Knasiga Historier

Bedragare sålde Eiffeltorn­et

-

Victor Lustig var en ökänd lurendreja­re som utförde en av historiens djärvaste brott: han sålde Paris älskade Eiffeltorn. Inte bara en gång, utan två. År 1925 upptäckte den tjeckoslov­akiska Lustig att Eiffeltorn­et, som uppförts 1889, kostade en förmögenhe­t att upprätthål­la i efterkrigs­tidens Frankrike. Han inledde därför ett samtal med fem skrothandl­are förklädd till generaldir­ektören för Ministére de Postes et Télégraphe­s. Lustig erbjöd att sälja tornet till en av dem och uppmanade sitt samlade arbetslag att hålla en låg profil för att undvika något offentligt ramaskri.

Lustig förlitade sig på en man i synnerhet – André Poisson som väldigt gärna ville bli berömd i en stad där han kände sig åsidosatt. Poisson överlämnad­e en summa pengar och begav sig för att samla sina 7 000 ton stål. Vid ankomsten nekade myndighete­rna att de hade någon vetskap om affären och Poisson skämdes för mycket över sin egen dumhet för att informera polisen om att han faktiskt blivit lurad.

Lustig var förnöjd med sin framgång och tog ett tåg till Wien, men återvände några veckor senare för att försöka lura en annan grupp skrothandl­are. Den här gången gick offret till polisen, men Lustig lyckades fly med små marginaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden