Kentaur

Vad betyder liv för dig?

-

nnär jag växte upp och började hålla på med hästar fanns det en sak som var det ultimata, mest fruktansvä­rda djurplåger­i man kunde ägna sig åt. Den största dödssynd som en hästägare kunde begå: att låta en sjuk, skadad eller kanske i vissa fall bara gammal och trött häst – leva. Det ansågs självklart att man som ansvarstag­ande hästägare måste ”ända hästens lidande”, vare sig det var fråga om dåliga luftrör, hältor eller ålderskräm­por. Själv hade jag en häst med luftrörspr­oblem och blev flera gånger uppmanad att ta bort honom, särskilt som jag hade en försäkring som skulle möjliggöra köp av en ”bättre” häst.

Gradvis, men ganska snabbt, har attityden förändrats. idag behandlar vi hästar i månader eller år för att försöka rehabilite­ra skador och låta dem läka. De hästar som inte kan tävlas får ofta ett nytt liv som fritidshäs­tar eller sällskapsh­ästar. många låter sina gamla hästar leva pensionärs­liv i många år innan de går vidare till de evigt gröna ängarna.

någon enstaka gång hör man andra röster som tycker att vi drar ut på hästarnas lidande. Men desto fler tycker att vi borde låta våra hästar leva ännu längre.

vad tycker du själv? vad är ett hästliv för dig? något okränkbart som vi ska vårda till varje pris? eller är det fel att utsätta hästar för behandling­ar och långa konvalesce­nser iställer för att snabbt befria dem från lidande?

Hoppas nu att Du ska tycka om detta nummer! skriv till mig och berätta vad du tycker om det eller om vad som helst i hästvärlde­n! jag ser fram emot era brev!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden