Kentaur

Clinic Laura Graves ”Att rida dressyr är som att vara discjockey”

-

Laura Graves är världstrea på dressyrran­kingen och tog med Verdades silver i VM i Tryon ch var tvåa i världscupf­inalen i Göteborg i april. under Stockholm Horse Week på Stadion höll hon en clinic där hon förklarade hur hon rider unghästar och gav massor av råd när det gäller ridning generellt.

när vi gör allt enkelt och är tydliga blir hästarna tryggare.

hos en unghäst vill jag skapa kontakt från skänkeln till handen. allt handlar om övergångar, skritt, trav, galopp. grunden är att hästen går framåt för skänkeln och stoppar för handen.

jag vill känna att hästen drar mig framåt, har ett sug framåt och inte neråt. även om det känns lätt i handen ska det finnas kontakt.

med en het unghäst gäller det att hitta en kroppshåll­ning som nästan tvingar den att slappna av. Låt den bli låg i formen så att den kan andas och sträcka ut ryggen. vi använder böjda spår för att hjälpa till med avslappnin­gen.

jag använder ofta böjda spår för att minska spänningar. 90 procent av alla hästar är stelare i vänstersid­an. byt varv ofta.

ibland rider vi med starkt uttryck och ibland vill vi bara få avslappnin­g. gör det inte alltid så imponerand­e. ”tråka ut mig”, säger Laura till en av ryttarna. på en imponerand­e häst som rör sig mycket blir det viktigare med avslappnin­g.

har hästen öronen rakt fram är den inte uppmärksam på ryttaren. använd dina hjälper för att fånga uppmärksam­heten och få den att pendla mer med öronen.

Att rida dressyr är som att vara discjockey. Med unga trefyraåri­ngar har vi bara en volym, men med en sexåring har vi ett mixerbord och kan juster både volym och bas.

glöm inte att fortsätta rida efter en övning.

kom ihåg att använda skänklarna även på en het häst, den måste acceptera dina ben.

ryttaren har bara två händer och två ben, så hästen måste lära sig att gå av sig själv för att vi ska kunna rida rörelserna. vi kan inte både ha ett par ben som håller igång hästen och ett par ben som rider rörelsen.

jobba inte för hårt. Låt hästen göra misstag. jag övar alltid på att se vad som händer om jag gör mindre. Då har jag verktyg kvar för att göra en sjua till en nia.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden