världen brinner och isarna smälter och man inser att det bara är nästa generation som kan rädda världen – då är det synd om de bara ska lära sig att konsumera.

Ska du inte börja blogga profession­ellt nu?

– Nej det här är bara mina privata funderinga­r, jag kan inte ta ansvar för att skriva regelbunde­t. jag rider mycket nu och håller träningar.

Men du har blivit lite kändis?

– De ringde från SVT Opinion live och ville att jag skulle vara med och prata om det här med influencer­s och konsumisme­n, men jag tackade nej. jag är inte beredd att stå i tv och prata efter en veckas inlägg på facebook.

Jag vill inte dissa dig, men faktum är att din stalloutfi­t ändå är mycket snyggare än min.

– Men jag har ju häst på Östermalm så då måste man ändå hålla en anständig nivå.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden