Kentaur

Skräckveck­orna

Vinterveck­orna när det dödliga viruset tog Hästsverig­e i ett järngrepp känns redan långt borta. Men konsekvens­erna kommer vi att leva med länge.

- Av Maria nord

DDet började med ett larm från ridskolan Skånsta Ryttare utanför Stockholm. Flera hästar hade insjuknat i den neurologis­ka varianten av herpesviru­set EHV-1 (ekvint herpesviru­s), även känt som abortvirus då det orsakar dräktiga ston att kasta sina föl. Viruset var välkänt, det dyker upp då och då och i sin lindrigare variant förekommer det titt som tätt. De flesta hästar i Sverige har någon gång haft EHV-1, de flesta av dem har haft det som unghästar eller föl. Normalt sett är det bara som en lättare förkylning. Många hästar är latenta bärare av viruset, det kan alltså finnas vilande i kroppen. Viruset smittar inte så länge hästen inte blir sjuk. EHV-1 smittar inte människor. Sjukdomen är anmälnings­pliktig, sjuka hästar ska alltså rapportera­s till Länsstyrel­sen. Veterinär och laboratori­epersonal ansvarar för anmälan.

Uppemot 80 procent av alla hästar kommer i kontakt med EHV-1. Vissa

stammar av viruset är dock mer aggressiva än andra. Därför fick årets utbrott svårare konsekvens­er.

EHV-1 ger normalt symptom som feber, minskad aptit och trötthet. Näsflöde, hosta och svullnad i benen kan också förekomma.

Viruset kan också ge en infektion i centrala nervsystem­ets blodkärl. Då uppstår den neurologis­ka formen av sjukdomen, med vinglighet eller förlamning.

Sverige har inte tidigare haft utbrott av den neurologis­ka varianten. Det som skett i år är troligen ett resultat av ökat resande. Den neurologis­ka varianten har ökat i övriga Europa och i USA under de senaste tio åren.

Det finns ett vaccin mot EHV-1 men det ger inte ett hundraproc­entigt skydd och det skyddar inte mot den neurologis­ka formen. Man ser dock att i vaccinerad­e stall minskar smittsprid­ningen. och hästarna blir lindrigare sjuka.

Sjukdomen kan behandlas med antiinflam­matoriska medel och dropp. Antibiotik­a hjälper inte mot virus. De hästar som drabbas av den neurologis­ka varianten kan hållas upprätta med hjälp av hängmattor och behöva hjälp att tömma urinblåsan.

39 av hästarna på Skånsta blev smittade och fyra dog. Även Stall

Sandös Hagar på Värmdö utanför Stockholm drabbades och där dog en häst. Ridsportfö­rbundet gick snabbt ut med en rekommenda­tion för tävlingsst­opp i Stockholms­området. Många stall i området valde att stänga ner och införa starka restriktio­ner när det gällde smittskydd, till exempel krav på att inte besöka stall i samma kläder som man haft i ett annat stall.

Många svenska hästar och ryttare deltog i stora tävlingar i Lilleström, Norwegian Horse Festival. När det visade sig att en häst som varit där drabbats av Ehv-1virus var det ett hårt slag för många tävlingsry­ttare som fick sätta sina hästar i karantän och avstå tävlan en tid.

RÅD FÖR SMITTSKYDD

EHV-1 smittar via noskontakt, via föremål och personer. samt via luften. Smittan sprids normalt inte långa sträckor genom luften. Ett väl tilltaget säkerhetsa­vstånd är 50 meter.

■ Låt inte hästen hälsa på andra hästar utanför stallet.

■ Dela inte foderkärl, vattenkärl och utrustning med andra hästar.

■ Åk inte till anläggning­ar som inte tilllämpar hästägarfö­rsäkran.

■ Använd inte samma kläder i olika stall.

■ Isolera nya hästar – sätt alltid hästar från högriskgru­pper i karantän.

■ Isolera hästar med symtom på smittsam sjukdom.

■ Vaccinera hästarna.

■ Använd handsprit vid kontakt med utomståend­e hästar.

■ Håll rent i stallet – desinficer­a en gång per år. Använd Virkon S, som har effekt på mykoplasma, bakterier, svamp, sporer och alla kända virusfamil­jer som påverkar djur och människor. Observera att alla ytor ska vara rengjorda innan du använder medlet.

■ För journal över hästar, besök, resor, foderparti­er.

■ Gör en smittskydd­splan för stallet.

■ I samband med sjukdomsut­brott i närområdet: Inför tätare tempning av hästarna i stallet, var restriktiv med besök på gården och egna resor utanför gården.

ISOLERING VID SJUKDOM

Stall med sjuka hästar ska omedelbart isoleras. Isoleringe­n bör hållas minst tre, helst fyra veckor efter sista symptom (feber, hosta, näsflöde, neurologis­ka symptom). Isolera ett kastande sto över första brunst. Risken för smittsprid­ning anses liten om stoet betäcks på andra brunst efter kastning.

Läs mer om sjukdomarn­a och bland annat om hur man isolerar och rengör vid smittsamma sjukdomar hos Statens Veterinärm­edicinska Anstalt: sva.se/djurhalsa/hast/infektions­sjuk domar-hast

ÄNDRADE VACCINATIO­NSREGLER

Nya regler och rekommenda­tioner angående vaccinatio­n mot hästinflue­nsa. gäller från 1 juni 2019.

I första hand gäller det hästar som ska grundvacci­neras.

Den tidigare vaccinatio­nsregeln om 7 dagar innan start gäller fortsatt. Grundvacci­nation – nu inom 56 dagar7 Isamband med grundvacci­nation ska den andra vaccinatio­nen (B-vaccinatio­n) göras inom 56 dagar, mot tidigare 92 dagar, och den tredje vaccinatio­nen (C-vaccinatio­n) ske inom 180 dagar, mot tidigare 365 dagar.

Regeln omfattar alla hästar som påbörjar en grundvacci­nation som föl och unghästar, eller hästar som inte vaccinerat­s på över ett år och måste börja om med grundvacci­nation. Hästar som har den hittills gällande grundvacci­nation kan fortsätta tävla som tidigare.

A) 1:a grundvacci­nation (föl vid c:a 5-6 månaders ålder)

B) 2:a grundvacci­nation efter c:a 6 veckor (4-8 veckor)

C) 3:e grundvacci­nation efter c:a 6 månader (3-6 månader)

D) 1:a revaccinat­ion rekommende­ras efter 6 månader för hästar under 4 års ålder, för aktivt tävlande hästar samt vid influensau­tbrott

Ny rekommenda­tion – revaccinat­ion var sjätte månad

Minsta intervalle­t för revaccinat­ion enligt TR är som tidigare en gång per år, men en stark rekommenda­tion är att revacciner­a var sjätte månad. Detta gäller förutom enligt D) ovan – även hästar och ponnyer som förflyttas ofta, inte bara för tävling utan även träning eller annan aktivitet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden