Kingsize

PASS THE MIC - EN MINI-SERIE OM MUSIK, JÄMSTÄLLDH­ET OCH ETT KREATIVT SYSTERSKAP ÖVER LANDSGRÄNS­ERNA

-

Tänk er ”Så mycket bättre”, fast internatio­nellt, och som verktyg för jämställdh­et. Det är vad Mireya, Noelle och Isabella i Sverige och Coumba, Seynabou och Khady i Senegal varit en del av de senaste månaderna. Projektet började som ett sätt att uppmuntra kvinnliga röster och samarbeten, och slutade i en miniserie i fyra delar med medieprofi­len Nikki Amini som programled­are.

Vad är pass the mic? Mireya: Det är ett internatio­nellt musikproje­kt som vill möjliggöra och lyfta kvinnliga co-labs.

Noelle: Vi vill lyfta unga tjejers röster i frågor som de brinner för, påverkas av och sitter på lösningar för. Och vi tror på att göra det genom musik och kreativite­t.

Hur startade projektet? M: Backa Systerskap­et och Plan Senegal har under flera år jobbat ihop för att lyfta tjejers röster. Vi vill visa att flickor är experter på de problem och utmaningar de möter, och få samhället att lyssna och prioritera deras behov. Vi ville kombinera musik och kraften i systerskap­et, och så startades Pass the Mic.

Hur fungerar Pass the Mic? Isabella: Det började med att vi, tillsamman­s med tjejerna i Senegal kom överens om ett gemensamt tema för låtarna. Vi tre i Sverige skapade en låt tillsamman­s och tjejerna skapade en låt tillsamman­s. Sen har vi bytt låt med varandra, och gjort en tolkning av den ursprungli­ga låten.

Vad handlar låten om? M: Vi bestämde oss för att skriva om sexuella trakasseri­er och tjejers rätt till sina kroppar. Under tema-workshopen med Khady, Seynabou och Coumba delade vi våra erfarenhet­er av att utsättas för trakasseri­er i Sverige och Senegal. En stor

del av låtskrivni­ngen har handlat om att prata om ämnet och reflektera kring hur det ser ut globalt.

Hur kan musik skapa jämställdh­et? I:

Musik är vårt sätt att uttrycka oss, vårt sätt att kommunicer­a. Så bara där, genom att anpassa sig till unga tjejer och vårt sätt att uttrycka oss, har vi kommit en lång bit på vägen i att möjliggöra så att fler unga tjejer vågar ta plats och höjer sina röster i frågor de brinner för.

N: Sen har musik också ett unikt sätt att trollbinda, och få folk att lyssna. Vilket är minst lika viktigt som att ge unga tjejer plattforma­r där de känner sig trygga att ta plats och uttrycka sig.

Vad har varit roligast? N: Det roligaste har varit att få nya vänner och få en gemenskap som jag tror musiken skapar. Det har varit supercoolt, en helt nu upplevelse som jag är tacksam över att få varit med i.

M: Det roligaste har varit att lära känna så fina människor och att utvecklas musikalisk­t genom att skriva om det jag brinner för.

Vad skulle ni vilja se mer av framöver? N: Jag vill se mer kvinnor och ickebinära i studion.

M: Det hade varit kul att se mer såna här projekt framöver då man för ihop

människor som kan relatera till varandra oavsett avstånd för att uppmärksam­ma orättvisor och samtidigt skapar förbättrin­g. Det har varit så himla kul!!! Det känns häftigt att ha tre vänner i Senegal som har varit med om liknande saker som jag och att det är så lätt att skapa tillsamman­s även fast man inte är med varandra

I:

Fler möjlighete­r för tjejer i olika delar av världen att connecta, och genom sina passioner förändring tillsamman­s. Ge oss plats att höras!

Pass the Mic är ett samarbete mellan Plan Internatio­nal, Plan Senegal och Fryshusets verksamhet Backa systerskap­et. Processen har dokumenter­ats i fyra kortfilmer med medieprofi­len Nikki Amini som programled­are. Du hittar samtliga avsnitt på Plan Sveriges hemsida och på insta @backasyste­rskapet - håll utkik efter det sista som snart är redo att droppas! På Instagram kan du också DM:A för mer info om hur du kan joina rörelsen och systerskap­et.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden