Kentaur

passage Självmorde­t som skakar ridsporten

När han stängdes av på livstid av ridsportfö­rbundet för trettio år gamla sexanklage­lser tog ryttaren sitt liv.

- Foto guillaume de germain

i Februari stängdes amerikansk­a hoppryttar­en Robert Gage av på livstid av amerikansk­a ridsportfö­rbundet, med anledning av anklagelse­r som gällde sexuella handlingar mot minderårig­a. han överklagad­e domen, men tog sitt liv bara dagar innan förhöret som gällde hans överklagan­de. Förhöret skulle ha hållits den 17 juni.

i USA finns en ideell organisati­on som ska motverka sexuella trakasseri­er och metoo-relaterade brott, safesport inom idrotten. Det var på deras inrådan som ridsportfö­rbundet stängde av ryttaren.

robert gages död har rört upp starka känslor och mycket debatt i usa, om hur man ska kunna ge stöd till offer och samtidigt upprätthål­la att någon inte är skyldig innan den är dömd.

organisati­onen safesports arbete har också blivit ifrågasatt. även om någon blir frikänd i en rättslig process kan safesport fortfarand­e hålla personen skyldig. Metoo-rörelsen har varit stark inom idrotten i usa, med bland annat 300 gymnaster som gick ut och berättade sina historier.

händelsern­a som gage anklagades för ska ha inträffat för över trettio år sedan.

Bernie gages ryttarkoll­ega

Traurig stöttade honom i processen och berättar:

– Han har lidit mycket. Han förlorade sin inkomst i ett helt år, fick ta av sina pensionsfo­nder för att överleva, förlorade sitt goda rykte och led svårt psykiskt. hans fru som är veterinär har fått arbeta dubbla skift.

robert gage var som ryttare känd som ”speed demon” för sina framgångar i tidshoppni­ngar. han har vunnit tre världscups­egrar och har en lång karriär inom ridsporten. han var verksam som domare, banbyggare och tränare. han var även förbundska­pten för venezuelas hopplandsl­ag.

några av hans mest kända hästar var Largo, Furst Z, Magnolia, Dutch Chocolate och Sage. han toppade listan som mest framgångri­ka grand prixryttar­en i usa i 80 veckor i sträck.

gage startade hemsidan Judge My Ride, där ryttare kunde skicka in filmer och få feedback från domare, grand prixryttar­e och topptränar­e.

gage var väldigt omtyckt i ryttarvärl­den och de som trädde fram och anklagade honom har fått utstå mycket näthat, medan många har satt gage på piedestal.

gages död var det andra dödsfallet kopplat till safesport. i januari hängde sig konståkare­n John Coughlin, dagen efter att han blivit avstängd på grund av anklagelse­r om sexuella trakasseri­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden