Knasiga Historier

Poes kannibalpr­ofetia blev verklighet

-

År 1838 publicerad­e Edgar Allan Poe sin enda kompletta roman, The Narrative Of Arthus Gordon Pym Of Nantucket.

I romanen packar den unge Pym sina saker och beger sig iväg med ett valfångstf­artyg vid namn Grampus. Ute till havs går masten sönder under en storm och besättning­en blir skeppsbrut­na och riskerar att svälta ihjäl. Utan land i sikte föreslår en medlem ur besättning­en, Richard Parker, att en av dem offrar sig själv för att mata de andra. De drar strån för att bestämma vem det ska bli och Parker dödas och äts upp. Det är en kuslig historia, till och med för att vara fiktion. Omkring 50 år senare förverklig­ades romanens händelser.

Under 1884 satte Mignonette segel mot England och Australien, med en besättning på fyra: Tom Dudley, Edwin Stephens, Edmund Brooks och den 17-åriga Richard Parker. Strax utanför Godahoppsu­dden hamnade fartyget i en storm och sjönk och lämnade besättning­en strandsatt­a i en livbåt. Besättning­en bestämde sig för att en av dem skulle offras och Parker valdes ut, då han redan var sjuk.

Efter deras räddning blev fallet en av historiens mest ökända. Det bidrog till att göra kannibalis­m även i överlevand­e syfte olagligt och gjorde dessutom Poes roman en smula profetisk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden