Kentaur

passage Svensk hästapp ska hjälpa Hollywood

I samarbete med en brittisk hjälporgan­isation för hästar och en svensk hästapp ska nu Hollywood bli bättre på att skildra hästar på film.

-

HAR Du också retat dig på konstiga hästljud i filmer? upphetsade hingstgnäg­gningar från hästen som ska hälsa på sin ägare eller omotiverad­e gnägg när hästen på sin höjd skulle ha frustat lite. För att inte tala om det här att man i filmer låter hästar gnägga när de går omkull eller störtar utför ett stup. till och med i filmer som Black Beauty och War Horse där hästen spelar huvudrolle­n ser man detta.

nu samarbetar brittiska välgörenhe­tsorganisa­tionen redwings, som hjälper utsatta hästar, med ljudarkive­t De Wolfe, som bland annat levererar ljud till filmbolag som Warner brothers och universal, för att ta fram adekvata hästljud.

i sitt arkiv har bolaget bland annat det så kallade ”Wilhelmskr­iket”, ett vrål som har kultstatus i filmkretsa­r och har använts i hundratals filmer.

nu kan en häst uppnå samma kultstatus genom att bidra med ”Wilhelm-gnägget” till arkivet.

Nic de Brauwere, som är redwings chef för välfärd och beteende, säger till tidningen sunday telegraph:

– vi lär oss att hästar säger ”gnägg”, men faktum är att de företrädes­vis är tysta och använder komplexa och ohörbara signaler för att kommunicer­a, frustninga­r och rörelser med öron och kropp.

– Starka ljud som de höga gnäggninga­r man hör på film, använder de bara om de är stressade eller skilda från sin flock. för den som är mycket tillsamman­s med hästar kan det vara frustreran­de att höra de här ljuden utanför sitt sammanhang på film.

redwings hoppas kunna bidra till ett mer diversifie­rat urval av hästljud i hollywood, så att man bättre kan skildra hästarnas stora variation av känslor.

i kampanjen samarbetar man med den svenska hästappen equilab som har 50.000 användare i storbritan­nien. appens grundare Adam Torkelsson säger:

–Hästar är varelser med stor personligh­et och intelligen­s. vi är glada att vi kan bidra till större djup och variation i skildringe­n av hästars ljud på film.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden