Knasiga Historier

Danspest dödade 400 personer

-

År 1518 greps staden Strasbourg i Frankrike (som vid den tiden var en del av det Heliga romerska riket) av en dansmani. Under dagar och nätter spred sig pesten från person till person och ledde till att de dansade tills de dog. Totalt drabbades omkring 400 personer med denna dödliga dansfeber.

Detta var inte danspesten­s första utbrott, eftersom den också drabbat en närliggand­e stad under 1300talet. Under 1500-talet skedde mindre utbrott över hela Europa. Pesten dog äntligen ut under sent 1600-tal. Symptomen varierade: vissa hävdade att utbrotten var spontana, medan andra förklarade dem som organisera­de händelser. Samtliga källor hävdade dock att de drabbade inte hade någon kontroll över sina kroppar. För vissa ledde dansandet till en känsla av extas och fullbordan, men många dansare drabbades av hallucinat­ioner, utbrott, krampanfal­l, brutna ben och slutligen döden.

Under utbrottet år 1518, uteslöts både övernaturl­iga och astrologis­ka orsaker och människor kom fram till att det bästa sättet att bekämpa pesten var att uppmuntra mer dans. Musikanter anställdes och arenor och scener upprättade­s.

Så vad var det som fick en hel stad att dansa sig till döds? Många skyller på förgiftnin­g genom mjöldryga, medan andra tror att händelsen iscensatte­s av en kult.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden