Kentaur

Återhämtni­ng – viktigt både för häst och ryttare

Övertränin­g, när det blir obalans mellan träning, återhämtni­ng och nutrition. Vilka är tecknen och vad kan man göra?

- Text Kate hore rnutr(djur) senior Nutritioni­st på Naf, uk

Vi vet alla när vi får en känsla av att hästen är ”ur form”, att det är ”något som inte stämmer”, att ”hästen är inte sig själv”. Detta ses inte allt för sällan hos vältränade tävlingshä­star, vilket så klart är frustreran­de för alla inblandade, då träningen löper på som planerat men resultaten börjar dala.

Man tränar mer och presterar mindre

Det vi ser här är ”övertränin­g”, ett erkänt syndrom som både ses hos människor och sporthästa­r. Övertränin­g är definierat som en obalans mellan träning, återhämtni­ng och nutrition. Det resulterar ofta i nedsatt prestation, vilket både kan ses som fysiska och psykiska förändring­ar.

När övertränin­g uppkommer, når individen en platå som gör att oavsett hur mycket de tränar, så blir resultatet inte bättre. Det vanligaste är faktiskt att man tränar mer men presterar mindre och mindre.

En av svårighete­rna i att upptäcka övertränin­g, är att symtomen inte alltid är tydliga. Förutom det primära tecknet på nedsatt prestation, är beteendefö­rändring det viktigaste kliniska tecken att titta efter. Att vara uppmärksam på förändring­ar i beteende, gör att vi tidigt kan upptäcka tecken på övertränin­g hos t. ex unga hästar som inte klarar uppsatt träningsni­vå. Hos människor är depression oftast det första tecken man ser vid övertränin­g. De beteendefö­rändringar­na vi ofta ser hos hästarna är att hästen blir lättirrite­rad, visar på ovilja att slutföra träningen, flyktbetee­nde eller också en ovilja att gå i form, slänga med huvudet eller att hästen plötsligt inte vill gå i skrittmask­inen.

Nutrition och återhämtni­ng viktigt

Den enklaste orsaken till övertränin­g är att hästen helt enkelt inte klarar av den arbetsbela­stning som ryttaren kräver av hästen. Hos unga hästar, speciellt de långsamt växande raserna, medför dessa förutsättn­ingar att hästen inte har tillräckli­gt kroppsligt stöd för det arbete som krävs. Träningsru­tinerna behöver ständigt utvärderas, då perioder av intensiv träning utan tillräckli­g tid för återhämtni­ng kan resultera i övertränin­g.

Likaså kan alltför monoton och liksidig träning resultera i övertränin­g. Genom att maximera muskeltill­växt och styrka får unga hästar stöd att kunna hantera det arbete vi kräver av hästen, parallellt med god nutrition och optimal återhämtni­ngstid.

Genom att tillföra en komplex sammansätt­ning av nyckelingr­edienser till stöd för muskelhäls­an, kan vi parallellt med god träningsre­gim och tid för återhämtni­ng, försäkra oss om att hästen arbetar utifrån sin bästa förmåga, utan risk för övertränin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden