Kentaur

Sara Spendrup driver veterinärk­linik i Kenya

- Text & foto ardina strüwer

SAR A SPENDRUP Hon drömde om att bli veterinär, men betygen räckte inte till. Istället blev det studier i zoologi och arbete med schimpanse­r. Men idag driver hon sin egen klinik med anställda veterinäre­r – i Kenya.

Som barn drömde Sara Spendrup om att få bli veterinär. men när gymnasiebe­tygen inte räckte till valde hon istället att läsa zoologi vilket ledde henne till Kenya och ett jobb med schimpanse­r, hos zoologen Anne Olivecrona. idag många år senare bor hon kvar i Kenya, numera med familj men även med en egen veterinärk­linik, north Kenya veterinary service.

vi träffade sara för en intervju redan 2004. då födde hon upp polohästar tillsamman­s med sin man Charlie. förutom livet på farmen berättade hon hur svårt det var att få tag i veterinärv­ård – hur hon själv som var livrädd för sprutor blev tvungen att sy ihop sår och ofta bli guidad via telefonen med sin veterinär. ”Vad gör du när du har tjugo får som blivit skadade av ett lejon och veterinäre­n befinner sig flera timmar därifrån?” var en av frågorna vi fick reflektera över.

numera är det mer sällan sara behöver knipsa ihop sår. hon har tre anställda veterinäre­r på sin klinik, Dr Kivara Luke, Dr Benjamin Dundo och Dr Moses Wamaitha. Däremot assisterar hon dem dagligen genom att ta emot samtal, delegera och hoppa in där det behövs. samtidigt bedriver hon egen forskning på det fruktade viruset afrikan horse

Sickness – afrikansk hästpest.

för även om Kenya är ett av de mest moderna länderna i östafrika, med toppmodern­a sjukhus, är veterinäre­rna få. afrikansk hästpest drabbar enormt många hästar och det levande vaccin man tagit fram i sydafrika fungerar inte bra. många vaccinerad­e hästar drabbas ändå av den grymma sjukdomen.

sara testar därför ett nytt ännu inte godkänt vaccin på sina egna och sin svärmors hästar som visar sig ha väldigt goda resultat. tillsamman­s med en veterinär och professor, Ulrich Wernery i dubai har hon fått fram ett dött virus som alltså inte kan infektera hästen men däremot skydda den.

saras svärmor Rose har ungefär 70 hästar. genom åren brukar ungefär hälften av hennes hästar drabbas, men sedan hon och sara började använda vaccinet (som ännu inte är godkänt) har hon knappt några fall längre, vilket ger hopp.

med den globala uppvärmnin­gen är det bara en tidsfråga innan afrikansk hästpest även når europa. men eftersom det ännu så länge bara drabbar hästar i afrika läggs det inga pengar på forskning runt viruset.

att få vara med På Kliniken och se Sara ”in action” och höra henne tala om sina projekt är spännande. Under vår intervju kommer det in flera patienter – bland annat en upphittad sällsynt uggla

som kraschat och behöver vila. dr moses blir även utkallad till en häst med symptom på kolik. ingen dag är den andra lik och ofta kommer det in skadade vilda djur som får gratis vård. det gör att det inte alltid är helt lätt att få ihop det ekonomiskt.

en dröm om en riktig hästklinik med möjlighet att söva, röntga och operera finns i Saras huvud något som inte finns i Kenya idag. Hästhållni­ng är relativt nytt.

–Tidigare köpte man mest hästar av varandra. det var korsningar och hemuppfödn­ingar. en del kom direkt från galoppbana­n och man skolade om hästarna till dressyr, hoppning eller polo - allt efter vad man hade lust att göra. Ofta red och rider man fortfarand­e i alla grenar.

idag importeras det mer och mer hästar både från europa och sydafrika. det handlar om större summor och möjlighete­n att kunna försäkra sin häst har precis realiserat­s vilket gör att hästägarna är villiga att betala mer för veterinärv­ård. drömmen om ett hästsjukhu­s kanske inte är så långt borta.

 ??  ??
 ??  ?? Sara med en av sina anställda veterinäre­r, Dr Kivara.
Sara på sin veterinärk­linik.
Sara med en av sina anställda veterinäre­r, Dr Kivara. Sara på sin veterinärk­linik.
 ??  ?? Sara ger injektione­r till sina egna hästar.
På kliniken sköter Sara en del av det administra­tiva arbetet.
I Kenya sprayas hästarna mot fästingar.
Sara ger injektione­r till sina egna hästar. På kliniken sköter Sara en del av det administra­tiva arbetet. I Kenya sprayas hästarna mot fästingar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden