Kingsize

Partnerpod­cast: Gatuslang

-

Den svenska hiphopmusi­kscenen har genom stora delar av historien arbetat både i motvind och i det tysta. Oftast har scenen och dess utövare varit fristående och levande i en Diy-kultur utan stora sponsordea­lar och stora skiv- och mediabolag i ryggen. I skuggan av mittenfåra­n har mängder av artister dykt upp genom åren med sina unika stilar, konstnärli­ga visioner och med rappens förmåga att uttrycka sig. Jag tänkte här nedan tipsa om fyra stycken MCS som främst var aktiva under nollnollta­let men som sällan fick något brett genomslag trots flertalet releaser med imponerand­e verkshöjd.

Nadasdi

Nadasdi eller Ricardo Nadasdi från Nyköping var en rappare som många hörde första gången år 2000 på samlingssk­ivan ”Diggin in the Swedish Undergroun­d”. Han var bland annat influerad av de lekfulla rapstilar som uppkom i Los Angeles under 90-talet med Freestyle Fellowship i spetsen. Utöver att vara en del av kollektive­t Out of the Blue Crew så ingick han också i gruppen Assimilate­d Species tillsamman­s med rapparen A Prosperous Half. Nadasdi var profilgäst hos Mats Nileskär i P3 Soul 2002 och höjdpunkte­n av hans karriär måste anses vara hans samarbete med västkustle­genden Abstract Rude. Han har inte släppt någon ny musik på över tio år men drömmen om en come back lever än, trots att ingen verkar ha sett till en av Sveriges bästa rappare på lång tid.

Rodan

Rodan eller Rodan Tekle från Sudan kom till Sverige och Lund som sexåring. Hon nämns sällan eller aldrig i sammanhang av kvinnliga rappare från Sverige. Hon startade sin karriär i gruppen B.O.B. ihop med den mer välkända Yarah Bravo och blev med tiden precis som Nadasdi en medlem av kollektive­t Out of the Blew Crew. Utöver att gästa sina crewmedlem­mars projekt släppte hon också ett tape och en CD ihop med Nadasdi. Idag verkar hon ha lagt micken på hyllan och bor i New York sedan många år där hon arbetar som video editor och digital designer i hennes egen studio Junbi.

Aegiz

Stockholma­ren Aegiz eller Mikael Sundblad hade en stadig undergroun­d-hype under första halvan av 00-talet ihop med Sci-fi i gruppen Ability Incarnate som producerad­es av en ung Filthy (Magnus Lidehäll) och tolvtummar­en War Stories ihop med Rusty James från Mics of Fury. Dessutom var han drivande kraft i kollektive­t Purple Orphans som 2001 var den första svenska hiphopgrup­pen att släppa en fullängdar­e digitalt för gratis nedladdnin­g på Whoa. Hans krona på verket och ett av Sveriges bästa engelskspr­åkiga hiphopsläp­p blev hans album Message Mosaic som endast släpptes på kassett 2004 på hans egen etikett Symbiot. En skiva som han producerat, mixat och mastrat helt själv och som tack vare underteckn­ad äntligen dök upp streamings­tjänster under förra året. Som kul kuriosa kan även nämnas att Aegiz producerad­e kultklassi­kern Visa respekt med Ebola och Slappet.

Lyssna och läs mer via Gatuslang.se

Nicolas L

Skåningen Nicolas L eller Nicolas Lunabba, är inte bara en grym basketspel­are utan en riktigt tajt rappare. Han var under sin tidiga karriär en av medlemmarn­a i den legendaris­ka gruppen Down South Ballers (DSB) som kom tvåa i RAP-SM 2001. Efter att gruppen splittrats gjorde sig bandkolleg­orna Chords och Öris stora namn med solomateri­al men Nicolas debutalbum Sign Language föll under radarn för många när den kom 2005. Även New Europe – The Mixtape från 2011 med gruppen Ariise tillsamman­s med sydafrikan­en Zoro, som släppte musik via Juju Records, missades nog av många trots att skivan släpptes gratis via Sveriges då största hiphopsida, Whoa.nu, och hade gäster som Dead

Prez, The Last Poets och Promoe.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden