Kentaur

passage Prinsessan Haya har flytt från Dubai

FEI:S tidigare ordförande har tagit sin tillflykt i Storbritan­nien och begärt skilsmässa från sin make, Dubais regent Sheik Mohammed.

-

prinsessan haya, tidigare ordförande i Fei, internatio­nella ridsportfö­rbundet, ska ha flytt från Dubai till storbritan­nien, där hon begärt asyl och skilsmässa från sin man, sheik Mohammed bin Rashid al-maktoum, Dubais regent. Hon flydde tillsamman­s med sin son Zayed, 7 år, och dotter Al Jalila, 11.

prinsessan Haya bint Hussein är 45 år och en av sheik mohammed bin rashid al-maktoums sex fruar. hon är prinsessa av jordanien, dotter till kung hussein och syster med jordaniens nuvarande kung abdullah ii.

prinsessan haya var under åtta år iok-ledamot. Hon var 2006– 2014 president för Fei, internatio­nella ridsportfö­rbundet och har represente­rat jordanien i internatio­nella hoppningar, bland annat i os 2000. hon var den första kvinnan som tog medalj i Pan-arab Equestrian games. hon har studerat i oxford och har en ba i filosofi, politik och ekonomi.

när haya inte visade sig på de klassiska kapplöpnin­garna på ascot, som hon besökt varje år, började många ana att allt inte stod rätt till. hon har också varit tyst på sociala medier sedan i februari.

sheik mohammed brukar skriva dikter som han publicerar på instagram och nu lade han ut en rasande dikt som handlade om svek och förräderi.

enligt bbc har Hayas flykt koppling till en av sheik mohammeds döttrar, Latifah. hon lyckades förra året fly från Dubai, men tillfångat­ogs på väg till indien och fördes tillbaka till hemlandet, där hon nu sägs vara inlåst och medicinera­d.

tillsamman­s med irlands tidigare president Mary Robinson medverkade haya i en uppvisning för pressen, där Latifah också deltog, för att försvara Dubais agerande. nu tror man att haya har upptäckt mer fakta kring latifahs flykt och hamnat i konflikt med familjen.

källor nära haya säger att hon flytt av rädsla för att själv sättas i husarrest.

prinsessan haya, som är nära vän med brittiska kungahuset, bor nu i ett hus i London. rättegångs­förhandlin­gar mellan henne och maken kommer att hållas i slutet av juli och parternas advokater är desamma som agerade i skilsmässo­rna mellan prins Charles och Diana respektive madonna och guy ritchie.

i Storbritan­nien finns oro för att en diplomatis­k kris kan utlösas om mohammed begär haya utlämnad och skilsmässa­n skulle också kunna skapa en kris mellan jordanien och Dubai.

 ??  ?? Prinsessan Haya vid VM i Aachen 2006, där hon delade ut guldmedalj­en till franska distanslag­et.
Prinsessan Haya vid VM i Aachen 2006, där hon delade ut guldmedalj­en till franska distanslag­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden