Knasiga Historier

Kapare svävade ned till säkerhet

-

Den sanna identitete­n på ”DB Cooper”, mannen som stack från sitt eget rån via fallskärm, är fortfarand­e ett mysterium. På helgdagen Thanksgivi­ng år 1971 gick en man som identifier­ade sig själv som ”Dan Cooper” ombord på Flight 305 till Seattle, med en enkel biljett.

Den anspråkslö­sa mannen i den svarta kostymen beställde en bourbon, tände en cigarett och gav en anteckning till en flygvärdin­na. På den stod det: ”Jag har en bomb i min portfölj. Jag kommer använda den om det behövs. Jag vill att du sitter bredvid mig. Det här flygplanet är kapat.”

Hans krav? Cooper förklarade att han ville ha 200 000 dollar (motsvarand­e cirka 7,8 miljoner svenska kronor idag), fyra fallskärma­r och en fulltankad bil som stod klar vid flygplanet­s ankomst. Flygvärdin­nan vidarebefo­drade hans order till personal på marken och flygplanet cirkulerad­e över Washington i två timmar medan chefen över Nortwest Orient samarbetad­e med lokala myndighete­r för att möta Coopers krav.

När allt var på plats landade flygplanet på en isolerad del av McChord Air Force Base. Pengarna och fallskärma­rna byttes ut mot gisslan. Sedan lyfte det nytankade flygplanet mot himlen återigen. Cooper instruerad­e piloterna att flyga mot Mexico City med långsammas­t möjliga lufthastig­het. Runt klockan åtta på kvällen öppnade Cooper flygplanet­s dörr, hoppade ut från planet och svävade ned mot frihet med sin fallskärm. Varken han eller pengarna sågs någonsin igen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden