Kentaur

Några godbitar från Carl hesters sverigecli­nic

Carls clinic på Ridskolan Strömsholm handlade framförall­t om unga hästar, men här deltog även ett par unga ryttare på erfarna hästar.

-

■ Undersidan av halsen ska vara som ett U, inte som ett V. Det kanske var den av Carls bilder som de flesta tog med sig från clinicen!

■ Hästar som går bakom hand behöver extra många skrittpaus­er. Lär hästen att vila lugnt på bettet genom att inte korrigera den när den går över tygeln.

■ Balans är nyckeln till allt. Innan du har balans är det inte någon idé att göra något annat. Försök inte rida mer framåt innan du har balans. Då faller hästen bara på bogarna. Rid långsamt tills du hittar balans, sedan får du naturlig framåtbjud­ning. ■ Övergångar är det bästa sättet att öva balansen. Öva inte många övergångar, öva extremt många övergångar, kanske 70, 80 eller 100 stycken på ett pass.

■ Allt du gör när du rider hästen räknas. Om du gör slarviga övergångar på träning får du slarviga övergångar på tävling.

■ Handen måste alltid tänka framåt. Håll handen framför sadeln och korrigera inte hästen bakåt, då förlorar den balansen.

■ Ge hästen handen i galoppfatt­ningen, så att den lär sig att ta det första språnget framåt.

■ Hästen ska gå i kontakt och bära sig själv, den ska inte ligga i handen i övergångar­na. Driv inte på framåt när den blir stark, vänta tills den är mjuk i handen.

■ Se att du kan lätta utan att hästen ökar, det ska inte vara en signal för hästen att dra iväg. Du ska ge signalen framåt oberoende av handen.

■ Många talar om att göra halvhalter, men alla vet inte vad det innebär. En halvhalt betyder att du samlar upp den framåtgåen­de energin i ett enda steg. Du får då hästen att kliva längre in under sig med bakbenen. Men gör du mer än ett steg får du motsatt effekt och bromsar upp bakbenen.

■ När du samlar hästen ska du göra det framåt. Bakbenen ska komma längre in under hästen. Det kan du inte åstadkomma med handen, du kan inte backa in hästen i samling.

■ ”På VM i Tryon såg jag en tydlig skillnad mellan de olika piruettern­a. De flesta har en bra vänsterpir­uett och en sämre och större, högerpirue­tt. Alla de tre hästar

vi sett hittills idag är sneda åt vänster och antingen är det så ni rider här i Sverige eller så har alla tre ryttarna samma problem. Vanligtvis får hästen samma problem som ryttaren. Man måste arbeta med sig själv också!”

■ Ha koll på att hästens öron är på samma höjd, så att den inte är sned i nacken.

■ För att hålla på med dressyr måste du älska att ha tålamod. Du måste alltid vänta på hästen. Du får inte ändra dina hjälper för att hästen inte svarar, då blir den bara förvirrad. Om du försöker fatta galopp och hästen travar fortare får du inte plötsligt istället bromsa och säga ”spring inte”. Fortsätt att säga ”galopp”.

■ Försök inte sitta stilla, din underkropp måste gunga med hästen.

■ Begär inte mer än hästen klarar av. Det är ditt ansvar att veta var hästen har sin gräns just nu.

■ Försök inte förbättra traven genom att trava. De flesta hästar travar bättre efter galopp. Då blir hästen mer avspänd.

■ Öppna är ett bra verktyg för att stärka hästens trav. Men se till att bibehålla traven in i öppna, annars tappar du kvaliteten.

■ Släpp ut halsen och känn att du kan rida hästen avspänd och i lättridnin­g när som helst under passet. Det är ett kvitto på att hästen han växla mellan fokus och avslappnin­g.

■ Hindra inte en unghäst från att titta sig omkring. Den blir mer spänd av att du försöker hindra den.

■ Var noga med uppvärmnin­gen. Vi värmer våra topphästar minst 30 minuter innan vi börjar med övningar.

■ Stretcha hästen för att göra den mer elastisk och mentalt avspänd. Ha vissa dagar när du bara stretchar hästen och inte sätter något tryck på den.

■ Lägg in vila, många hästar blir bättre efter en semester. Särskilt unghästar. ■ Var generös med att låta hästen göra misstag.

■ Träna i små steg. Du kan inte stå i spagat utan att få träna upp det långsamt. Det är inte hälsosamt att tvinga hästen att stretcha mer än den klarar av.

■ Du måste alltid göra tvärtemot det du har. Alltså, har du en häst med stort steg måste du träna den att korta sig, har du en häst med lätt för samling måste du träna den att länga sig.

■ Räkna steg. Lär dig hur många språng du rider på en kortsida, så kan du plocka bort steg för en mer uttrycksfu­ll linje.

■ Tänk på att använda kortsidorn­a för att visa hästen för domaren, det är där de ser er bäst.

■ Våga ta risker. Man får inte 9:or och 10:or om man är rädd för att göra fel.

” Våga ta risker. Man får inte 9:or och 10:or om man är rädd för att göra fel.”

 ??  ?? Carl Hesters clinic på Strömsholm arrangerad­es av Equestrian Acdemy.
Carl Hesters clinic på Strömsholm arrangerad­es av Equestrian Acdemy.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden