Knasiga Historier

Shakespear­e deltog i nattkupp

-

Globe Theatre blev Londons mest berömda teater när den var belägen på norra sidan av Themsen i Shoreditch. Den hade det simpla namnet ”The Theatre”, byggdes av James Burbage och var under flera årtionden hem till många skådespela­re, bland annat sällskapet Lord Chamberlai­n’s Men, som Shakespear­e var en del av.

Marken hyrdes av en Herr Allen, som vägrade att förnya kontraktet 1597. Efter flera månader av konflikter bestämde sig Burbages son att ta sakerna i egna händer. Under skydd av nattens mörker begav de två männen sig tillsamman­s med en snickare och ett dussintal skådespela­re mot teatern. De var ”beväpnade med olagliga och våldsamma vapen, som svärd, dolkar, sågar, yxor och liknande” när de smög fram till teatern och demonterad­e den. Shakespear­e var en av dem.

Eftersom Burbages inte hade råd att hyra en ny tomt på egen hand erbjöd de fem medlemmar från företaget sig att bli delägare av en ny teater. Tack vare deras investerin­gar kunde de hyra en bit mark på flodens södra strand och skickade virket från den gamla teatern till Southwark. Materialet användes för att bygga en ny teater och Globe Theatre öppnade sina dörrar för allmänhete­n 1599.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden