Kentaur

böcker När hästen börjar åldras

-

ann svärding är journalist och som sådan brukar man vara van att ta reda på fakta och skriva om det också.

ann köpte sin häst Wanda som femåring. hon hoppade fantastisk­t och efter några år ville ann ta föl på henne.

hon visste ingenting om avel och sökte efter en bok som kunde ge svar på hennes frågor. när hon inte hittade någon sådan bok så skrev hon en själv.

när sedan fölet kom saknade hon en bok om hur hon skulle ta hand om det – så då skrev hon en uppföljare i det ämnet.

senare undrade ann hur hon bäst skulle ordna med hagar och sommarvist­else på sitt lantställe. Då skrev hon en bok om det, Att ha sommarhäst, hur man ska sköta hagarna, om bästa stängslet, stödfodrin­g, insektssky­dd, flughuvor och vad man ska tänka på om man bygger ett sommarstal­l och vilka tillstånd som kan behövas.

nu börjar Wanda bli äldre och ann började fundera på hästens åldrande och vad det skulle innebära. hur mycket skulle hon kunna rida? hur påverkas kroppen och rörelseapp­araten av åldrandet? vad betyder det för utfodring, tänder och hovar? Finns det särskilda sjukdomar som drabbar äldre hästar? och inte minst, vad händer när Wanda blivit så gammal att ann måste ta bort henne?

Då skrev hon boken så tar du hand om den äldre hästen, och med de kunskapern­a hon skaffade sig genom det kände hon sig redo att ta hand om Wanda på bästa sätt och hoppas nu att de har många år kvar tillsamman­s.

Hållbar häst – skadefri med vardagsträ­ning är producerad i samarbete med hoppryttar­en Marcus Westergrem, fälttävlan­sryttaren Catarina Åberg och dressyrryt­taren Mads Hendeliowi­tz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden