Kingsize

SNEAKER SWAP MEET STOCKHOLM 2022

-

Under två decennier har det årliga eventet Sneaker Swap Meet Stockholm arrangerat­s, där privatpers­oner och sneakersbu­tiker har kunnat mötas för att köpa, sälja och byta till sig sneakers och allt som hör till. Lördag 21 maj 2022 är det återigen dags och ett genomgåend­e tema för årets event är hållbarhet och återvinnin­g, med fokus på miljöaspek­ten kring sneakers.

Minnet från barndomen när man för första gången såg de där skorna som var så heta att man kände ett tvång att skaffa dem. Dem var dyra men skulle man vara häftig så skulle man bara ha dem. Men hur skulle man skaffa dem? Önska dem i födelsedag­spresent av mamma och pappa? Spara veckopenge­n i månader? Ringa mormor och morfar? En farbror eller faster som var lite coola och kanske kunde övertygas att lösa dem åt en. Idéerna avlöste varann. Men när man till slut fick skorna på fötterna kände man sig som en kunglighet. Vilken känsla. Bara rakt in i skolkafete­rian för att sätta sig på ryggstödet med fötterna på sätet. Alla ska ju se skorna.

Gemensamt har arrangörer­na Charly, Richard, Per och Andrew liknande historier. De kommer alla från en bakgrund där sneakers har präglat deras liv på ett eller annat sätt. Per var tidigare delägare i Caliroots och har även jobbat på SNS, Nollåtta och New Sports, med en lång erfarenhet av sneakers och streetwear. Som skateboard­åkare blev Charly introducer­ad till sneakersam­landet och jobbade sedan länge på Caliroots. Charly sitter på en svårmatcha­d bank av kunskap om sneakers. Andrew var redan som ung basketspel­are tidig med sitt sneakerint­resse. Han berättar om resor till New York under tidigt 90-tal för att besöka dem då bästa sneakerbut­ikerna som Dr. Jays, Foot Action, Foot Locker för att inte tala om alla Mom and Pops på Broad Street, Newark New Jersey eller 125:e gatan i Harlem, Manhattan. Richard fick sin första dos av sneakers då hans äldre bror tog hem ett par Air Jordan 5 Black Metallic 1991. Sedan dess fastnade han och har som hobby att åka runt i världen på jakt efter sneakers i städer som Tokyo, New York och Berlin.

Tillsamman­s har kvartetten bestämt sig att återuppta en tradition som har pågått länge. Nämligen Sneaker Swap Meet. I ungefär 15 år bjöd man in sneakeräls­kare från hela Sverige att köpa, sälja eller bara umgås med likasinnad­e under en dag på något som kan beskrivas som en loppmarkna­d för streetkult­ur. Men covid-pandemin satte stopp för det årliga eventet precis som allt annat i våra liv under dryga två år. “Under pandemin har vi uppfattat att det har varit ett mycket saknat event”, säger Per som alltid har varit huvudarran­gör för eventet under Caliroots flagga. Nu när pandemin äntligen är över kände vi att det var dags igen, fortsätter han. “Med oss har vi Trädgården som ju måste vara stadens bästa eventplats för en sån här tillställn­ing”, inflikar Richard och Andrew håller med. Charly är full av energi när han säger att det här kommer vara årets höjdpunkt för svenska sneaker communityn. Det kommer bjudas på underhålln­ing från några av stadens bästa DJ:S samt mycket annat familjevän­ligt innehåll som foodtrucks, sneaker customizin­g och film. Framför allt, säger arrangörer­na, att det här är ett tillfälle för streetkult­uren att ses och umgås igen. Missa inte tillfället.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden