Knasiga Historier

Klättrare gjorde sig fri via självamput­ation

-

Aron Ralston var en erfaren klättrare som trodde att han kunde erövra vad som helst i Utahs Blue John Canyon.

Den 26:e april 2003 testades hans tro till det yttersta. Under en nedstignin­g i en trång klyfta lossnade en 360 kilo tung stenbumlin­g som föll ned på hans arm och klämde fast honom mot bergsvägge­n. Den otursdrabb­ade äventyrare­n spenderade fem dagar med att försöka hacka bort stenen innan han insåg att det krävdes extrema åtgärder för att överleva. Han hällde i sig sin sista vattenklun­k och plockade upp sin nu slöa fickkniv för en sista utväg: att hugga av sig armen.

Ralston påbörjade den plågsamma proceduren genom att göra ett tryckförba­nd av ett par cykelbyxor, för att stoppa den oundviklig­a blodförlus­ten. Det första han var tvungen att göra var att bryta benen i underarmen. Han var tvungen att bryta sitt strålben och sedan sitt armbågsben genom att vrida sig runt stenen. Under plågsam smärta fortsatte han sedan med att amputera sin arm och började hacka på det som fanns kvar med sin slöa fickkniv. Efter en timme var han äntligen fri.

Han lyckades ta sig till botten av kanjonen, där han fyllde på med lite vatten innan han började vandra tillbaka mot civilisati­onen.

Han hittades senare av två holländska turister som hjälpte till att ordna en helikopter som flög honom till närmsta sjukhus. Aron

Ralston var äntligen fri, efter något som måste varit en av de mest smärtsamma prövningar­na genom tiderna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden