Knasiga Historier

Bedragare hävdade släktskap

-

Vad hände egentligen med prinsessan Anastasia? Den ryska tsarens Nicholas II yngsta dotters öde blev mytomspunn­et efter den brutala avrättning­en av hela hennes familj av den bolsjeviki­ska hemliga polisen år 1918. Hennes kropp ska ha saknats från platsen där hennes föräldrar och tre systrar begravdes och har lett till rykten om att hon lyckats fly. Efter det har flera kvinnor trätt fram för att hävda att de är den riktiga Anastasia, men upptäckten av hennes kvarlevor

2007 bevisade att samtliga var bedrägerie­r.

Nadezhda Vasilyeva

Vasilyeva dök upp i Sibirien 1910 på väg till Kina och greps av myndighete­rna. Hon skickade brev till den brittiska kungen George V och bad om hans hjälp. Hon dog på ett mentalsjuk­hus 1971 i staden Kazan. Sjukhusche­fen hävdade att ”hon var helt och hållet frisk, förutom att hon hävdade att hon var Anastasia.”

Eugenia Smith

Hon är inte lika känd som Anderson, men Smith skrev Autobiogra­phy of HIH Anastasia Nicholaevn­a Of Russia år 1963. I boken berättar Smith i detalj om hur livet var i den kejserliga ryska familjen fram till deras avrättning. Hon tog så småningom avstånd från påståendet och ska ha nekat att ta ett dna-test strax före sin död 1997.

Anna Anderson

Under 1920-talet dök Anna (en polack vid namn Franziska Schanzkows­ka) upp i Tyskland och påstod sig vara Anastasia. Hennes brist på ryska och motbevis från Romanov-släktingar talade emot hennes fall, men hon fick stöd från Rasputins dotter. Hon är den mest berömda bedragaren och hennes berättelse inspirerad­e en film från 1956 med Ingrid Bergman.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden