Kentaur

”Hästar är precis som man önskar att man själv vore”

Sanna Lundell programled­er den nya Svt-serien om hur hästar förändrat människors liv.

- Text catharina hansson foto ulrika MALM

Det satt långt inne, men äntligen får sanna lundell göra sitt drömprogra­m. – Jag har pitchat den här idén i flera år, men fått nej. Det har väl att göra med att det finns alldeles för många manliga chefer som inte har koll på hur många kvinnor som älskar hästar. Hon programled­er den nya tv-serien Flocken som kommer att sändas i svt från den 4 april. – Men så fick jag plötsligt frågan från annat håll, då svt göteborg kommit på en liknande idé. Man kan säga att ”great minds think alike”.

sanna har skapat serien tillsamman­s med producente­rna Agnes Lo Åkerlind och Clara Mannheimer och projektled­aren Marion Jernråda.

– De är också hästtokiga, alla tre. Det har varit väldigt lustfyllt hela arbetet. vi har hjälpts åt att hitta personer att bygga programmen kring, researchat och letat intressant­a historier.

– Alla våra stories och case är jättestark­a och väldigt speciella. jag hoppas och tror att det här är en serie som ska uppskattas av alla som älskar hästar, men som man också kommer att få ut mycket av även om man inte är intressera­d av hästar, utan bara av personlig utveckling.

ett av avsnitten handlar om tränaren Bent Branderup.

– Jag var otroligt fascinerad av Bent och jag hoppas att det kommer fram i serien. jag har aldrig träffat någon som kan så mycket om hästar och har en sådan respektful­l syn på hästar. jag blev otroligt starstruck när jag var där.

i ett av avsnitten möter vi Emelie Cajsdotter som

SANNA LUNDELL

bjudits in till Jordaniens hov för att ”tala med” hästarna där.

– Jag var lite skeptisk. Jag tycker att det lät väldigt flummigt. Men jävlar vad jag blev överbevisa­d. Hon är absolut inte flummig. Det är inget övernaturl­igt, hon har bara en exceptione­ll förmåga att läsa av hästar.

de har även gjort uppföljand­e kvartar som kommer att ligga på svt Play.

– Där är det lite mer hands on: Vi visar en kvart där jag testar att rida akademiskt hos en svensk instruktör för att se hur man kan applicera bents filosofi i praktiken. Jag träffar också Katrin Nyman som är Nh-instruktör och som jag känner sedan tidigare. hon är så bra på att träna unghästar och visar hur man kan använda Tomas Smittes tankar i sin vardag.

– Tomas Smitte kommer från siouxstamm­en (amerikansk­a indianer/reds anm) och har återfört hästen in i reservatet. hos dem har kulturen kretsat kring hästen, men i och med moderniser­ingen och reservaten har den försvunnit. det har varit som ett stort sår. Programmet med honom blev jättejätte­vackert.

– Vi har också gjort en kvart tillsamman­s med en hästpedago­g som är expert på hästens språk. vi går ut i min flock och pratar om vad hästarna säger. hur ser deras stressuttr­yck ut, hur kommunicer­ar de med oss. vi missar mycket av det hela tiden, vilket leder till dagliga missförstå­nd mellan oss och våra hästar.

sanna lundell jobbar själv med hästar en del av sin tid och håller kurser på sin egen gård utanför stockholm.

– Vi har kurser i horsemansh­ip och för människor som har hästrädsla, tillsamman­s med ditte lundberg.

själv har hon tre hästar, två quarterhäs­tar och en connemara som hennes dotter rider och tävlar en del med.

–Hon har alltid varit inne på hoppning, men nu har hon hittat en tränare, Jennie Larsson, som är så fin i dressyren. Det som är bra med henne är också att hon respektera­r att vi tränar våra hästar på vårt sätt. sanna förklarar:

– Natural horsemansh­ip bygger på tryck och eftergift. för en häst som är skolad i det systemet är det svårt att hålla om den för mycket och ha för mycket stöd i munnen.

– För oss är det djurplåger­i att ha för mycket stöd i munnen. speciellt nu när jag har sett hur bent branderup arbetar med sina hästar.

– Men alla inom dressyren strävar också efter självbärig­het. Kyra Kyrklunds metod handlar mycket om att inte påverka hästen mer än absolut nödvändigt, att man inte ska sitta och kämpa med hästen. det ska inte vara ett gympass att rida.

– Quartrarna har jag skolat i mitt system sedan de var föl. connemaran kommer från irland och hade en ganska sorglig relation till människan. där har vi fått bygga upp förtroende­t och börja från början.

” Vi människor säger ofta a men menar b. Vi kan vara manipulati­va. Men när hästarna bjuder in finns inga onda intentione­r och dolda agendor. ”

i serien finns Också ett avsnitt som handlar om en ridskola i brixton, london.

–Vad betyder stallet som plats? Det är särskilt intressant i sverige, där 99 procent av alla är kvinnor. det är det enda kvinnosepa­ratistiska sammanhang­et. det har ju också gjort att ridsporten är femininise­rad och därför inte så uppmärksam­mad, men det är fantastisk­t att få vara i ett rum där vi inte blir överkörda av män. där vi kan träna oss i ledarskap utan att män lägger sig i.

– I stallet lär man sig också att acceptera olikheter. man kan bli väldigt trött på vilka man kan få brottas med, men jag minns alla jag mött i stallet med sådan värme. jag har aldrig blivit så peppad och fått så mycket hjälp. det är makalöst hur hjälpsamma hästmännis­kor är.

hon tycker att stallet har oförtjänt dåligt rykte ute bland människor.

– Stallet är en oförtjänt svartmålad miljö. Man lyfter ofta konkurrens­en, skitsnacke­t bakom ryggen och statusjakt­en, men man skildrar aldrig det här fantastisk­a som händer i stallet. Här finns så jäkla mycket kvinnokraf­t som är fantastisk. styrkan hos kvinnor som håller på i stall är otrolig.

– Min kille brukar hetsa mig att jag behöver träna, men jag säger bara: följ med några dagar till stallet. jag har ju inackorder­ingar så det är mycket styrketrän­ing. jag har fött en bebis nyligen men jag kom otroligt snabbt tillbaka i form.

just nu är sanna också aktuell i let’s dance som sänds i tv4.

– Jag tror att dansen kommer att göra mig till en bättre ryttare, säger hon. men jag har ganska bra balans och koordinati­on från ridning – men jävligt dålig kondis.

serien handlar ju Om hur hästar har hjälpt människor. På vilket sätt kan de göra det?

– Hästar har lärt mig mer om oss som människor än människor själva.

– Hästar har en exceptione­ll kommunikat­iv förmåga, en intuition som är intakt. de är rena i sin kommunikat­ion. vi människor säger ofta a men menar b. vi kan vara manipulati­va. Och vi kan ha en massa skam och annat som ligger som ett filter. Men när hästarna bjuder in finns inga onda intentione­r och dolda agendor. hästarna kan hjälpa oss att våga tro att andra har goda intentione­r.

– Hästar är inte konfliktsö­kande över huvud taget. När det uppstår konflikter tycker de att det är lika jobbigt som vi – om inte mer.

– Men hästar vågar sätta gränser. När de gör det är det ofta på grund av smärta eller stress. det handlar väldigt sällan om att de är dumma. de är väldigt lika barn, oförstörda i sin kommunikat­ion.

närvaro är Också en sak som sanna, i likhet med många andra, nämner.

– Jag tror också att hästar påverkar oss mycket på det sättet att vi får vara i nuet. vi har ju svårt för det, men det är extremt vilsamt för oss. man lär känna sig själv och får mer tillit.

– Med hästar kan man få syn på saker hos sig själv – vad handlar min stress om? Varför tar den sig uttryck på det här sättet?

– Hästarna har lärt mig att bli väldigt tydlig. Ofta lindar man in sitt budskap av rädsla för att inte bli accepterad eller respektera­d. Kanske är det särskilt vanligt hos kvinnor. men det funkar inte med hästar att be om någonting utan att mena det.

– Som kvinna tror man också ofta att man måste bli arg för att sätta gränser. vi är inte vana vid att göra det, så vi blir skitförvir­rade när vi tvingas göra det. men det handlar inte om att bli arg och visa makt. det handlar bara om självrespe­kt och tydlighet och att försöka sätta gränser på ett rättvist och schysst sätt.

– Jag ska inte säga att jag blivit expert på det. men jag tränar. Och hästarna hjälper mig att träna.

– Hästar är precis som man önskar att man själv vore.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden