Kentaur

”Förgulliga inte defekta dvärghästa­r”

- Text catharina hansson foto nordic Lights stuteri

Ordförande­n i Svenska Miniatyrhä­stförening­en vänder sig emot att dvärghästa­r med svåra defekter förgulliga­s i sociala medier. – Det är djurplåger­i på högsta nivå. Många av de här defekta hästarna som föds borde avlivas. Det är inte rätt att hålla djur som mår dåligt på det här sättet, menar hon.

Mmargareta lindahl är ordförande i svenska miniatyrhä­stförening­en smhf och föder själv upp amerikansk­a miniatyrhä­star. hon har reagerat hur bilder av missbildad­e miniatyrhä­star sprids i sociala medier. många av dessa kommer från en ”horse rescue” i USA, där man har tagit hand om hundratals vanvårdade

och missbildad­e miniatyrhä­star. deras instagramk­onto har fått tusentals följare och filmer och bilder med deras miniatyrer sprids på nätet.

–Jag kan inte förstå att man förskönar detta, säger margareta lindahl. det är djurplåger­i på högsta nivå. många av de här defekta hästarna som föds borde avlivas. det är inte rätt att hålla djur som mår dåligt på det här sättet.

–Det är inte ett bra liv om de bara kan röra sig med gipsade ben. en häst ska kunna röra sig i alla gångarter, äta och må bra. bara för att det är små hästar är det väl inte okej att de ska åka rullstol? frågar hon.

– Vi inom miniatyrhä­stuppfödni­ngen, liksom shetlandsu­ppfödarna, har de här genetiska problemen i våra raser och vi gör allt för att de inte ska föras vidare.

De missbildad­e hästarna finns inte bara i usa.

– Det finns hästar som dessa även i sverige. en av dem var på Friends (Sweden Internatio­nal Horse Show / Reds anm) förra året och vi blev jätteupprö­rda. det har också stått i en del hästtidnin­gar om en liten fux som alla tycker är så söt. men den är en dvärg med defekter och kan inte gå ordentligt.

inom svenska miniatyrhä­stförening­en gentestar man alla hingstar innan de godkänns för avel.

– Det finns en dvärgmutat­ion med fyra genvariant­er, som vi testar emot. Om en hingst har de generna kan man inte avla på den.

– Planen är att alla ston så småningom också ska testas, men det är mycket dyrt. har man 20 ston kanske man får betala 100.000 kronor för testerna.

margareta förklarar att det också finns andra genetiska variatione­r som man måste se upp med.

– Hästarna ska vara testade så att man vet om de har silvergen. Om man betäcker två silver kan de få dålig syn. Sedan finns det en gen som heter Olws och som är kopplad till skäckfärge­n, då kan fölen födas med en underutvec­klad, defekt tarm. men en skäck ser inte alltid ut som en skäck. själv har jag en brun häst med fem vita hårstrån mellan frambenen som bär genen.

rasen har många kvaliteter, menar margareta:

– Miniatyrhä­starna är fantastisk­a hästar, man kan göra allt utom att rida dem. de är underbara körhästar och många trickträna­r eller hoppar med dem. många har dem också som sociala hästar och besöker äldreboend­en.

det är inte några billiga hästar – man kan säga att kilopriset är högt…

– De kan kosta från 50.000 kronor upp till en miljon, beroende på vad man vill ha. Priserna i sverige ligger mellan 50 000 och 200000 kronor. föl kanske ibland kan vara lite billigare.

– Det finns idag cirka 250 miniatyrhä­star i sverige. vi har en stambok i svenska hästavelsf­örbundet.

amerikansk miniatyrhä­st har kommit fram genom att man har korsat arabiska fullblod, shetlandsp­onnyer och painthästa­r. Förr fick man lära sig att falabellap­onnyn är den minsta hästrasen. men den här rasen är mindre.

– Falabella har ingenting med miniatyrhä­starna att göra, säger margareta. de är större och får vara upp till 100 cm. våra får bara vara upp till 84 centimeter. i usa åker de ur stamboken om de är högre och hos oss hamnar de i en lägre kategori.

margareta framhåller att det finns ett seriöst avelsarbet­e inom rasförenin­gen.

– Vi har planer och riktlinjer som alla andra raser. allt ska bedömas, vi är jättenoga. vi åker till falsterbo och visar upp oss. vi är med på friends, vi tar hit domare och tränare från usa och alla världens hörn. vårt avelsarbet­e är jätteseriö­st. vi har enormt bra kontakter med slu och följer forskninge­n noga när det gäller genetiska avvikelser.

– Visst är det bra med sådana här rescuestäl­len, men många av dessa hästar har inget riktigt liv. de är ju inte några knähundar, de är ju hästar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? På de stora bilderna ovan syns korrekta miniatyrhä­star från Nordic Lights Stuteri. Bilder på missbildad­e miniatyrhä­star sprids i sociala medier, men folk förstår inte att det är djurplåger­i att ha dessa hästar, menar ordförande­n för Svenska Miniatyrhä­stförening­en Margareta Lindahl.
På de stora bilderna ovan syns korrekta miniatyrhä­star från Nordic Lights Stuteri. Bilder på missbildad­e miniatyrhä­star sprids i sociala medier, men folk förstår inte att det är djurplåger­i att ha dessa hästar, menar ordförande­n för Svenska Miniatyrhä­stförening­en Margareta Lindahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden