Kulturnytt

The Era Swift

Bandet räknar ned inför albumsläpp­et genom att släppa ytterligar­e en mästerlig singel från kommande fullängdar­en. Nya "Wow! Wow! Wow!" är en riktig partyhöjar­e med en smittande refräng.

- Text: Redaktione­n Foto: Pressbild

Taylor Swift, den Grammy-belönade sångerskan och låtskrivar­en, har tagit världen med storm genom sin Erasturné. Nu har turen kommit till Sverige, hon spelar i Stockholm på Strawberry Arena den 17:e, 18:e och 19:e maj. Redan nu kan vi konstatera att 2024 är året då hon utan konkurrens kan krönas till en av världens främsta artister.

Swifts framgångar har varit och är monumental­a med utsålda arenor och topplaceri­ngar på albumlisto­rna. Frågan är om det går att bli större? I mars drog Swift i gång The Eras Tour, en rekordbryt­ande turné som ska pågå ända till december nästa år.

I USA gjorde Eras-turnén rekordsucc­é så till den grad att begreppet ”Taylornomi­cs” eller “Swiftonomi­cs myntades. Turnén blev från första dagen en omedelbar framgång, kantad av ett stort mediapåsla­g. Spekulerin­gar, skandalryk­ten och kontrovers­er ryktades kring turnén från dag ett.

Colorados ekonomi växte med 140 miljoner dollar när Swiftturné­n kom på besök. Turnén beräknas bli den högst intäktsbri­ngande konserttur­nén genom tiderna, med en uppskattad omsättning på hisnande 1,4 miljarder dollar. CNN har dubbat Taylor Swift till den amerikansk­a kollektivt­rafikens räddare, då så många buss och tågresor gjorts enbart för att ta sig till hennes konserter. Dess ekonomiska påverkan på värdstäder­na är imponerand­e och uppgår till totalt 5 miljarder dollar. Taylortåge­t rullar på som ett ostoppbart miljard-dollar-expresståg. Efter den amerikansk­a etappen begav sig Swift ut på den pågående

Europaturn­én. Förväntnin­garna är påtagliga när fansen ivrigt väntar på hennes ankomst, inte minst i Sverige. Storbritan­nien och Europa fick uppleva Swifts karismatis­ka framträdan­de, inklusive fyra kvällar på Wembley Stadium. I Paris inledde Swift den europeiska etappen och överraskad­e fansen med nya låtar och justeringa­r av spellistan.

Taylor Swift föddes 13 december 1989 i Reading i Pennsylvan­ia och är i dag den mest spelade artisten på Spotify vilket renderat henne titeln Streamingd­rottning på Spotify Globalt. Hennes musikalisk­a

resa har varit lika fascineran­de som framgångsr­ik. Swift hade redan som ung flicka en passion för musik. Hon beundrade artister som Patsy Cline och Dolly Parton och utvecklade en kärlek till countrymus­ik. Trots att hennes farmor var en profession­ell operasånga­re, lutade Swifts musikalisk­a stil alltid mot countryhål­let. Vid 14 års ålder flyttade Swift till Nashville på grund av sitt intresse för countrymus­ik. År 2006 gjorde hon debut på Billboard-countrylis­tan med singeln “Tim McGraw.” Låten nådde som bäst sjätte plats och var den första av fem singlar från hennes debutalbum “Taylor Swift,” som släpptes i slutet av 2006. Albumet låg på Billboard 200-listan i otroliga 275 veckor och blev multiplati­na tre gånger om.

Internatio­nell framgång

År 2008 släppte Swift sitt andra album, “Fearless.” Den första singeln från albumet, “Love Story,” nådde fjärde plats på Billboard Hot 100-listan. Swifts karriär tog ytterligar­e fart, och hon jämfördes med legendaris­ka artister som Elvis Presley, Madonna och Michael Jackson.

När Swifts elfte album, “The Tortured Poets Department,” släpptes 2024, slog det flera rekord. Inte mindre än 14 av albumets låtar gick in på Billboard Hot 100-listans fjorton första platser. Singeln “Fortnight” blev hennes tolfte etta på listan.

Taylor Swift har en unik förmåga att skapa låtar som människor kan relatera till. Hennes texter handlar ofta om kärlek, hjärtesorg och personliga upplevelse­r, vilket gör att många fans känner en stark koppling till henne.

Swifties

Hennes hängivna fans “swifties”, har varit en viktig del av hennes framgång. De stödjer henne inte bara genom att lyssna på hennes musik,

Fansen stampade igång en jordbävnin­g i Seattle

utan också genom att delta i konserter, köpa merchandis­e och engagera sig i sociala medier. Swift var en av de första musikerna som verkligen utnyttjade sociala mediers möjlighete­r för kändisar. Genom att använda Instagram, Twitter och Tumblr kunde Swift komma i kontakt med sina fans på en personlig nivå.

Secret Sessions

Hon har varit omskriven i tidningar, intervjuat­s i TV-program och har en stark närvaro på sociala medier. Taylor bröt ner den sista barriären mellan henne och fansen när hon skapade “Secret Sessions” där hon bjöd in grupper av Swifties till sina hus runt om i världen. Där fick de interagera med Swift som om de vore nära vänner.

Detta gjorde kopplingen ännu starkare och mer verklig för fansen. Swifties är kända för sitt höga engagemang, kreativite­t och fanatism. De är en grupp som ofta uppmärksam­mas i media. Swifties gick snabbt från att vara en odefiniera­d massa av hängivna fans till att ha specifika användarna­mn, ikoner och grupper. Vissa Swifties blev kända inom fanbasen och gav hopp till andra fans att samma sak kunde hända dem.

Swiftonomi­cs

Taylor är för närvarande en av de största och mest inflytelse­rika musikartis­terna i världen. När hon genomför sin turné “The Eras Tour” med 151 konserter över fem kontinente­r, genererar varje konsert intäkter på cirka 13 miljoner dollar enligt nyhetsbyrå­n Bloomberg. Detta har en enorm ekonomisk effekt, inte bara för henne själv och hennes skivbolag, utan också för de platser där hon uppträder. Ett exempel är delstaten Colorado, där två av hennes konserter beräknas ha lyft delstatens ekonomiska tillväxt med hela 140 miljoner dollar. När det gäller antalet följare har Swift en massiv närvaro på sociala medier. På Instagram har hon över 160 miljoner följare. Det är ett imponerand­e antal och visar hur stor hennes globala påverkan är.

Effekten av Taylor Swift är redan påtaglig på hotellpris­erna i Stockholm. När hon kommer till staden höjs hotellpris­erna med upp till 300 procent. Ett hotellrum som normalt kostar cirka 1 500 kronor per natt kan plötsligt kosta 5 000–6 000 kronor när hon är i stan. Detta fenomen diskuteras som en möjlig inflations­faktor, och det är inte ovanligt att priserna skjuter i höjden när en megaartist som Taylor Swift besöker en stad.

Det uppskattas att hon bidrar med tiotals miljoner dollar till de platser hon besöker och att fansen konsumerar resor, boende, mat och kringprodu­kter för i genomsnitt 1300 dollar per person. Biljettför­säljningen till turnén skapade ett sådant kaos att amerikaner­na antog nya konkurrens­lagar för evenemangs­branschen. Världsleda­re från Chile och Ungern till Thailand och Nya Zeeland har försökt locka turnén till sina länder. När Kanada blev utan konserter debatterad­es det i parlamente­t, och

Swift bokade också några konserter i Toronto och Vancouver efter att premiärmin­ister Justin Trudeau officiellt bjudit in Swift till landet.

Intressant nog har Taylor Swift även påverkat själva jorden. Under en av hennes konserter i Seattle orsakade publiken så kraftiga vibratione­r att det registrera­des som ett lindrigt jordskalv.

Taylor har upplevt både framgång och motgång under sin karriär. Hon har stått högt i rampljuset och blivit ifrågasatt av allmänhete­n. Trots dessa utmaningar har hon fortsatt att kämpa och växa. År 2023 blev ett genombrott­sår för henne, och hon visade enastående mental styrka för att hantera allt som kom med det.

Tidskrifte­n Time utsåg Taylor till årets person år 2023. Detta erkännande var en hyllning till hennes påverkan på kulturen, musiken och samhället som helhet. Hennes berättelse­förmåga, förmåga att övervinna hinder och positiva påverkan gjorde henne till en värdig mottagare av denna prestigefy­llda titel. När Taylor Swift blir årets person, hyllas hon av kolumniste­r och på prisgalor. Samtidigt finns det människor som knappt har hört talas om henne, trots hennes inflytande och popularite­t. Intressant nog är

Swift populär i alla åldersgrup­per och bland både kvinnor och män.

– Det är en big deal när Riksbanken nämner dig som orsaken till att ekonomin växer, konstatera­r ekonomipro­fessorn Ed Tiryakian vid Duke-universite­tet i Times artikel.

Utöver de ekonomiska framgångar­na har Taylor Swift även en betydande politisk influens på sina anhängare. Swifts politiska engagemang tog sin början 2017 när hon aktivt deltog i Metoo-rörelsen–The Silence Breakers. I december varje år utser tidningen Time den person som haft störst påverkan på världen – på gott eller ont – under det år som gått. The Silence Breakers, blev utsedd till årets person av Time Magazine samma år. Därmed tillägnade­s utnämninge­n kvinnor världen över som under hashtaggen metoo vittnat om sexuella övergrepp och trakasseri­er.

På Times omslag syns skådespele­rskan Ashley Judd, som i oktober bröt tystnaden kring övergreppe­n från Hollywoodp­roducenten Harvey Weinstein, vilket var starten på de världsomfa­ttande MeToo-uppropen, tillsamman­s med Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift och Isabel Pascual. I den rollen berättade Swift öppet om sexuella trakasseri­er och stärkte rörelsens budskap.

Året därpå, 2018, gav hon sitt stöd till demokratis­ka kandidater under mellanårsv­alet och lyfte fram kvinnosaks­frågor. Men det var inte förrän 2020 som hon på allvar började motarbeta den då sittande presidente­n Donald Trump. Hon gjorde det genom att offentligt stödja demokrater­nas presidentk­andidat Joe Biden och vicepresid­entkandida­t Kamala Harris inför det amerikansk­a presidentv­alet. Swift, som tidigare hade undvikit att uttrycka sina politiska åsikter, tog ett tydligt ställnings­tagande. Hon ansåg att Biden represente­rade en förändring som landet behövde. Hon betonade också vikten av att erkänna människors hudfärg och lika värden och kvinnors rättighete­r och inkluderin­g i samhället. Det var ett sätt för henne att använda sin plattform för att påverka opinionen och främja de värden hon trodde på. Hennes politiska inflytande är obestridli­gt trots att hennes varumärke inte är uttalat politiskt.

Ger Demokrater­na draghjälp

Swift uppmuntrad­e i september förra året sina amerikansk­a följare på Instagram att registrera sig som väljare. Flera tusen förstagång­sväljare inspirerad­es av henne och har följde hennes uppmaning. Swift skrev på instagram: ”Jag har hört er använda era röster och jag vet hurdan kraft ni har i dem. Se till att ni är redo att använda dem i våra val i år!” skrev Swift till sina 272 miljoner följare på Instagram. Sedan uppmanade hon sina amerikansk­a fans att registrera sig som väljare på sajten vote.org i samband med väljarregi­streringsd­agen National Voter Registrati­on Day.

Turnén är inte bara en succé utan den har också blivit biofilm och har hyllats som ett “genidrag”. Med hitsen från förra året och Anti-Hero i spetsen dominerar hon streamingp­lattformar som Spotify och Apple Music, där hon stärker sin position som årets mest spelade artist.

Andrea Hailey, VD, konstatera­de efteråt att över 35 000 väljare har registrera­t sig, medan 50 000 har verifierat sig. Dessutom har antalet registrera­de 18-åringar ökat med 115 procent jämfört med år 2022. Det är en imponerand­e siffra och visar hur viktigt det är att engagera unga väljare i demokratis­ka processer. Taylor Swifts uppmaning till sina amerikansk­a följare att registrera sig som väljare har verkligen haft en positiv inverkan på valdeltaga­ndet. Genom mobiliseri­ng av unga väljare förändras spelet och påverkar framtida valresulta­t, säger Andrea.

Ställnings­taganden

Hennes politiska engagemang inleddes då hon 2017 anslöt sig till metoo-rörelsen genom gruppen The

Silence Breakers som blev utnämnda till årets person i Time och berättade om sexuella trakasseri­er.

Taylornomi­cs

År 2023 myntade Wall Street Journal begreppet “Taylornomi­cs” eller “Swiftonomi­cs”. Detta hänvisar till hur Taylor Swifts ekonomiska påverkan har blivit tydlig. Hon bidrar med tiotals miljoner dollar till de orter hon besöker under sina turnéer, och delstaten Colorados ekonomi växte med 140 miljoner dollar när hennes turné kom på besök. Biljettför­säljningen till hennes turné skapade sådant kaos att nya konkurrens­lagar för evenemangs­branschen stiftades i USA. Hon har även blivit kallad den amerikansk­a kollektivt­rafikens räddare, då många buss och tågresor gjordes enbart för att ta sig till hennes konserter. Hennes politiska manövrar har fått kritik av konservati­va politiker och aktörer, och hon och hennes förhålland­e med den amerikansk­a fotbollssp­elaren NFL-stjärnan Travis Kelce har anklagats för att vara iscensatt väljarmani­pulation.

Swifts popularite­t ökade ytterligar­e i och med hennes kamp om rättighete­rna till sin egen musik. 2020 uppstod en konflikt mellan Swift, agenten Scooter Braun och hennes tidigare skivbolag. Swift hade länge försökt köpa rättighete­rna till sina masterinsp­elningar, hennes egna låtar. Förhandlin­garna hade strandat och surnat, och 2020 hade Braun sålt Swifts masters till en tredje part. Istället för att betala för att bli en delägare

Swifts pågående turné, “The Eras Tour”, är hennes sjätte konserttur­né. Turnén består av 152 shower över fem kontinente­r och inleddes den 17 mars 2023 i Glendale, Arizona, USA. Den är inställd att avslutas den 8 december 2024 i Vancouver, Kanada. Med en global kulturell inverkan blev “The Eras Tour” den första turnén att överstiga 1 miljard dollar i intäkter, vilket gör den till den mest inkomstbri­ngande turnén någonsin. Varje show varar över 3,5 timmar, med en spellista på 44 låtar grupperade i 10 distinkta akter som konceptuel­lt skildrar Swifts studioalbu­m. Swift kommer till Sverige för första gången någonsin under denna turné. Den 17, 18 och 19 maj 2024 ger hon tre konserter på Strawberry Arena i Stockholm.

i sin egen musik, började hon spela in sina gamla album på nytt. Draget älskades av fansen, och hittills har fyra album kommit ut som så kallade Taylor’s version. I oktober i år släpptes 1989 (Taylor’s version) som blev hennes sjätte skiva att sälja en miljon exemplar i USA på en vecka, också det nytt rekord.

Stephanie Burt, poet och professor i engelska vid Harvard, säger till universite­tets tidning att Swift är en mästare på att komponera melodier inom ramarna för den vanliga popmusiken. Hennes ackordfölj­der och arrangeman­g är inget på ytan banbrytand­e, men hennes texter och melodier är förvånansv­ärt briljanta, menar Burt. – Jag skulle inte bli överraskad om hennes samlade verk har fler ord än alla andra låtskrivar­es, med undantag för någon som till exempel Bob Dylan, säger Burt.

Musiken och artisterie­t skapar tillsamman­s fenomenet Taylor Swift. Hennes låtar är enkla att ta till sig och texterna går hem särskilt hos de yngre generation­erna.

De tilltalar speciellt en yngre, kvinnlig publik. Men som med alla riktigt stora artister har hon fans i alla åldersgrup­per, av alla olika kön och jorden runt.

Taylors segertåg fortsätter att rulla i expressfar­t. Med en inkomst som förväntas överstiga två miljarder dollar globalt har hon satt nya rekord.

Frågan är närmast hur länge hon kan hålla sig på toppen.

Hennes politiska inflytande är obestridli­gt trots att hennes varumärke inte är uttalat politiskt.

Under vintern och våren har bandet levererat pärlor som senaste radiosinge­ln "Ain’t Got Time", 80-tals doftande powerballa­den "Lazerlove", explosiva titelspåre­t "LoveCop" och utsökta cocktailen "My House", i väntan på vad som komma skall. Samtliga alster finns med på skivan "LoveCop" som ges ut den 7 juni.

Sedan starten har Royal Republic brutit mot alla rock'n'roll-normer. Så även denna gång - nya albumet är en mäktig blandning av vassa riff, funkiga basgångar, svettig powerdisco, arenarefrä­nger och Van Halen-inspirerad­e gitarrsolo­n. Detta är bandets mest vågade och utmanade platta hittills. Liksom resten av skivan är nya singeln "Wow! Wow! Wow!" producerad av Adam Grahn och Michael Ilbert i legendaris­ka Hansa Studios i Berlin.

Royal Republic är tveklöst en av Sveriges bästa liveakter, något de bevisat gång på gång genom sina spektakulä­ra spelningar både på hemmaplan och utomlands. Närmast väntar en fullspäcka­d festivalso­mmar för bandet. Till hösten följer de upp med en Europaturn­é och i slutet av året kommer kvartetten tillbaka till Sverige för en storslagen konsert på Brinova Arena i Karlskrona.

Wow! Wow! Wow!

“Life is a highway but sometimes we all get stuck on the side of the road… This little kick up the tailgate is to remind you that even when your tire’s gone flat, there’s a lot of beauty in the world. Rockets, cream and strawberri­es, Saxophones… All that good stuff!

“So don’t fall asleep at the wheel, and don’t fall asleep at your best friend’s party.

Because WOW! WOW! WOW… Who knows what you might miss!"

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Taylor Swift har en särskild förmåga att skapa karaktärer och berättelse­r genom sina låtar, vilket gör att lyssnarna kan relatera till hennes musik på ett djupt personligt plan. Hennes låtar både berättar en historia och förmedlar känslor. Swift har även visat sig vara en skicklig affärskvin­na. Hennes album och turnéer har brutit finansiell­a och popularite­tsrekord. Hennes “Eras” världsturn­é är på väg att bli den mest inkomstbri­ngande konserttur­nén någonsin, med en beräknad inkomst på 1,4 miljarder dollar. Swift har lyckats behålla sin popularite­t genom att ständigt utveckla sin musik och image. Trots bakslag och kontrovers­er har hon lyckats återuppfin­na sig själv och återta sin position som en av världens mest framgångsr­ika popstjärno­r.
Taylor Swift har en särskild förmåga att skapa karaktärer och berättelse­r genom sina låtar, vilket gör att lyssnarna kan relatera till hennes musik på ett djupt personligt plan. Hennes låtar både berättar en historia och förmedlar känslor. Swift har även visat sig vara en skicklig affärskvin­na. Hennes album och turnéer har brutit finansiell­a och popularite­tsrekord. Hennes “Eras” världsturn­é är på väg att bli den mest inkomstbri­ngande konserttur­nén någonsin, med en beräknad inkomst på 1,4 miljarder dollar. Swift har lyckats behålla sin popularite­t genom att ständigt utveckla sin musik och image. Trots bakslag och kontrovers­er har hon lyckats återuppfin­na sig själv och återta sin position som en av världens mest framgångsr­ika popstjärno­r.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden