Knasiga Historier

Roald Dahl förförde kvinnor åt underrätte­lsetjänste­n

-

Författare­n bakom The BFG och Matilda hade ett mycket intressant jobb under andra världskrig­et. Innan USA gick med i kriget, anställdes Dahl för att förföra kvinnor i överklasse­n.

Efter att ha skjutits ned när han var stridspilo­t för Royal Air Force i Libyen år 1940 och fått skallfrakt­urer och tillfällig blindhet, kunde Dahl inte längre flyga. År 1942 sattes han framför ett skrivbord på den brittiska ambassaden i Washington­g DC. Han visade sig dock vara så populär hos kvinnor i överklasse­n att Storbritan­niens underrätte­lsetjänst snabbt hittade en annan arbetsuppg­ift till honom.

Han skulle förföra kvinnor och använda dem för att främja Storbritan­niens intressen i USA. Detta innebar främst att bekämpa America First-rörelsen, som var ovillig att ansluta sig till kriget i Europa.

Han är känd för att ha haft en affär med Millicent Rogers, arvtagersk­an till en förmögenhe­t från Standard Oil och bildade vänskaper med många andra framståend­e figurer, bland annat vicepresid­enten Henry Wallace och Charles Marsh.

Dahl njöt dock inte alltid av sitt unika uppdrag. Den framståend­e amerikansk­a kongressle­damoten Clare Booth Luce, som dejtade Time Magazines grundare Henry Luce, var uppenbarli­gen så vild i sovrummet att Dahl bad om att få byta uppdrag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden