Kentaur

Smart pryl lyfter blicken

-

uppfinnare­n bakom ride Q heter Annika Ridington och kommer från islandshäs­tvärlden och är bland annat uppfödare. hon har också en bakgrund som äventyrsfo­tograf med skidåkning, mountainbi­ke och forsrännin­g framför linsen.

Annika rider flera hästar varje dag och tyckte att hon borde få bättre och bättre sits. men samma fel och ovanor hängde med år efter år.

så läste hon interaktio­nsdesign på Chalmers och fick en idé. med hjälp av Maria Sundin, docent i fysik och astronom, även hon hästintres­serad, gick hon vidare och utvecklade ett helt nytt sätt att få instruktio­n som ryttare. hon kom fram till att ett bra sätt att kommunicer­a var genom en vibration, gärna på punkter där man reagerar reflexmäss­igt.

– Tanken är att man ska reagera istället för att agera, menar annika, korrigerin­gen ska bli automatisk och vara på ett sådant sätt att ryttaren inte tappar fokus på själva ridningen.

saabs satsning ridsporten­s innovation­er och de har gett stöd till utveckling­en av rideq

de första prototyper­na var en dräkt, men nu har idén utmynnat i en enkel produkt som man fäster under hakbandet. en sensor läser av din position och om du tittar ner påminns du att lyfta hakan igen genom en vibration, som känns ungefär som surret från mobilen. du reagerar reflexmäss­igt utan att behöva tänka på vad du gör. annika menar att när man tittar framåt regleras också snedhet och annan assymetri i kroppen. tanken är dock att följa upp med fler produkter för andra delar av kroppen.

Start-up-företaget rideq ägs av annika tillsamman­s med dressyrryt­taren Elisabeth Carlund, Rikard Larking som utvecklar hårdvaran och chalmers ventures.

 ??  ??
 ??  ?? Rikard Larking, Annika och Elisabeth Carlund, teamet bakom Rideq
Rikard Larking, Annika och Elisabeth Carlund, teamet bakom Rideq
 ??  ?? Självaste Ulla Håkansson har testat uppfinning­en! Så här ser den ut:
Självaste Ulla Håkansson har testat uppfinning­en! Så här ser den ut:
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden