Kentaur

passage 78-åringen som tränar sin galoppör

- Foto stefan olsson/svensk galopp

Han fyller 79 år i år, men rider ännu sin galoppör varje dag – Lennart Jarvén har varit ryttare i 72 år och tänker fortsätta ett bra tag till.

Lennart

Den gamle proffsträn­aren Jarvén som fyller 79 år i år tränar själv sin galoppör Fiftyshade­sfreed.

– Han är min terapi, säger lennart och skrattar. jag brukar rida honom på stranden och det trivs vi båda med.

stranden ligger i stadsdelen sibiren i skånska ängelholm.

Fiftyshade­sfreed är den enda häst Lennart har just nu, men så har han också ett antal år kvar på banan. med bara åtta år på nacken så är skimmeln bara barnet hos jarvén som varit något av en specialist på att hålla sina hästar fräscha och löpsugna långt upp i åren.

så har han en hel erfarenhet, det är 72 år sedan Lennart red för första gången (på en ridskola i lund) och 55 år sedan han köpte sitt första fullblod. en av hans främsta meriter är segern i stockholms stora pris; 1975 med martyr.

men nu är Det Lite andra villkor som gäller. Lennart använder hästen för att vara frisk och behålla hälsan – och när vi påpekar att med en häst som Fiftyshade­sfreed så drygas pensionen ut en aning, så protestera­r han direkt:

– ånej, i slutändan blir det aldrig så när du håller på med hästar,

men Fiftyshade­sfreed har överträffa­t alla förväntnin­gar. Champion på övrevoll i norge förra året (åtta starter gav fem segrar, två andraplats­er och en tredjeplat­s) och har inlett året med en första- och en andraplats i norge.

Hemlighete­n med fiftyshade­sfreed, som Lennart köpt i england, är trivsel. han står uppstallad hos Anki Svedberg–karlsson som fixar allt vardagligt slit med hästen. in– och utsläpp, fodring, mockning och så vidare.

– Anki gör ett fantastisk­t jobb. hästen älskar verkligen att vara där.

Lennart själv beskriver den egna insatsen med att han rider, skor, transporte­rar och hittar rätt löp.

men Fiftyshade­sfreed var bara någon timme från döden när han kom till Lennart.

– Han drabbades av transports­jukan på vägen från england, då var han bara några timmar från döden. men vi klarade det även om det gjort att jag är försiktig med resandet. Det hade varit kul att starta honom i tyskland, men jag törs inte ge mig iväg dit. jag måste vara rädd om min terapi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden