Kungälvs-Posten (Late Edition)

Hans-Åke Öhgren var Wernblooms förste coach

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Pontus Wernbloom, som meddelat att han slutar med fotbollen, började en gång i tiden sin karriär med Hans-Åke Öhgren som tränare. ”Han var ingen större talang i början”, minns Kungälvspr­ofilen.

Pontus Wernbloom dök upp i sina vita gummiskor och ställde sig i mål. Då var det Hans-Åke Öhgren som tränade IK Kongahälla­s P86 och för grabbarna var flygplanen som passerade minst lika intressant­a som bollarna. – Han var ingen större talang i början. Men så är det. De växer till sig, säger Hans-Åke Öhgren.

I veckan meddelade IFK Göteborgs rutinerade stjärna Pontus Wernbloom att han slutar med fotbollen. En knäskada och operation fick honom att ta beslutet. Wernblooms förste tränare i IK Kongahälla, Hans-Åke Öhgren, är en välkänd fotbollspr­ofil i Kungälv. Han har arbetat med ungdomsfot­boll både i Ytterby och framför allt Kongahälla, plus varit A-lagstränar­e för Romelanda UF och Kongahälla. Nu är det ett tag sedan Hasse Öhgren var involverad i fotbollen i Kungälv. Men han har fortsatt att följa Pontus Wernbloom på både nära och långt håll.

Han minns när Wernbloom visade takter utöver det vanliga.

– I 12-13-årsåldern började det hända saker. Vi spelade i Gothia cup för första gången och mötte Brommapojk­arna. De visste allt om oss, om hur Pontus Wernbloom och Martin Paterson – hans vänsterfot var inte av denna värld! – utmärkte sig. Men vi förlorade i kvartsfina­len med 1–2. När vi var i Holland när de var 15 år gamla kom Ajax och frågade vem nummer 10 (Martin) och 13 (Pontus) var, berättar HansÅke Öhgren.

Öhgren kunde använda Pontus Wernbloom överallt på plan. Han var mest mittfältar­e, men även mittback och forward. Fast målvaktssy­sslan hade han lagt bakom sig vid den tiden.

Det viktiga var att Pontus fanns centralt.

– Jag ville att han skulle komma bakifrån. När han kommer rättvänd rättvänd hela tiden är han grym. Han var stark på huvudet redan då. Han gillade inte att förlora och peppade

alla. ”Kom igen!”. Men han ställde lika höga krav på sig själv. Och så hade han det där goa’ leendet.

86:orna i Kongahälla älskade verkligen fotboll.

– Pontus missade inte en träning, det gjorde ingen av killarna. När vi bodde vid simbadet var de ute och tränade själva på kvällarna.

Pontus Wernbloom lämnade Kongahälla Kongahälla för IFK Göteborg som 17-åring. Han var 23 år när holländska AZ Alkmaar lockade ner honom med första proffskont­raktet utomlands.

Hans-Åke Öhgren och en 30-mannadeleg­ation från Kongahälla åkte ner till Alkmaar och såg Wernbloom spela med AZ. ”Det var kanon” tycker Hans-Åke. Han såg aldrig Pontus spela i Ryssland, men väl i CSKA Moskvas returmöte med Real Madrid.

– Vi var nere på Bernabeu, ”Hugget” (Lennart Carlsson, mångårig ordförande i Kongahälla) och jag. Det var häftigt. Efteråt gick vi runt i spelargång­en och fick sedan en kram av Pontus.

– Men den bästa matchen var mot Ungern. Det var då han debuterade i landslaget. På tåget upp ringde GP och sa att han skulle spela. Och så gjorde han två mål. Grymt!

Pontus Wernbloom har mer än en gång nämnt Hans-Åke som någon som varit viktig för hans karriär.

– Jag har väl ställt upp ofta och tränat dem. Det har ofta varit sena kvällar och många cuper. Sedan har även hans lagkamrate­r betytt mycket. Förhoppnin­gsvis har jag lärt honom något. Jag hatar också att förlora, men man måste glömma det.

Och nu är Pontus karriär över …?

– Det var synd. Nu när covid har lagt sig hade jag hoppats att få se en match igen. Kanske kan han bli ledare, han har pojkar i Öis och Hovås/ Billdal. Det är nog därför Blåvitt har tagit tillbaka många av sina gamla spelare, för att de ska kunna fortsätta som ledare.

” Han gillade inte att förlora och peppade alla. ”Kom igen!”

 ??  ??
 ??  ?? Förre tränaren Hans-Åke Öhgren i adepten Pontus Wernblooms tröja.
Förre tränaren Hans-Åke Öhgren i adepten Pontus Wernblooms tröja.
 ?? Bild: Niklas Ohlson ??
Bild: Niklas Ohlson
 ?? Bild: Privat ?? Hans-Åke Öhgren med sina adepter i IK Kongahälla P86. Pontus Wernbloom ses stånde, trea från höger.
Bild: Privat Hans-Åke Öhgren med sina adepter i IK Kongahälla P86. Pontus Wernbloom ses stånde, trea från höger.
 ?? Bild: Niklas Ohlson ?? Det har blivit några Wernbloom-tröjor för Hans-Åke Öhgren. Här visar han upp sig med Blåvitt och PAOK.
Bild: Niklas Ohlson Det har blivit några Wernbloom-tröjor för Hans-Åke Öhgren. Här visar han upp sig med Blåvitt och PAOK.
 ?? Bild: Katarina Berg ?? Hans-Åke Öhgren har följt svenska landslaget på flera mästerskap.
Bild: Katarina Berg Hans-Åke Öhgren har följt svenska landslaget på flera mästerskap.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden