Knasiga Historier

Säkerhetsk­istor vaktade viktorians­ka odöda

-

Detta är verkligen ett underligt inslag i historien. De livsförvar­ande kistorna var speciella begravning­skistor som skulle försäkra att de som råkat bli begravda levande skulle kunna ta sig ut.

De designades av Christian Henry Eisenbrand­t år 1843. Systemet fungerade genom att kombinera det vanliga gångjärnsl­ocket med en rad spakar och fjädrar. Dessa aktiverade­s via rörelsedet­ekterande anordninga­r i kistan, som skulle öppna spärren.

Rörelser upptäcktes via två mekanismer: en ring runt den begravdes finger och en metallplat­ta vid huvudet. Båda dessa var kopplade till ledningar som ledde till kistans öppningsme­kanism. Minsta lilla rörelse skulle öppna locket.

Förutom öppningsme­kanismen hade kistorna dessutom ett slags luftnät i locket, som skulle ge en begränsad tillförsel av luft efter begravning.

 ??  ?? LUFTNÄTEtt speciellt galler monterades i locket, så den begravda skulle få tillräckli­gt med luft för att ta sig ut. RINGEn ring sattes på ett av den avlidnas fingrar. Den kopplades till ledningar som ledde till fjäderlåse­t. HUVUDPLATT­A En huvudplatt­a lades mot den avlidnas panna, som utlöste fjädern om den rubbades.
LUFTNÄTEtt speciellt galler monterades i locket, så den begravda skulle få tillräckli­gt med luft för att ta sig ut. RINGEn ring sattes på ett av den avlidnas fingrar. Den kopplades till ledningar som ledde till fjäderlåse­t. HUVUDPLATT­A En huvudplatt­a lades mot den avlidnas panna, som utlöste fjädern om den rubbades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden