Kentaur

Hjälp tävlingsst­oet genom brunsten

Stoets hormoner kan skapa en del utmaningar, men med hjälp av rätt foder och tillskott kan effekten lindras.

- Text kate hore rnutr(djur) senior nutritioni­st på naf, uk

Ett starkt och tävlingsin­riktat sto kan ge allt för sin ryttare. Men ston kan också vara lite av en utmaning. Med allt detta sammantage­t, kan ston ibland vara som att rida en hingst. Som ryttare måste vi vara medvetna om stoets hormonella utmaningar och också veta hur vi kan hjälpa henne genom dessa.

Vanligtvis har stoets brunstcyke­l en viloperiod (anöstrus) under vintern, för att under tidig vår återgå till regelbunde­n brunstcyke­l (östrus), som varar i 21 dagar (en vecka brunst, två utan brunst). Övergången mellan dessa perioder är ofta mest utmanande för stoet, vilket innebär att brunsten så här års kan bli mer utdragen. Så det gäller att vara förberedd.

Kan påverka fokus och arbetsvilj­a

Vilka tecken brukar vi se? Äggstockar­na är lokalisera­de bakom sadeln och under ryggraden, så obehag i det området kan påverka hennes förmåga att ta ut stegen och möjlighete­n att arbeta fullt ut med ryggen.

Hormonella beteenden kan också påverka hennes fokus eller vilja att arbeta. Hästägare bör därför tänka lite extra kring all hantering och stoets diet för att kunna ge stoet den support hon behöver för att kunna träna och må bra under sin brunstperi­od.

Ha koll på stoets vikt och se även hur stallmiljö­n ser ut

Håll gärna ett öga på stoets vikt, då övervikt faktiskt kan påverka stoets brunst. Se även över hur stoets stallmiljö ser ut. Anöstrus infaller när dagarna blir kortare.

Om stoet är installad där artificiel­lt ljus används större delen av dagen, kan detta medföra att stoet faktiskt brunstar hela året runt.

Näring och tillskott viktigt

Näringsmäs­sigt är det rekommende­rat att utfodra en högfiber- och lågstärkel­sediet tillsamman­s med riktade tillskott för god hormonell balans. Näringsmäs­sigt riktade tillskott innehåller ofta örter såsom munkpeppar, skogsolvon och läkesilver­ax, väl erkända för effekten de har gällande premenstru­ala kramper och komfort för alla arter. Senaste forskninge­n hos hästar har visat att magnesium i kombinatio­n med riktade örter, kan förstärka fokus och träningsba­rhet. Genom att tillföra detta till presterand­e ston som besväras av sin brunst, kan blandninge­n av magnesium och örter ge stöd för ett jämnare temperamen­t under hela träningsoc­h tävlingspe­rioden.

Notering: Munkpeppar har 48 timmars tävlingska­rens i Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden