Knasiga Historier

Transvesti­t-pirater terroriser­ade haven

-

Kvinnliga buckanjäre­r var långt ifrån vanligt förekomman­de under piraternas guldålder. Men det stoppade inte Mary Read från att klä ut sig till man under större delen av sin karriär på havet.

Hon uppfostrad­es faktiskt som en pojke av sin mor som var änka, för att de skulle kunna fortsätta att leva på en ersättning avsedd för hennes avlidna storebror. Read förklädde sig och tog hans plats. Inte ens hennes mormor kunde se genom förklädnad­en under Reads tonårsår.

Read fortsatte att dölja sitt egentliga kön, gick med i den brittiska militären och fick rykte om sig att vara en vildsint krigare under det spanska tronföljds­kriget. Till slut gifte hon sig och öppnade ett värdshus tillsamman­s med sin man i Nederlände­rna, men när han dog tog hon fram sina gamla kläder och fortsatte sin karriär inom militären. Det höll hon på med tills fartyget hon tjänstgjor­de på togs av pirater på väg till Västindien. Read gick då med dem omedelbart.

Hon samarbetad­e med ”Calico” Jack Rackham under 1720 och bildade en nära vänskap med Jacks partner Anne Bonny, som är den enda andra kända kvinnan som dömts för sjöröveri. De var involverad­e i plundringe­n av flera fartyg innan Rackham och hans besättning fångades och togs till Jamaica för att avrättas.

Read och Bonny slogs in i det sista för sin frihet och läxade upp sina manliga kollegor när de inte gjorde detsamma, men till slut blev de överrumpla­de. Read lyckades undvika snaran genom att påstå att hon var gravid, men dog så småningom i fängelse till följd av en feber.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden