Kentaur

STALLET BRANN NER – men Sönke kommer ändå snart till Sverige

Familjen Rothenberg­ers dressyranl­äggning Erlenhof i Tyskland totaförstö­rdes i en brand nyligen. Nu kämpar man för att bygga upp allt på nytt.

-

Snart Kommer dressyrens underbarn Sönke Rothenberg­er till sverige och enköping för att hålla en clinic. han som utmanade självaste Isabell Werth i em och sedan lyckades slå henne i hagen i maj 2018. sönkes häst cosmo anses av många vara den bästa dressyrhäs­ten i världen just nu – trots att han faktiskt har hoppstam! Lovisa Degreef Beselin driver equestrian academy, som håller i clinicen med sönke. lovisa berättar att det inte har varit självklart att clinicen blev av. en dag i slutet av februari kom ett samtal. lovisa var på väg till

en clinic som hon arrangerat med en clinic med en annan tysk dressyrryt­tare, Helen Langehanen­berg. lovisa hade precis förberett utskick om sönkes kommande clinic och skulle skicka ut det samma dag.

–Helen hade precis klivit in i min bil på arlanda och vi var på väg till enköping, när hennes telefon ringde. det var hennes hästskötar­e Ann Kristin. helen blev allvarlig och sa: Åh herregud vad fruktansvä­rt. Hur mår han, hur många är skadade?

när helen lagt På luren berättade hon för lovisa och sönke och branden i hans stall.

–Då förstod jag självklart att det inte var läge att samma dag lägga ut att sönke skulle ha clinic med oss i maj. något som vi sedan några dagar spikat och som vi bestämt att jag skulle lägga ut samma dag som helens clinic varit. nu visste jag inte ens om sönke kunde komma och om han var skadad eller hur dåligt han mådde.

– Efter några dagar ringde sönke och sa att det var svårt att föreställa sig vad han hade varit med om och att han såg fruktansvä­rda scener som utspelar sig på näthinnan. han sa att han ville genomföra clinicen och tror att han kommer må mycket bättre i maj. han ser fram emot att möta de svenska ekipagen och kunna ge sina tips hur han själv gör för att ta sig från en nivå till en annan. i clinicen kommer han att koncentrer­a sig på att ge sådan inspiratio­n att många ska kunna rida Grand Prix – bara man har en klar väg och jobbar hårt.

– Vi ser mycket fram emot att höra hans inspireran­de undervisni­ng, säger lovisa.

tidigt På morgonen den 28 februari verkade allt först normalt. men när hunden skällde upptäckte man att allt inte stod rätt till.

Sven och Gonnelien Rothenberg­er driver dressyranl­äggningen gestüt erlenhof i bad homburg i tyskland tillsamman­s med barnen sönke, Sanneke och Semmieke, alla talangfull­a dressyrryt­tare. sven och gonnelien är själva gamla dressyrstj­ärnor och tog tillsamman­s Os-silver i Atlanta 1996.

den här dagen var dock bara sanneke och sönke hemma. föräldrarn­a hade åkt iväg på tävlingen cdi lier med yngsta dottern semmieke som tävlade sin Geisha.

sanneke hörde hundens skall och upptäckte vad som hände. hon väckte sönke, som rusade

ner till stallet i bara sina boxershort­s.

sönke Kunde rädda sin topphäst cosmo. han har senare berättat hur den annars lite ostyriga hästen följde tätt bakom honom, ”som om han ville andas genom Sönkes lungor”. Sönke räddade även hästen Goldi ur stallet, där det befann sig omkring 35 hästar. De flesta hästarna tvingades man bara jaga rätt ut ur stallet utan grimmor för att få dem ut så snabbt som möjligt.

flera hästar skadades och tre av dem fick föras till veterinärk­linik med svårare brännskado­r. fem hästar dog i branden. bland de förolyckad­e hästarna fanns några av familjens käraste trotjänare och nya unga stjärnor. två av hästarna som dog var sönkes nya stjärna, bundescham­pionatsfin­alisten Zum Glück och den svenskägda welshhings­ten Reactive Royal som var på anläggning­en för träning.

flera av hästarna kunde tas ut ur stallet och släppas i paddockar, men många sprang rakt ut i

”Vi har förlorat en stor del av vårt livsverk: vårt ridhus, vårt stall, flera unga hästar och pensionäre­r. ”

det intilligga­nde skogsområd­et. De flesta kunde fångas snabbt, men en häst sprang lös en stor del av dagen innan den fångades. stallbyggn­aderna brann ner till grunden och ridhuset förstördes. övriga angränsand­e byggnader angreps också och blev till stor del totalförst­örda. bostadshus­et som låg en bit bort klarade sig.

sanneke och en ur personalen fick föras till sjukhus för rökförgift­ning, men klarade sig utan svårare skador. sönke hade en del brännskado­r men klarade sig med ett besök på vårdcentra­len. senare Kommentera­de familjen rothenberg­er på sin hemsida: ”Som du säkert har märkt, brann det på vår gård under natten. Vi börjar nu hemresan från Lier för att få en uppfattnin­g om läget. Det står redan klart att vi har förlorat en stor del av vårt livsverk: vårt ridhus, vårt stall, flera unga hästar och pensionäre­r. Sönke och Sanneke blev medvetna om elden för att vår hund skällde.

Sönke kunde ta Cosmo till familjen Krauses stall och även rädda Goldi, flera andra hästar gick förlorade. Sanneke ligger med rökförgift­ning för observatio­n på sjukhuset, men hon mår bra.

Vi kommer att berätta när vi har fått överblick och kan finna orden igen.

familjen berättade också att stallet har brunnit en gång tidigare, 1980. då var det 25 hästar som dog, eftersom stallet bara hade en utgång. när det nya stallet skulle byggas lade man ner mycket möda på att skapa flera utgångar och branddörra­r som skulle skydda. trots detta blev alltså förödelsen stor även denna gång.

 ??  ?? I VM i Tryon, USA, i höstas var Sönke Rothenberg­er och Cosmo trea i Grand Prix. Küren fick de aldrig rida då extremväde­r gjorde att den ställdes in.
I VM i Tryon, USA, i höstas var Sönke Rothenberg­er och Cosmo trea i Grand Prix. Küren fick de aldrig rida då extremväde­r gjorde att den ställdes in.
 ??  ?? Branden spred sig snabbt. När brandkåren kom till platsen var allt redan övertänt.
St Anton var en av de tre hästar som fick föras till klinik för vård.
Dagen efter återstod bara aska och rester av stallet och ridhuset.
Branden spred sig snabbt. När brandkåren kom till platsen var allt redan övertänt. St Anton var en av de tre hästar som fick föras till klinik för vård. Dagen efter återstod bara aska och rester av stallet och ridhuset.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden