Kentaur

Tänk som en mustangträ­nare

-

Mustangträ­naren Annie Macdermaid har tränat nästan 300 vilda hästar. Men hon menar att hennes metoder gärna kan användas på vanliga hästar för att göra dem tryggare.

Genom att tänka som en mustangträ­nare kan du lära vilken häst som helst att bli tryggare och lättare att hantera. det är i arbetet vid hand som du lägger grunden för allt arbete, även ridningen, menar mustangträ­naren Annie Macdermaid. hon tipsar i tidningen horse illustrate­d om hur man kan tänka när man tränar vilken häst som helst. själv har hon tränat nästan 300 vilda mustanger som placerats ut. vilken häst som helst kan tränas på samma sätt som hon trä

nar mustangern­a, för att bygga en stark grund.

”Att bygga en stark grund på en häst är som att bygga en stark grund för ett hus. Om du hoppar över stenar eller lämnar hål så kommer grunden att rasa. men om du tar dig tid och bygger grunden ordentligt så har hästen något att falla tillbaka på när den möter svårighete­r och osäkerhet”, säger Annie Macdermaid.

hon menar att arbetet vid hand lägger grunden för allt arbete med hästen, även ridningen. det första annie macdermaid gör är att skapa en fysisk gräns mot hästen. den ska inte komma för nära och trampa eller knuffa dig. gränsen ska upprätthål­las i all interaktio­n med hästen.

”Om du låter hästen komma nära när du klappar och ger den godsaker men korrigerar honom när han kommer nära i träning så blir han förvirrad”, säger hon.

hon brukar själv ha en armlängds avstånd till de vilda hästar hon tränar, men tycker att en

vanlig tamhäst kan ha ett mindre avstånd.

annie mcdermaid arbetar med hästarna i en rundcorall och hennes primära mål är att få kontroll över hästens kropp. hon börjar med att fokusera sin energi på hästens bakben och peka ut riktningen med gester.

the most essential thing to learn when working with a horse in the round pen is when to release pressure. de pekande gesterna är grundlägga­nde och används senare för att styra hästen i flera sammanhang.

för att stanna hästen ställer hon sin kropp i 45 graders vinkel mot hästens bogar, kliver in rörelserik­tningen och säger ”whoa”. När hästen stannar och vänder sig mot henne minskar hon trycket genom att ta ett par steg bort från hästen.

nästa steg är att hon desensibil­iserar (gör den mindre känslig) hästen genom att röra vid den med en långpisk. hon låter änden ligga över hästens rygg och runt benen så att den vänjer sig vid beröringen. när hästen inte längre reagerar på det, börjar hon sätta på grimma för första gången. nästa steg är att leda hästen och hon försöker då skicka den framåt istället för att dra den.

hon låter också hästen stå bunden länge, en eller två timmar, för att lära sig tålamod, förtroende och oberoende. nästa steg är att ta ut hästen och desensibil­isera den genom att låta den gå över många olika underlag och uppleva många olika intryck.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden