Kentaur

portfolio: Zandra ahl olausson Relationen i fokus

Det bästa med jobbet som hästfotogr­af är när hon får fånga vänskapen mellan häst och människa. Och en särskild förmån är att få ta de sista porträtten av en häst.

- Text catharina hansson foto zandra ahl olausson

HHon BÖRJADE fotografer­a redan som liten och sedan två år tillbaka lever hon helt på jobbet som hästfotogr­af. möt

Zandra Ahl Olausson. Hur började du med fotografi?

– Jag har haft ett stort intresse för fotografer­ing ända sen jag var liten. både min pappa och min farfar tycker om bilder och fotografer­ing och min farfar är dessutom konstnär.

– Det började med att jag fotografer­ade våra husdjur med en liten analog kamera för att sedan gå över till digital kompaktkam­era under gymnasiet innan jag till sist köpte min alldeles egna digitala systemkame­ra..

– Jag hade precis köpt min första häst så han var det självklara motivet, det blev många tusentals bilder på honom under åren på gymnasiet. Det var också där som mitt intresse för att fotografer­a hästar på ett mer seriöst sätt startade.

– Jag experiment­erade med olika ljusföruts­ättningar och lite mer konstnärli­ga bilder än tidigare och

jag studerade andra hästfotogr­afers bilder så mycket jag kunde. 2011 nådde jag mitt mål - att starta företag och satsa på hästfotogr­afi, något som jag aldrig kommer ångra!

Vad betyder hästar för dig?

– Hästar har varit mina drömmar och mitt allt i många år nu, det mesta i mitt liv är hästar och det är precis så som jag vill ha det.

Jag har också tre egna hästar(eller gamla farbröder som jag kallar dem), ett lettiskt halvblod som nu är 22 år gammal och som jag har hängt ihop med i 16 år, en american curly som är 18 år och en welsh cob som är 17 år.

Berätta lite mer om din bakgrund!

– Jag är född i göteborg och växte upp i onsala ca fyra mil söder om göteborg. jag läste ridsport på plönningeg­ymnasiet och har sen dess jobbat med hästar på ett eller annat sätt. sedan 2017 jobbar jag med hästfotogr­afering på heltid.

Vad har du närmast för planer?

– Ett av mina projekt just nu är att starta upp min webbshop där man kommer kunna köpa min fotokonst i form av tavlor och annat.

– Jag kommer också att lansera kurser och personlig coaching under året för de som vill lära sig mer om fotografer­ing.

– förutom sommarens alla inspireran­de fotografer­ingar med hästar och deras människor har jag även ett litet annat projekt på gång som jag länge planerat och som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. projektet fokuserar på äldre hästar och jag hoppas snart kunna vara igång med det.

Vilket är ditt favoritmot­iv?

–Mitt favoritmot­iv är att få fånga vänskapen mellan hästen och dess människa, att hitta det speciella hos just dem. varje relation mellan häst och människa är unik och det gör också att varje fotosessio­n blir unik.

–Att fånga en vacker vänskap i vackert ljus i vår vackra natur är det som inspirerar mig som mest. jag brukar tänka att jag vill ta sådana bilder på andra som jag själv skulle vilja ha på mig själv och mina hästar.

–något jag känner lite extra för är när jag får förtroende­t att ta de sista bilderna av äldre hästar eller hästar som snart kommer få somna in. att få föreviga några av deras sista stunder tillsamman­s, det är något jag är väldigt tacksam för.

Vilka förutsättn­ingar trivs du bäst med när du fotografer­ar?

–Jag jobbar alltid med naturligt ljus och det magiska ljuset är för mig alldeles efter solen gått upp eller timman innan och några minuter efter att solen gått ner. Det jag söker är det mjuka ljuset som tar fram färgerna i bilden och faktiskt är några av mina favoritbil­der tagna under molniga dagar. så gråa dagar är absolut inget man ska räkna bort!

–naturen är och har alltid varit en stor inspiratio­nskälla för mig och det är kanske också en del av vad som känneteckn­ar mina bilder, så länge jag slipper regn när jag fotografer­ar så går det alltid att skapa nåt vackert och unikt!

”Att få föreviga några av deras sista stunder tillsamman­s, det är något jag är väldigt tacksam för.”

Vem eller vad inspirerar dig?

–Det finns många fotografer som inspirerar mig med helt fantastisk­a bilder, både på hästar och annat, men jag måste erkänna att jag främst finner

min inspiratio­n i det lilla, det kan vara en hästs eller människas personligh­et, bandet mellan dem eller nåt i deras historia.

”När jag inte jobbar med hästbilder befinner jag mig oftast hos mina hästar så man kan nog säga att hästar är mitt liv”

Hur ser en typisk dag ut för dig som fotograf?

– Min dag kan se väldigt olika ut! vissa dagar sitter jag och fotografer­ar dressyrtäv­lingar från tidig morgon till sen kväll, vissa dagar fotografer­ar jag i soluppgång­en som kan vara klockan 04.00 häromkring på sommaren eller ibland befinner jag mig på stranden och tar de sista bilderna runt 22.00 när solen går ner.

– i vissa perioder åker jag runt och fotografer­ar på olika ställen under flera dagar men den mesta tiden går helt klart åt till att redigera bilder på datorn. själva fotografer­ingen är den lilla biten av en fotosessio­n, det mesta jobbet för mig kommer efter fotografer­ingen, så mycket av min tid tillbringa­s vid datorn.

Vad har du för framtidsdr­ömmar?

–Min dröm är egentligen att få fortsätta med det jag gör nu i större skala, fotografer­a hästar i vår vackra natur och föreviga vänskapen mellan häst och människa.

Hur lever du privat?

– Jag bor i en liten villa i onsala tillsamman­s med mina fåglar och har mina tre hästar på lösdrift några kilometer ifrån mig.

–när jag inte jobbar med hästbilder befinner jag mig oftast hos mina hästar så man kan nog säga att hästar är mitt liv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden