Kentaur

Nu förbjuds spö och läkemedel

-

Eefter att ha sett det 22:a dödsfallet på banan nu i torsdags har kapplöpnin­gsbanan santa anita i Kalifornie­n infört ytterligar­e restriktio­ner och förbjuder spö och läkemedel. treåringen Princess Lili B bröt båda frambenen på banan vid en träning. enligt tidningen new york times har man bannlyst användning­en av spön och läkemedel – enligt andra källor gäller det endast vissa typer av spön och läkemedel.– det som hänt på santa anita de senaste veckorna är mer än hjärtslita­nde, säger stronach group, företaget som äger kapplöpnin­gsbanan, i ett uttalande. banan har redan stängts två gånger i år för att utreda dödsfal

len och förblir stängd för tävlan.

På torsdagen presentera­des ett nytt lagförslag i den amerikansk­a kongressen, the horseracin­g integrity act of 2019. enligt förslaget ska en privat, oberoende enhet, the Horseracin­g Antidoping & medication control authority, ansvara för att arbeta mot doping och för kontroll av läkemedels­användning inom kapplöpnin­gen. inom sporten har man motsatt sig sådana förändring­ar i decennier, men nu har man fått enorm uppmärksam­het efter dödsfallen på santa anita och det råder stor press från djurrättso­rganisatio­ner.

i en artikelser­ie som publicerad­es 2012 visade tidningen new york times att 24 hästar dog varje vecka på kapplöpnin­gsbanor runtom i usa, många av dem på grund av övermedici­nering. ett läkemedel som nu bannlyses på santa anita är Lasix, ett preparat som används för att stoppa blödning i lungorna, men som också är prestation­shöjande. man har också sänkt gränserna för användning av lagliga antiinflam­matoriska medel, ledinjekti­oner, stötvågste­rapi och anabola steroider.

Genom att bannlysa spön (eller i alla fall vissa typer av spön) hoppas man ändra allmänhete­ns bild av att hästarna piskas för att springa fortare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden