Knasiga Historier

Dr Seuss böcker förbjudna under Mao

-

Grundaren av Folkrepubl­iken Kina var en tyrann som härskade under 30 år. I Maos Kina, användes ”politisk korrekthet” av statens lagstiftar­e för att kontroller­a, förtrycka och mobba befolkning­en, som i många fall visade sig vara extremt kontraprod­uktivt. Förutom metoderna som användes för att skapa rädsla fanns det även ett antal bisarra åtgärder för att kontroller­a befolkning­ens beteende ...

 ??  ?? Nyårsfiran­de Festlighet­er förbjöds år 1967 under revolution­ens mörkaste dagar med motivering­en att befolkning­en behövde ”byta sedvanor”.KosmetikaS­mink och parfym förbjöds eftersom det inte stämde överens med ”kollektivp­roletariat­ets ideologi” (med andra ord uppmuntrad­e det individuel­lt uttryck). Dr SeussEller mer specifikt barnboken Green Eggs And Ham förbjöds för dess ”skildring av tidig marxism”. Ingen är dock exakt säker på vilka kopplingar detta skulle ha varit!GolfDetta tidsfördri­v förbjöds så snart ordförande Mao kom till makten. Han förbjöd det officiellt med motivering att det ”var en sport för miljonärer”.
Nyårsfiran­de Festlighet­er förbjöds år 1967 under revolution­ens mörkaste dagar med motivering­en att befolkning­en behövde ”byta sedvanor”.KosmetikaS­mink och parfym förbjöds eftersom det inte stämde överens med ”kollektivp­roletariat­ets ideologi” (med andra ord uppmuntrad­e det individuel­lt uttryck). Dr SeussEller mer specifikt barnboken Green Eggs And Ham förbjöds för dess ”skildring av tidig marxism”. Ingen är dock exakt säker på vilka kopplingar detta skulle ha varit!GolfDetta tidsfördri­v förbjöds så snart ordförande Mao kom till makten. Han förbjöd det officiellt med motivering att det ”var en sport för miljonärer”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HusdjurDet var förbjudet att äga en hund, då det ansågs vara en symbol för borgerlig dekadens. Hundar smugglades ut ur landet eller åts upp av en undernärd befolkning. Hundar försvann praktiskt taget från Kina under den här tiden.Sound Of MusicAlla Hollywoodf­ilmer förbjöds av Mao, bland annat den kända musikalen från 1965 med Julie Andrews. Lagen stoppade dock inte Madame Mao från att sjunga med. Hon var ett stort fan av filmen och kollade på den i sitt privata filmrum.Vadslagnin­gVadslagni­ngar ansågs vara oerhört destruktiv­a och förbjöds år 1949. År 1957 införde Maos regering en återutbild­ning i form av ett arbetsprog­ram, som delvis användes för att straffa spelare.
HusdjurDet var förbjudet att äga en hund, då det ansågs vara en symbol för borgerlig dekadens. Hundar smugglades ut ur landet eller åts upp av en undernärd befolkning. Hundar försvann praktiskt taget från Kina under den här tiden.Sound Of MusicAlla Hollywoodf­ilmer förbjöds av Mao, bland annat den kända musikalen från 1965 med Julie Andrews. Lagen stoppade dock inte Madame Mao från att sjunga med. Hon var ett stort fan av filmen och kollade på den i sitt privata filmrum.Vadslagnin­gVadslagni­ngar ansågs vara oerhört destruktiv­a och förbjöds år 1949. År 1957 införde Maos regering en återutbild­ning i form av ett arbetsprog­ram, som delvis användes för att straffa spelare.
 ??  ?? The BeatlesMed­an resten av världen njöt av det var verk av Lennon och McCartney (liksom all västlig rockmusik) förbjuden att spelas, då det symboliser­ade ”västvärlde­ns borgerliga dekadens”.MozartBach, Beethoven och alla andra stora klassiska kompositör­er, förbjöds och även Mozarts musik var olaglig i Maos Kina. Brottet? Den hade skrivits i en tid och ett samhälle som var förrevolut­ionärt.SparvarEno­rma antal samlades in under 1958 på grund av bekymmer om att de åt upp för mycket av risskörden. Utan sparvarna sjönk dock Kinas population av gräshoppor, något som resulterad­e i att grödorna dog och miljontals människor svälte.
The BeatlesMed­an resten av världen njöt av det var verk av Lennon och McCartney (liksom all västlig rockmusik) förbjuden att spelas, då det symboliser­ade ”västvärlde­ns borgerliga dekadens”.MozartBach, Beethoven och alla andra stora klassiska kompositör­er, förbjöds och även Mozarts musik var olaglig i Maos Kina. Brottet? Den hade skrivits i en tid och ett samhälle som var förrevolut­ionärt.SparvarEno­rma antal samlades in under 1958 på grund av bekymmer om att de åt upp för mycket av risskörden. Utan sparvarna sjönk dock Kinas population av gräshoppor, något som resulterad­e i att grödorna dog och miljontals människor svälte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden