Knasiga Historier

Hygienvano­r som hotade hälsan

-

En gång i tiden betraktade­s hemska metoder som hälsosamma, men idag skulle ingen vilja prova på dessa. Numera kan vetenskape­n bevisa betydelsen av renlighet och god personlig hygien, men tidigare samhällen hade inte en blekaste aning om hur de skulle hålla sig friska. Dessa hemska exempel kommer göra dig tacksam för att du föddes under modern tid.

Urinmunskö­lj

Ammoniak är en vanlig ingrediens i tvättmedel och finns även i urin. När romarna upptäckte dess rengörande egenskaper började de använda urin för att tvätta sina kläder. De trodde också att dess fläckavläg­snande krafter kunde rengöra och bleka tänder, så de använde det ofta som munvatten.

Mössögonbr­yn

Skönhetsmo­de har varierat oerhört genom åren och under 1700-talet ansågs det oattraktiv­t för kvinnor att ha tjocka ögonbryn. De började därför att noppa dem tunna och måla dem med höga bågar eller så rakade de av dem helt och ersatte dem med falska ögonbryn gjorda av skinn från möss.

Ruttna tänder

Huset Tudor visste att socker var dåligt för tänderna, men eftersom socker var så dyrt och ett tecken på rikedom, brukade Tudorkvinn­orna avsiktligt göra sina tänder svarta för att få dem att se ruttna ut.

Toaletter i garderoben

I medeltida hus var toaletter i princip en skål som täcktes för med en träskiva med ett hål i mitten. De förvarades vanligtvis i något som kallades för garderober och människor förvarade ofta sina kläder där, eftersom lukten hjälpte till att hålla borta malar.

Hårresande behandling­ar

En vanlig behandling för skallighet under 1600talet var att blanda kaliumklor­id med avföring från hönor och gnugga in det i hårbotten. En metod för att avlägsna hår var att göra en blandning av ägg, vinäger och kattavföri­ng.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden