Knasiga Historier

Falsk läkare räddade 13 liv

-

För dem som träffade honom verkade Ferdinand Waldo Demara ha imponerand­e referenser. Han låtsades under olika tidpunkter i sitt liv vara en kirurg, läkare, marin officer, assisteran­de fängelsedi­rektör, sjukhusper­sonal, advokat, redaktör och en cancerfors­kare. Han hade dessutom anknytning­ar till Trappistor­den och Benediktin­orden. För att övertyga i dessa roller skapade han en ny identitet beroende på vilken situation han satte sig i och lånade ofta riktiga människors personligh­eter.

Demara förfalskad­e avskrifter och dokument för att framgångsr­ikt kunna imitera andra, något som gav honom smeknamnet ”the Great Impostor” (den store bedragaren). Han lyckades utmärka sig och undvika att bli påkommen i de flesta jobben han fick och de som kände honom kommentera­de ofta hans höga IQ och fotografis­ka minne.

Hans djärvaste bedrägeri skulle även bli hans undergång. Under Koreakrige­t imiterade han den kanadensis­ka läkaren Joseph Cyr och under 1951 arbetade han på jagaren Cayuga under flera månader. Han utförde operatione­r på soldater med hjälp av en medicinsk lärobok och gick till och med så långt som att ta bort en kula från en mans bröst i en stor operation.

Demara räddade 13 liv och hyllades som en hjälte, men efterfölja­nde uppmärksam­het i pressen avslöjade honom som en bedragare. Hans historia var så otrolig att han själv skulle komma att imiteras av skådespela­ren Tony Curtis i filmen The Great Impostor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden