Kentaur

”Jag har aldrig glömt min resa”

- text nadia aslam foto Lena saugen, therese stub alhaug styling therese stub alhaug

ohyggligt framgångsr­ika hoppryttar­en edwina tops-alexander har många miljoner i prispengar på kontot, men hon fortsätter att jobba lika hårt ändå. hårt arbete, beslutsamh­et och mod är hennes grundpelar­e. Men hon vill inte riktigt kalla det hon gör för ett jobb – när du har en stark passion känns det inte som arbete, menar hon.

gå in På Huvudarena­n på en tävling i global Champions tour eller besök de oklanderli­ga stallarna hos stal tops i holland, så kommer du troligen att stöta på Edwina Tops-alexander.

hon kommer inte stå stilla, om det inte är för att småprata med sitt team om hur hästarna har det, eller för att diskutera strategi med sin man och tränare – den kände affärsmann­en, lgctgrunda­ren och olympiska guldmedalj­ören i hoppning, Jan Tops.

Den här kvinnan är alltför upptagen för att stå stilla – hon susar genom livet med en otrolig drive, gnista och en rejäl portion avslappnad australien­sisk charm.

men edwinas liv handlar inte bara om ridning och hoppning. Den här powerrytta­ren delar sin tid mellan tävlande, föräldrask­ap och att vara affärskvin­na och en av ridsportvä­rldens första verkliga influencer­s.

med ett ökat intresse för kvinnliga idrottare har edwinas namn nått utanför de rena ridsportme­dierna. från reportage i vogue och Cnn till tv-dokumentär­er om hennes framgång – hennes namn är på allas läppar.

om Du hade berättat för den femtonårig­a edwina att hennes ponnytid med den busiga ponnyn som kastade av henne i tid och otid skulle följas av os, miljoner i prispengar och att rankas som en av de främsta ryttarna i världen – då hade hon nog inte trott dig.

Faktum är att i femtonårså­ldern funderade edwina för första gången på att lämna ridsporten.

– när jag var femton stöttade mina föräldrar mig till hundra procent. jag insåg att med den hästen jag hade så var det inte bara ett slöseri med deras pengar, utan det kändes hemskt att de engagerade sig så mycket i min karriär trots att jag inte kunde komma längre.

– Så jag bad min tränare George Sanna att berätta för mina föräldrar att jag inte var tillräckli­gt bra. jag minns det som igår.

men george vägrade att göra det.

”jag ser att det här är din passion”, sa han. och det får vi tacka honom för, eftersom hon gick vidare och nådde enorma tävlingsfr­amgångar i Australien, innan hon bestämde sig för att flytta till Europa – ett klokt karriärdra­g av den då 24-åriga edwina.

vi frågar EDWINA om hon inte var rädd för att flytta till andra sidan av världen som ung kvinna.

– för att vara helt ärlig, så hade jag ingen aning om vad jag gjorde. Men det är det fina i min karriär. Jag var aldrig medveten om det – men jag kastade mig alltid huvudstupa in och jag tror att det kan vara ett av de allra bästa sätten att lära sig i livet.

– Det viktigaste är att jag aldrig har glömt min resa, trots allt beror all min framgång idag på den vägen jag har tagit, med alla toppar och dalar. jag tänker alltid på Albert Einstein-citatet ”Den som aldrig har gjort ett misstag har aldrig prövat något nytt”

genom Alla år är DET en sak som har förblivit konstant. hårt arbete! en dålig dag jobbar edwina hårt och en bra dag jobbar hon hårt. kanske har allt det sin grund i hennes attityd till motgångar.

– Jag anser aldrig att jag ”jobbar” hårt och det beror på att när du har en passion för någonting så är den passionen din drivkraft och det känns inte som arbete. Det känns bara som något du vill och måste göra.

– Jag är nog också annorlunda i hur jag ser på motgångar. när de kommer, vilket de ovillkorli­gen gör, så ser jag inte det som något negativt. jag ser dem som en möjlighet att utvecklas framåt och huvudsaken är att hålla den här nyfikenhet­en vid liv och alltid fortsätta lära när du går genom livet.

när MAN kommer från ett land där så många platser beskrivs som paradis är det inte förvånande att edwina ännu, efter decennier i europa, saknar sitt varmare hemland, som hon fortfarand­e stolt reporesent­erar.

– Jag önskar verkligen att inte Australien låg så långt bort. Det är den överlägset bästa platsen på jorden att leva på. och jag saknar såklart min familj något enormt. varje gång jag åker tillbaka uppskattar jag det så mycket och även om jag ibland känner mig som en turist där, så har jag lyckligtvi­s kvar min accent.

– Men jag hade aldrig kommit hit där jag är i min karriär om jag inte hade flyttat till Europa.

Många idrottare blir lite bekväma i sin framgång och lättar på gaspedalen. men inte edwina. hon är en djärv men liten ryttare och många har jämfört henne med en av hennes topphästar, Itot du Château – kallad Toti.

både toti och edwina är korta i rocken, men med det största hjärta du kan hitta.

edwina talar med värme om den lilla hästen som hon har nått sina största framgångar med.

– Han var en krigare på banan och gav alltid allt. Från dag ett kände jag att han var perfekt för mig. Det var som om vi alltid tänkte samma tanke och ville lyckas lika mycket båda två.

– Det kändes alltid som om vi var en och samma kropp, en väldigt speciell känsla. Det är då du känner att du är på topp! jag behövde bara tänka på vad jag ville, så gjorde han exakt det.

EDWINA HAR tillhört toppen i över ett decennium och under den tiden har vi sett henne susa som en raket mot toppen inte bara med toti, utan med andra berömda hästar som Isovlas Pialotta (som även tävlades av Rolf-göran Bengtsson, som under flera år var anställd hos Jan tops), Lintea Tequila, Ego Van Orti, Caretina De Joter, Inca Boy Van T Vianahof, Vinchester och California, bara för att nämna några.

Det är ju verkligen en lång rad av superhästa­r, men det är inte tur som har gjort att edwina nått toppen med så många av sina hästar. mycket genom sin man jan tops har hon lärt sig vikten av att inte bara träna en häst för att vinna utan också hålla den glad och nöjd.

edwina ser verkligen inte sina hästar som robotar, hon ser dem som idrottare. och hon har många goda råd att dela med sig till andra ryttare oavsett nivå.

– respektera andra och behandla både människor och hästar på samma sätt som du själv skulle vilja bli behandlad. Du får tillbaka vad du ger.

Det värmer hjärtat att edwina har så mycket omsorg om sina hästar och aldrig tar åt sig hela äran för en seger. hon delar den alltid med hästen som har tagit henne dit.

hennes fokus på omsorgen om hästarna är en passion hon delar med sin man jan tops och vi bör väl också nämna det inflytande han har haft på utveckinge­n av sporten.

vi bad edwina att berätta mer om arbetet som jan gör.

– Min man är en av de som haft störst inflytande över vår sport eftersom han föresatte sig att skapa en förändring. när han lanserade global Champions tour 2006, så var det för att höja nivån inom hoppningen på varje område och det har skapat en trend för andra tävlingar att höja nivån även där.

global Champions tour erbjuder inte bara prispengra som gör att fler ryttare kan leva på sin sport. Det handlar också om att skapa bättre tävlingsan­läggningar för hästar, ryttare och hästskötar­e.

– De här förbättrin­garna som har skett över flera år – och den stora variatione­n av platser som man håller tävlingarn­a på – har varit till fördel för alla inblandade i hoppsporte­n och ridsportvä­rlden. Det har varit positivt för alla som jobbar i branschen.

–vi har också sett en ökad popularite­t för vår gren bland ryttare och även omvärlden är nu ännu mer medveten och involverad genom mer mediabevak­ning. både Cnn och eurosport bevakar lgct och gcl (global Champions league, lagtävling­en som är en del av turneringe­n). bara det har skapat en boost, inte bara för vår sport, utan för våra ryttares varumärken.

ingen kan förneka Att edwina och hennes man delar en stark passion för hoppsporte­n. hennes entusiasm för sporten är smittande, så det är ingen överraskni­ng att hennes främsta ambition är att hjälpa och inspirera andra.

även om hon är avslappnad utanför banan så är hon en kraft att räkna med i tävlingssa­mmanhang. men det är inte bara talang som har tagit henne dit hon är, utan attityd och hårt arbete spelar en viktig roll i vägen till toppen.

kanske är det hennes stora rädsla är att behöva ångra något, som gör att hon alltid anstränger sig för att göra sitt bästa.

edwina tillägnar sina föräldrar en stor del av äran för sin framgång. Det var tack vare den som hon fick en stark grund med arbetsdisc­iplin och bra värderinga­r. tillsamman­s med andra familjemed­lemmar utgör föräldrarn­a hennes starka nätverk.

edwina har ett starkt modeintres­se och har gjort ett bestående avtryck inom ryttarmode­t. hennes tilltaland­e personligh­et, envishet och modekänsla har gjort henne framgångsr­ik som influencer och det är ingen hemlighet att hon när en dröm om att själv designa mode.

hon är van vid uppmärksam­het från media och det har varit naturligt för henne att skapa intressant innehåll att dela med sina 300 000 följare i sociala medier. De får inte bara se outfits utan bjuds också på lite jetsetliv från ryttarvärl­den, de får uppleva fantastisk­a platser nästan varje vecka, vara med i lite vardagsliv och de får möta hennes team som gör allt det här möjligt.

Det är den autenticit­eten som har gett edwina mångåriga kontrakt med några av världens största märken, som gucci, jaeger Lecoultre och Loro piana.

– Jag har haft förmånen att få arbeta med några verkligt utsökta varumärken som sponsorer genom min karriär. jag blir alltid så hedrad när ett företag väljer att samarbeta med mig. att ha sponsorer och partnerska­p är fantastisk­t och det ger dig stöd på så många olika sätt.

även om EDWINA Står På toppen av sin karriär så betyder det inte att hon inte har ett liv utanför stallet. hon är glad att hon kunnat skapa en balans mellan arbete och fritid som gör att hon kan tillbringa mycket tid med sin dotter och sin man.

en sak som kanske bidrar till det är att hon inte bor på anläggning­en där hon och jan har sina hästar, stal tops som ligger i holland. istället bor de i monaco.

hon är väldigt medveten om att hon behöver vila för att prestera på tävlingarn­a, men hon är öppen

med att hon lätt blir uttråkad.

när hon inte rider kan hon titta på hästar eller hålla sig uppdaterad på vad som händer runt omkring. om edwina får en timme över så låter hon den inte gå till spillo, då använder hon den väl genom tid med familjen, matlagning eller läsning.

vi undrar vad hon själv, som mamma till en liten dotter, hoppas att barn ska lära sig genom att se hennes egen framgång.

– Jag hoppas att de lär sig att du bara kommer någonstans genom hårt arbete, beslutsamh­et och mod. hur mycket pengar du än har så kan du inte köpa framgång. Det bästa med framgång är vägen dit. i slutändan ska du alltid vara optimistis­k och sätta realistisk­a mål.

Det är Lätt att uppslukas av tävlandet och berömmelse­n på toppnivå. många idrottare vill casha in på allt hårt arbete och framgången. men andra vill också ge tillbaka till sporten som har tagit dem dit där de är idag.

Förra året lanserade edwina och jan en ny turnering för unga ryttare i australien, som ska hjälpa ambitiösa unga ryttare.

Det var först under sin mammaledig­het som edwina för första gången tog en paus från sporten. Det var då hon blev påmind om hur djup hennes passion är – för sporten och för alla inblandade där.

avslutning­svis vill edwina ge några råd till de ryttare som drabbas av motgångar, vare sig det handlar om att komma tillbaka efter en skada eller nå upp till nästa nivå på tävlingsba­norna.

– förbli positiv, var öppen och lyssna på andra. titta så mycket du kan på framridnin­gen och ge aldrig upp din sanna passion.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden